Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Предпринимательская деятельность, коммерческий закон, сделки. Общественные, бесприбыльные организации, бюджетные учреждения

Varbūt kā pašnodarbinātais? К списку тем

Varbūt kā pašnodarbinātais?
Sveiki!

Audzēju ziedu stādus, tirgojos tirdziņos, nodokļus nemaksāju , līz šim likās labi kā ir.

Tagad izdomāju, ka vajadzētu kautkā oficiāli reģistrēties vidā un tirgot savus augus ne tikai tirgū.

Ieņēmumi gan nav ļoti lieli un tā saimnieciskā darbība arī nav diža (tieku ar visu galā vien), taču gribētos tomēr kautkā ofociāli to noformēt. Varbūt kā pašnodarbīnātā persona? Kādi nodokļi tad būs jāmaksā (lasīju, ka ir ikmeneša patenta maksājums, taču arī tie min. 30 Ls ir liela summa). Negribas arī dižu grāmatvedību, papīru atskaites...

Kā jūsusprāt būtu labāk un man izdevīgāk... Un kāda atbildība pret vid ir pašnodarbinātai personai, cik liela grāmatvedības kārtošana?
Sheila
Sheila 11.01.2012 14:18
202 сообщения на сайте

Ответы (16)

Var Fikseto Ienākuma nodokli 5% no ieņēmumiem vai MUN 9%.
Zinaidar
Zinaidar 11.01.2012 14:22
348 сообщений на сайте
Atradu internetā, ka:

Reizi ceturksnī VID jāiesniedz „Ziņojums par pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām”.

Reizi gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija (D) ar vismaz D3 pielikumu „Ienākumi no saimnieciskās darbības”.

Īsti nesaprotu, ja esmu pašnodarbinātā persona, tad man ir jāmaksā arī soc. nodoklis?, tātad jānosaka sev alga? Vai tomēr maksāju tikai no ieņēmumiem IIN reizi gadā? Un kā ir ar sociālajām garantijām- vai man arī tās man būs?
Sheila
Sheila 11.01.2012 14:31
202 сообщения на сайте
Vispirms reģistrējas kā SDV saimnieciskās darbības veicējs. Par pašnodarbināto ( VSAOI maksātāju ) kļūst kad ieņēmumi - izdevumi saniedz 200 Ls , tikai tad reģistrējas kā pašnodarbinātais un sāk maksāt VSAOI.
Ilma
Ilma 11.01.2012 14:40
30495 сообщений на сайте
Aizejiet uz VID, tur konsultants Jums visu pastāstīs.
Ilma
Ilma 11.01.2012 14:40
30495 сообщений на сайте
Piemājas zemes īpašnieki varēja vēl kaut kā ipaši reģistrēties cik kaut ko atceros.
Ilma
Ilma 11.01.2012 14:41
30495 сообщений на сайте
Paldies par to pašu. Cik noprotu būs vien jāiet uz vid uz konsultāciju.

Tā interesanti jau sanāk. Man piemēram ieņēmumi ir 3 mēnešus gadā (tirgošanās sezonā)un arī protams tos reāli izkontrolēt neviens jau nevar, jo tirgus ir tirgus. Un tad vēl kā piem: izdevumus (kūdra, mēslojums, podiņi u.tml.) kā uzskaita, nu negrāmato taču divkārša ierakstā?
Sheila
Sheila 11.01.2012 14:52
202 сообщения на сайте
Uzskaiti ved saimnieciskās darbības žurnālā vienkāršā ierakstā.
Kirsbauma
Kirsbauma 11.01.2012 15:30
1581 сообщение на сайте
Nē, protams, jums nebūs divkāršā ieraksta sistēma, visi ieņēmumi un izdevumi hronoloģiskā kārtībā būs jāreģistrē saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā.
Lieneb
Lieneb 11.01.2012 15:34
114 сообщений на сайте
Un ieņēmumu dokuments būs kvīts?
Sheila
Sheila 11.01.2012 15:49
202 сообщения на сайте
Jā, starp citu, ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas 2000 LVL apmērā ar IeIeN neapliek. Tā kā MUN statuss laikam nebūs izdevīgs.
Lieneb
Lieneb 11.01.2012 15:52
114 сообщений на сайте
Ja jūs pegādājat stādus,piemēram, tirgotājam, izrakstīsiet pavadzīmi un norēķināties varat ar pārskaitījumu uz bankas kontu. Var arī ar kvīti, ko reģistrē VID.
Lieneb
Lieneb 11.01.2012 15:55
114 сообщений на сайте
Jā, un ieņēmumus uzskaitīsiet,kad saņemsiet naudiņu.
Lieneb
Lieneb 11.01.2012 16:02
114 сообщений на сайте
Lieneb

Jā, starp citu, ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas 2000 LVL apmērā ar IeIeN neapliek.

Tie ir 2000Ls mēnesī?- tas ir pašnodarbinātai personai vai z/s ? Nepārsniedzu šo summu, tad kāda jēga man reģistrēties vidā?- varbūt tikai drošāk pašai,jo izrādās arī tirgū tirgojoties nepieciešamas vid reģistrētās kvītis...
Sheila
Sheila 11.01.2012 19:04
202 сообщения на сайте
2000 gadā. Un jāreģistrējas tāpēc, ka par nereģistrētu saimniecisko darbību paredzēts sods.
Ilma
Ilma 11.01.2012 19:53
30495 сообщений на сайте
Ilma

Mazliet sabiedēji ar to sodu Nu vēl jo vairāk gribētos oficiāli reģistrēties. Tikai īsti nesaprotu kā man būtu izdevīgāk- kā pašnodarbinātajam vai kā savādāk? Negribas iepīties papīru kaudzēs, jo ieņēmumi jau nav tik lieli. Vasarā tur ikmēneša atskaitēm īsti laika pat nepietiek, labi ziemā ar gada deklerāciju vēl tiktu galā, bet vasarā..., sezonas laikā.
Sheila
Sheila 11.01.2012 20:13
202 сообщения на сайте
Kā jau rakstīju pašnodarbinātā nosaukums attiecas tikai uz VSAOI maksāšanu. Vispirms kamēr nav zināms vai ienākumi - izdevumi būs 200Ls mēnesī par pašnodarbinātā trminu neiet runa.

Ieņēmumu - izdevumu žurnāls jāpilda katru mēnesi par ieņēmumiem - izdevumiem, tad jau būs redzams, ja nepārsniedz 200 Ls, tad VSAOI nav jāmaksā un par pašnodarbināto nav jāreģistrējas.

Tad atskaites arī par VSAOI nē. Kvītis gan jāreģistrē VID, pirmkārt reģistrējoties EDS.Tadatskaites par tām. Un gada deklarācijas izejot no ieņēmumu izdevumu žurnāla datiem.

Bet kā jau rakstīju man bija viens zināms cilvēks, kuram bija reģistrēta piemājas zeme un tad varēja VID reģistrēties kaut kā savādāk nereģistrējoties kā SDV, bet to esmu aimirsusi kā tur bija, to vajag VID noskaidrot.
Ilma
Ilma 11.01.2012 20:34
30495 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.