Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

A.Ludborža skaidrojums par neizmantotajiem atvaļinājumiem К списку тем

A.Ludborža skaidrojums par neizmantotajiem atvaļinājumiem
Nekad nebiju lasījis šī kunga rakstus un skaidrojumus.
Šodien iFinansēs izlasīju viņa skaidrojumu par neizmantotajiem atvaļinājumiem - uzkrājumi vai uzkrātās saistības?
Visu laiku biju domājis (naivais!), ka viņš ir speciālists, dažkārt tiku lasījis par viņu pozitīvas atsauksmes.
Pēc šī raksta izlasīšanas man ir savs secinājums - viņa skaidrojumi ir "vienos vārtos".
Ja visi darbinieki, kuri nav izmantojuši ikgadējo atvaļinājumu, izlasītu viņa skaidrojumus - droši vien viņu ar akmeņiem nomētātu.
Darba likums pēc viņa saprašanas iztulkots viennozīmīgi - uz nākamo gadu tikai puse atvaļinājuma! Un nevienu dienu vairāk!
Arī MK noteikumus Nr.488 iztulkojis pa savam - nekādu uzkrāto sasitību! Tikai un vienīgi uzkrājumi!
Un vēl - "maksimālais kompensācijas apjoms (atbrīvošanas gadījumā) pienākas tikai par sešām atvaļinājuma nedēļām"!
Ja iFinanses atbalsta un publicē šādus skaidrojumus, laikam viņu rakstus nekad vairs nelasīšu.
Aivars007
Aivars007 12.03.2012 22:07
26984 сообщения на сайте

Ответы (88)

Es viņa rakstus nelasu nekad.Nepatīk.
Japaina
Japaina 12.03.2012 22:31
10269 сообщений на сайте
Nu tik slikts viņš tomēr nav...
Mu-maija
Mu-maija 12.03.2012 22:55
15888 сообщений на сайте
Mu-maija
Vai mēdz būt arī vēl sliktāki?
Aivars007
Aivars007 13.03.2012 08:43
26984 сообщения на сайте
Вообще он нормальный спец, но я бы тоже не руководствовалась его разъяснениями, наверное нужно быть на его *волне*, чтобы понять его логику. Помню, как сходила на один семинар по отложенному, практически что-то чуть недопонимала, выйдя после семинара, я поняла,что больше вообще ничего не понимаю по этой теме. Так он меня запутал. С тех пор его статьи не читаю, а вот подруга у меня ходит только на его семинары- ей все понятно.
Brita
Brita 13.03.2012 08:53
1868 сообщений на сайте
Es šos abus rakstus vairāk uztveru kā norādījumu uz iepriekšējo gadu kļūdu, ka neizmaksātās atvaļinājumu naudas uzrādītas gada pārskatā pie uzkrātajām saistībām tā apejot "atvaļinājumu rezerves" pieauguma aplikšanu ar UIN nevis izveidotajos uzkrājumos, kā to darīja pasen atpakaļ.
Stradniex
Stradniex 13.03.2012 08:54
573 сообщения на сайте
Arī MK noteikumus Nr.488 iztulkojis pa savam - nekādu uzkrāto sasitību! Tikai un vienīgi uzkrājumi!

Ну тут я с ним согласна. Это действительно накопления, поскольку точную дату и сумму на момент составления баланса вряд ли кто знает. Если только отпускные не были выплачены в первых месяцах года и сумма их точно известна.
Albina
Albina 13.03.2012 09:53
64740 сообщений на сайте

Aivars007 12.03.2012 22:07
С этим я почти согласна. В накопленные расходы можно списывать отпускные, если точно известно, что работник в отпуск ушел и определенная сумма ему начислена. Да и там замучаешься делить отпускные за прошлый год и за текущий.
Так что проще списать в накопления и не морочить голову.
Maija
Maija 13.03.2012 09:56
28223 сообщения на сайте
Bet es savukārt uzskatu, ka normatīvajos aktos jādod nepārprotamas norādes, kas un kā uzskaitāms, par ko un cik daudz maksājami nodokļi.
Ja ir nepārprotami saprotams, ka ieņēmumi un izdevumi jāatzīst tajā taksācijas periodā, kad tie radušies, tad nevajag "izgudrot velosipēdu" un veidot uzkrājumus izdevumiem, kuri jau ir radušies.

Tāpēc jau ir paredzētas korekcijas, arī šajā gadījumā.

