Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

требования к чекам К списку тем

требования к чекам
Не подсказите какие требования к чекам с 01,01,2012 для предналога и списания в расходы, не могу найти. Спасибо
Tanja.u
Tanja.u 14.02.2012 19:05
416 сообщений на сайте

Ответы (50)

Viss ir tā samudžināts, ka visdrošāk visus rekvizītus no pirmā lata.
Japaina
Japaina 14.02.2012 19:23
10269 сообщений на сайте
plus vēl pārdevēja paraksts čeka otrā pusē, ja pirmajā nav vietas, uzvārda atsīfrējums un spiedogs ar uzņēmuma rekvizītiem (nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs).
Cleo
Cleo 14.02.2012 19:47
19234 сообщения на сайте
7.1 Sagatavojot attaisnojuma dokumentu attiecībā uz precēm un citām materiālajām vērtībām (turpmāk — preces), un pakalpojumiem, saimnieciskā darījuma aprakstā un pamatojumā norāda:

7.1 1. preču vai pakalpojuma nosaukumu;

7.1 2. attiecīgā saimnieciskā darījuma vai darbības aprakstu (piemēram, preču piegāde (pārdošana) citam uzņēmumam, pārvietošana starp uzņēmuma pastāvīgajām darbības vietām (turpmāk – uzņēmuma struktūrvienības) vai starp personām, kas atbild par konkrētu preču saglabāšanu, pakalpojuma sniegšana).

7.2 Sagatavojot attaisnojuma dokumentu, saimnieciskā darījuma mērītājos norāda:

7.2 1. mērvienību un daudzumu;

7.2 2. vienas vienības cenu;

7.2 3. saimnieciskā darījuma novērtējumu naudā;

7.2 4. piešķirtās atlaides, ja tādas ir;

7.2 5. no saimnieciskā darījuma novērtējuma naudā aprēķinātos nodokļus (pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes nodoklis, dabas resursu nodoklis), ja tādi ir;

7.2 6. saimnieciskā darījuma novērtējumu naudā kopā ar nodokļiem.
http://www.likumi.lv/doc.php?id=80418

un turpat ir arī sadaļa par preču piegādes dokumentu rekvizītiem:
I1. Speciālās prasības attaisnojuma dokumentu noformēšanā un grāmatvedības reģistru kārtošanā darījumos ar precēm
Cleo
Cleo 14.02.2012 19:58
19234 сообщения на сайте
http://www.likumi.lv/doc.php?id=66460

Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību un kurā ietverti vismaz šādi dokumenta rekvizīti un informācija par saimniecisko darījumu:

1) dokumenta autora nosaukums (firma), bet ja dokumenta autors ir fiziskā persona, — vārds un uzvārds;

2) dokumenta autora reģistrācijas numurs (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu jāreģistrē), bet ja dokumenta autors ir fiziskā persona, — personas kods (ja personai tāds piešķirts);

3) ārējam attaisnojuma dokumentam — arī juridiskā adrese (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu jāreģistrē) vai adrese (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu nav jāreģistrē), bet ja dokumenta autors ir fiziskā persona, — arī personas norādītā adrese vai, ja tāda nav norādīta, deklarētās dzīvesvietas adrese;

4) dokumenta veida nosaukums;

5) dokumenta datums;

6) dokumenta reģistrācijas numurs;

7) paraksts (izņemot šā likuma 7.1 pantā minētos gadījumus);

atsevišķiem attaisnojuma dokumentu veidiem — arī citi tiesību aktos noteiktie obligātie dokumenta rekvizīti;

9) saimnieciskā darījuma dalībnieki, norādot katra saimnieciskā darījuma dalībnieka nosaukumu (firmu), reģistrācijas numuru (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu jāreģistrē), juridisko adresi (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu jāreģistrē) vai adresi (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu nav jāreģistrē), bet ja saimnieciskā darījuma dalībnieks ir fiziskā persona, — norādot vārdu un uzvārdu, personas kodu (ja personai tāds piešķirts), personas norādīto adresi vai, ja tāda nav norādīta, deklarētās dzīvesvietas adresi;

