Arī es esmu tādās pašās domās.
Par naudu tāpat sapirks tik sertifikātu, cik vajadzēs.
Bet savukārt, lauku cilvēki un gados vecākas kundzes stresos un, neskatoties uz to, ka zina 100 reizes vairāk, pārbaudījumu neizturēs un sertifikātu nesaņems.
Jo komisijā taču būs garkājainās, plikām nabām un tml.
Nevajag uzskatīt vienu lielu Rīgu par visu Latviju.
Ne jau visur un visiem, kam ir zināšanas un pieredze, ir pietiekoši līdzekļi, lai nokārtotu to sertifikātu un konkurēt ar kundzēm, kurām ir sertifikāts + teorētiskās zināšanas bez nekādas vērā ņēmamas darba prakses.
Un vēl neaizmirstiet, ka pensijas vecumu palielina, un arī pirmspensijas vecumā vajag darbu.
Sīkie uzņēmumi nevarēs maksāt sertificētiem un vienalga ņems dempingotājus, tikai ņems neoficiāli un tēlos, ka grāmatvedību kārto paši.
Nedrīkst uzspiest obligāto serticēšanu ablolūti visiem.
Šeit ir jāmeklē kādu citu metodi cīņai pret dempingotājiem.
Es neuzņemos strādāt par kapeikām, tad jau labāk vīram par mājkalpotāju pabūt.
Bet esmu redzējusi dokumēntus, ko sakārtoja tādi dempingotāji. Mēģināju skaidrot īpašniekiem iespējamās viņu problēmas deļ nesākārtotās grāmatvedības. Bet viņi atbild "mēs esam maziņi, mūs neviens nepārbauda un arī nepārbaudīs"
Te ir tas suns aprākts - kontrole un sodi tādiem firmačiem.
Deviņdesmitājos gados arī viss bija nolaists pašplūsmā, tad VID sāka mazos pārbaudīt un sodīt, ap 2000 gadu firmači jau sāka labāk maksāt, bet lai būtu zinošs grāmatvedis, tādu dempingotāju palika daudz mazak.
Tad arī minimālo pamatkapitālu palielināja no 100 līdz 2000 Ls, lai biznesā ejošie pirms firmas dibināšanas kaut cik to biznesu apdomātu.
Tagad atkal pilns bardāks, biznesā parāk daudz sanākuši tādi, kas tajā uzņēmējdarbībā ne vella nesaprot.
Tapēc arī grāmatveži - dempingotāji savairojās.
VIDam jāsāk tos mazos kontrolēt un sodīt. Tikai tad firmači sāks cienīt grāmatvedi, meklēs zinošos un būs gatavi maksāt. Dempingotāju skaits samazināsies bez nekādi