Tas ir truli un muļķīgi - atzīt kā uzkrātās saistības tikai gadījumā, ja nemainās atalgojums. Vēl vairāk - stulbums! Jo darbinieks nākošajā gadā var arī saslimt, un aprēķins mainīsies. Un ko tad? Koriģēt iepriekšējo gadu?
Tas ir muļķīgi!
Atgriežos sākuma punktā - normatīvajos aktos viss jāieraksta precīzi.

Tas pats arī par neizmantotā atvaļinājuma kompensācijām.

Vieni grāmatveži par likumu uzskata Ludborža skaidrojumu, citi - vēl kāda korifeja skaidrojumu, vēl citi - vadās no loģikas likumiem un dzīves pieredzes un tml.

Ja jau pēkšņi likumdevējs ir izdomājis, ka neizmantotais atvaļinājums iet zudumā, tad Darba likumā tas nepārprotami jāieraksta.

Man personīgi nekādi korifeju skaidrojumi nav saistoši.
Ja likumdevējs (vai Saeimas Juridiskā komisija) nav tulkojuši likumu - es to tulkoju pats.
Un iepūt man un manam draugam ar'!
Aivars007
Aivars007 13.03.2012 10:03
26984 сообщения на сайте
Айвар, так в 488 правилах про накопления на отпуска как раз все четко сказано.
Albina
Albina 13.03.2012 10:07
64740 сообщений на сайте
Ja "akli" izpildīt 488.noteikumus- uzkrātajās saistībās būs tikai un vienīgi konkrēti rēķini, taču nekad neizmantotie atvaļinājumi.

Palieku pie sava - iepūt man un manam draugam ar'!
Aivars007
Aivars007 13.03.2012 10:09
26984 сообщения на сайте
Man šķiet mūsu grāmatvedības normatīvo aktu sastādītājiem pašiem nav īstas skaidrības ar ko uzkrātās saistības atšķiras no uzkrājumiem.
Jo, ar ko tad uzkrātie ieņēmumi atšķiras no uzkrājumiem ? JO arī uzkrāto ieņēmumu datums ne vienmēr ir zināms, bet apjoms arī var mainīties dažādu aprēķinu vai likumdošanas izmaiņu rezultātā.
Andaz
Andaz 13.03.2012 10:34
27892 сообщения на сайте
JO arī uzkrāto ieņēmumu datums ne vienmēr ir zināms, bet apjoms arī var mainīties dažādu aprēķinu vai likumdošanas izmaiņu rezultātā.

Как раз наоборот. Известен и объем и сумма, в противном случае это будут просто накопления, а не накопленные доходы.
Albina
Albina 13.03.2012 10:47
64740 сообщений на сайте
Tai brīdī, kad grāmato, jā viss man šķiet ir zināms, bet ... nākamajā gadā var rasties izmaiņas.
Andaz
Andaz 13.03.2012 10:54
27892 сообщения на сайте
Анда, какие могут быть изменения? Я граматую счет, который уже существует, только выписан следующим годом. У оказывающих услуги таких полно.
Albina
Albina 13.03.2012 11:00
64740 сообщений на сайте
Uzkrātajos ieņēmumos mēdz grāmatot arī dažādos fondos saņemtos līdzekļus.
Andaz
Andaz 13.03.2012 11:01
27892 сообщения на сайте
Вот про фонды не знаю. Может и так.
Albina
Albina 13.03.2012 11:06
64740 сообщений на сайте
Lai nu kā - Man šķiet mūsu grāmatvedības normatīvo aktu sastādītājiem pašiem nav īstas skaidrības ar ko uzkrātās saistības atšķiras no uzkrājumiem.
to es gribēju piebilst
Andaz
Andaz 13.03.2012 11:10
27892 сообщения на сайте
А-а, ну с этим согласна
Albina
Albina 13.03.2012 11:17
64740 сообщений на сайте
vispār jau 8. standarta 2.pielikuma2. tabulā ir skaidrota atšķrība starp saistībām ar dažādu iestāšanos varbūtību.
tieši no tā jau arī parādījās doma, ka atvaļinājumu iestāšanai ir lielāka varbūtība, nekā citiem dažādiem uzkrājumiem un līdz ar to tie atzīstami par uzkrātajām saistībām, nevis par uzkrājumiem...

bet ko darīt, ka "mājās" nav saimnieka
Mu-maija
Mu-maija 13.03.2012 12:06
15888 сообщений на сайте
... ko darīt...
Grāmatvežiem jātaisa revolūcija!
Aivars007
Aivars007 13.03.2012 16:13
26984 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.