10) saimnieciskā darījuma apraksts, pamatojums un mērītāji (daudzumi, summas), bet tiesību aktos noteiktajos gadījumos — arī cita informācija par saimniecisko darījumu.
Cleo
Cleo 14.02.2012 20:03
19234 сообщения на сайте
объясните, как можно не найти 8-ую статью ПВН
жаль, что убрали дату регистрации, любопытно, сколько лет чел в поиске
Kel
Kel 14.02.2012 20:44
12066 сообщений на сайте
На самом деле зачем убрали дату регистрации!
Elecbird
Elecbird 14.02.2012 21:32
2639 сообщений на сайте
Visiem paldies
Tanja.u
Tanja.u 14.02.2012 21:55
416 сообщений на сайте
Да 8 статью из ПВНа все находят, обычно проблемы с 7 из БУ
Ksjusha
Ksjusha 15.02.2012 10:39
11011 сообщений на сайте
Ja uz čeka nav firmas rekvizīti, bet ir pievienota kvīts ar rekvizītiem un pircēja parakstu kā arī ir pardošanas firmas zimogs un pārdevēja paraksts, vai to var pieņemt kā PVN priekšnodokli?
Tamara.petersone
Tamara.petersone 17.02.2012 07:56
6 сообщений на сайте
Vispirms jāpārliecinās vai čeks ( arī rēķins, kvīts, pavadz.) atbilst attaisnojuma dokumentam t.i. vai tajā ir visi nepieciešamie rekvizīti un tad jāskatās vai atbilst PVN priekšnodokļa atskaitīšanas vajadzībām.
Mior
Mior 18.02.2012 08:16
1115 сообщений на сайте
585 MK Noteikumu 8.2punktā noteikts, ka attaisnojuma dokumentam, kas sagatavots saistībā ar skaidrās un bezskaidrās naudas avansa izlietojumu vai ar darbinieka vai fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, izdarīto naudas izdevumu atlīdzināšanu, pievieno attiecīgos naudas izdevumus apliecinošus dokumentus. Līdz ar to darbiniekam norēķinoties, piemēram, par komandējuma izdevumiem, uzņēmums drīkst atlīdzināt izdevumus par viesnīcas izdevumiem pamatojoties uz šo izdevumu apliecinošiem dokumentiem ja tie nesatur visus likuma „Par grāmatvedību” 7.pantā noteiktos rekvizītus.
Vai tas nozīmē, ka tas attiecas arī uz automātos veiktiem pirkuma čekiem, piem. autostāvvietu čeki, degvielas čeki un tml. ?
Mior
Mior 19.02.2012 15:13
1115 сообщений на сайте
Man jau agrāk radās jautājums :
darbiniekam drīkst atlīdzināt izdevumus
bet vai uzņēmums drīkst
uz šo dokumentu pamata uzskaitīt izmaksas
un vēl jo vairāk-
atskaitīt priekšnodokli.
Manas domas:
Avansiera atskaite nav nodokļa rēķins- PVN nevar artskaitīt.
Grāmatvedībā nav ārējais dokuments kurā kā preču vai pakalpojumu saņēmējs norādīts uzņēmums- ja nu vienīgi savstarpēji kombinējot divus ārējos dokumentus- jo arī avansiera arskaite ir ārējais dokuments( persona kuras rīcībā ir uzņēmuma nauda atskaitās par naudas izlietojumu ) kuram pievienoti citi ārējie dokuementi.
Guntagermane
Guntagermane 19.02.2012 15:54
1303 сообщения на сайте
Šis jautājums daudziem nav tā īsti skaidrs, vai pareizāk sakot nav skaidrs. Noteikumi tiek izstrādāti, bet kautkas līdz galam nav pateikts. Kāpēc nevarētu izstrādāt metodiskos norādījumus ar piemēriem, lai grāmatvedim nebūtu jāzīlē, ko likumdevējs gribējis pateikt.
Mior
Mior 19.02.2012 16:50
1115 сообщений на сайте
Ja avansiera atskaitē pievienotajiem dokumentiem ir VISI vajadzīgie rekvizīti, kāpēc nevarētu atskaitīt PVN?
Japaina
Japaina 19.02.2012 16:55
10269 сообщений на сайте
Saprotu, ja darījums notiek ar pārdevēja starpniecību, var viņam lūgt pircēja rekvizītus ievadīt čekā, vai arī var lūgt čekam klāt kvīti vai citu dokumentu ar iztrūkstošo informāciju. Bet ko darīt, ja pirkums veikts automātā? čeki par autostāvvietām, degvielu, iebraukšanas atļaujām un tml. Vispirms jau grāmatvedim izmaksu iegrāmatošanai nepieciešams ATTAISNOJUMA dokuments, jo likuma Par grāmatvedību 7.pantspielīdzināts PVN likuma 8.pantam Ja attaisnojuma dokuments būs derīgs, tad arī PVN varēs grāmatot priekšnodoklī.
Mior
Mior 19.02.2012 16:56
1115 сообщений на сайте
Avansa norēķinu personas sastādītais avansa norēķins jau nu gan nav nekāds ārējais dokuments- vistīrākais iekšējās atskaites dokuments - citu ārēju dokumentu kopsavilkums.

