Labdien !
Atbilstoši likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 4.1 panta ceturtajā daļā noteiktajam ,ja pakalpojums tiek sniegts jebkurai personai, kas veic saimniecisko darbību, pakalpojuma sniegšanas vieta, ja šajā pantā nav noteikts citādi, ir:
1) pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta;
2) pakalpojuma saņēmēja pastāvīgās iestādes atrašanās vieta, ja pakalpojums tiek sniegts pakalpojuma saņēmēja pastāvīgajai iestādei, kas neatrodas šīs personas saimnieciskās darbības mītnes vietā;
3) pakalpojuma saņēmēja deklarētā dzīvesvieta vai pastāvīgās uzturēšanās vieta, ja pakalpojuma saņēmējam nav saimnieciskās darbības mītnes vietas vai pastāvīgās iestādes.
Ņemot vērā minēto, ja Latvijas apliekamā persona sniedz citas Eiropas Savienības (turpmāk-ES) dalībvalsts personai saimnieciskās darbības veicējam ar preču eksportu vai tranzītu saistītus pakalpojumus, tad minēto pakalpojumu sniegšanas vieta ir pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta, tātad cita ES dalībvalsts vai trešā valsts.
Tātad sniedzot starptautisko kravu pārvadājumus, kas saistīti ar eksportu/importu/tranzītu pasūtītājiem no ES, ka arī no 3-m valstīm jāņem vērā
Padomes īstenošanas regulas (ES) Nr.282/2011 (pieņemta 2011.gada15.martā), ar ko nosaka īstenošanas pasākumus Direktīvai 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (turpmāk – regula) nosacījumi .
Ņemot vērā to, ka preču transporta pakalpojums ir saistīts ar preču eksportu no ES teritorijas, apliekamā persona par saņemtajiem transporta pakalpojumiem neaprēķina PVN.
Iesakām iepazīties ar informatīvo materiālu, kas izvietots VID mājas lapā sadāļā Pievienotās vērtības nodoklis - Metodiskie materiāli
Atbildei ir informatīvs raksturs.
Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājas lapā
www.vid.gov.lvsadaļā Nodokļi
Ar cieņu,
VID konsultanti