"Par ārēju attaisnojuma dokumentu uzskatāms dokuments, kas sastādīts citā uzņēmumā, kā arī tāds dokuments, kas sastādīts pašu uzņēmumā iesniegšanai citam uzņēmumam. Visi pārējie attaisnojuma dokumenti uzskatāmi par uzņēmuma iekšējiem attaisnojuma dokumentiem. "
http://www.likumi.lv/doc.php?id=66460

Ierakstus grāmatvedības reģistros izdara tieši uz šo ārējo dokumentu pamata nevis ar vienu ierakstu iegrāmato avansa norēķinā norādīto un arī Priekšnodokli atskaita no ārējiem dokumentiem - čekiem, kvītīm, kas iekļauto avansa norēķinu personas atskaitē.
Cleo
Cleo 19.02.2012 16:56
19234 сообщения на сайте
Nebija jau šaubas par čekiem kas noformēti ar visiem rekvizītiem un pievienoti avansiera atskaitei-AR TIEM VISS OK.

bet par ro ka šeit maldīgi tiek radīta vīzija ka avansiera atskaitei drīkst pievienot dokumentus BEZ rekvizītiem un izsniegt naudu un tos pieņemt kā atskaiti par naudas izlietojumu.
labi uzņēmējam ir skaidrs ka cilvēks izlietotoja naudu viņa darba pienākuma pildīšanai bet vai VID būs skaidrs ka tie ir izdevumus apliecinošie dokumenti uzņēmumam un dod tiesības atskaitīt priekšnodokli. -PAR TO MANAS ŠAUBAS.
Par to ka nav ārējs dokuments- varam padiskutēt- Atskaiti sastāda norēķinu persona - fiziska persona iesniegšanai uzņēmumā ( tas nekas ka dabā 90% gadījumu to taisa grāmatveži.) Tā ir par naudas līdzekļiem kopš saņemšanas no kases atbildīgās personas atskaite vadībai par uzņēmuma naudas izlietošanu.- dokuments starp fizisko personu kuras atbildībā atrodas uzņēmuma nauda un ar kuru būtu jābūt noslēgtam materiālās atbildības līgumam mun uzņēmumu.
Iekšejie dokumenti manā izpratnē ir akti, izziņas .. ko sastāda uzņēmumā noteiktā kārtībā un kas papildina āreējo dokumentu informācijas nepilnības jeb dod skaidrojumu darījumiem uzņēmuma iekšienā. - bet tas no tā gaumes lieta galvenais ko darīt ar šiem ārējiem dokumentiem bez rekvizītiem kas pēc likumdevēja domām ir dokuments kas attaisno naudas izlietojumu bet tai paša laikā neatbilst darījuma dokumenta pras;ibām.
Guntagermane
Guntagermane 19.02.2012 18:07
1303 сообщения на сайте
Pārlasiet vēlreiz, kas ir ārējs attasinojuma dokuments "sastādīts CITĀ uzņēmumā". Jūsu algotais darbinieks nav cits uzņēmums un avansa norēķinu sastāda atbilstoši uzņēmuma iekšējāis kārtībai noteiktā veidā. Turklāt ne vienmēr avansa norēķinu personai naudu izsniedz pirms tēriņiem, bieži vien izdevumus sedz pēc atskaites iesniegšanas., tātad uzņēmuma nauda neatrodas avansa norēķinu personas atbildīgā glabāšanā, ja tiek saņemta pēc tam, kad cilvēks iztērējis savus līdzekļus.
Par čekiem bez rekvizītiem viennozīmīgi tie nav attaisnojuma dokumenti likuma izpratnē.
Cleo
Cleo 20.02.2012 09:56
19234 сообщения на сайте
MK noteikumos Nr. 282. punktā 56.1 Automātiskās degvielas uzpildes stacijas kases sistēmas un speciali­zētās ierīces vai iekārtas lietotājs attaisnojuma dokumentu papildus kases čekam nenoformē un neizdara papildu ierakstu kases čekā, ja samaksa par darījumu veikta skaidrā naudā bez pārdevēja (pakalpojumu sniedzēja) klātbūtnes.
Kā tad ar šo?
Iznāk, ka šājā gadījumā attaisnojuma dokumentu mēs nesaņemsim, tātad te nevar būt runa ne par izdevumiem ne par PVN priekšnodokli.
Mior
Mior 20.02.2012 10:52
1115 сообщений на сайте
Seminārā pieminēja šos Nestes degvielas uzpildes staciju čekus un teica, ka tie esot derīgi gan priekšnodokļa atskaitīšanai, gan attaisnotajiem izdevumiem bez papildus ierakstiem, jo neesot operatora, kas to izdarītu. Visur citur ir pārdevēji un operatori, kas veic attiecīgos ierakstus čekos vai iesit jau drukājot čeku, parakstās un savu parakstu apliecina ar spiedogu.
Cleo
Cleo 20.02.2012 12:01
19234 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.