Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Grāmatvedības kārtošana "ar roku" К списку тем
Grāmatvedības kārtošana "ar roku"
Labdien.
Meklēju kādu "vecā kaluma" grāmatvedi, kura/š būtu ar mieru man izskaidrot kā jākārto grāmatvedība ar roku.
Man interesē tieši kādas veidlapas pildāmas, kā tam visam jāizskatās. Kursos pasniedzēja šo īsti vairs neatcerās (bez tam programmā nav paredzēts šo apskatīt padziļināti), esmu izmeklējusies informāciju gan internetā, gan grāmatās, sadabūjusi visādas tabulas un pārskatus, bet man ir tikai aptuvena nojausma par to, kā tas viss aizpildāms.
Tad nu priecātos, ja kāds, kas pārzin šo lietu, varētu veltīt man nedaudz sava laika, atbildēt uz maniem jautājumiem un paskatīties, vai daru pareizi.
Ответы (119)
Ligy, katru mēnesi ž\o sāku ierakstu ar nr. 1.
Tad uz attaisnojuma dok. rakstīju ieraksta nr. un ž.o. num. un vēl atšifrējumu kura konta debetā un kura konta kredītā. Paskataies, kādas prasības MK noteikumos Nr. 585 tagad ir.
Tad vēl bija tāda grāmatiņa, autores Grigorjeva, Jesemčika, Leibuss, Svarinska "Grāmatvedības pamati" un Finanšu grāmatvedība ) noteikti, ka bibliotēkās ir. Tur bija shēmas. Finanšu grāmatvedība bija kaut kāds 2002. gada izdevums, vai?
Nu tā apmēram.
paldies, es jau tur mācos.
Dimma
paldies
par numerāciju tagad skaidrs (MK noteikumus, protams, esmu lasijusi). Grāmatu čupiņa arī stāv un pamazām lasu.
Попробуйте в библиотеке найти книжку
Jānis Benze
"Finansu grāmatvedība"
и другие книги этого автора
Ну а если про архиисторию, так еще и мемориальные ордера были, а не только журналордера.
Arī mani neviens nemācīja kārtot grāmatvedību ar grāmatvedības programmu.Tāpat kā vairumam foruma grāmatvežu. Kad pēc studijām devos pie pasniedzējas ar portatīvo datoru un teicu, lai parāda man kā man neskaidros jautājumus izdarīt programmā, tad pasniedzēja atbildēja: Es Tev paskaidrošu, kā tas notiek uz papīra, bet programmā jau Tu pats zināsi kā darīt! Un tā arī bija. Nekā slikta jau nav kārtojot uz veidlapām grāmatvedību, bet laika patēriņš gana liels.....
Jānis Benze
"Finansu grāmatvedība"
Ну а если про архиисторию, так еще и мемориальные ордера были, а не только журналордера.
Jā, par Benzes grāmatām esmu dzirdējusi labas atsauksmes.
Par memoriālorderiem - cik par tiem esmu kādam ieminējusies, tad visi uzreiz sākuši spļaudīties, ka tos jau nu gan nevajag izmantot. Pat nevienu paraugu vēl neesmu saganījusi.
Un nemēģiniet ar
Jo tas patiešām ir murgs.
Te jums būs, ko pētīt vēl ilgi.....
Liecības par grāmatvedības pirmsākumiem ir atrodamas senā vēsturē. Plaukstošo civilizāciju zemē Mezopotāmijā periodā no 5000. g. p.m.ē. līdz 4500. gadam p.m.ē. pastāvēja sarežģītas sabiedriskās attiecības, kas radīja nepieciešamību uzskaitīt darījumus un īpašuma tiesības. Vēsturnieki apraksta māla tāfelītes ar sarežģītu graudu pirkšanas un pārdošanas darījumu pierakstu. Tajā piedalījās vairākas personas. Uzskaite bija vienkārša, bet sabiedrības vajadzības tā apmierināja.
Apmēram 630. g. p.m.ē. senie grieķi izgudroja monētu kalšanu, kas pakāpeniski ietekmēja arī uzskaiti. Vēsturnieki piemin Zenona papīrus: uzskaites reģistru kopumu. Uzskaites reģistros bija paredzēta saistību uzskaite. Senajā Romā tika pieņemta un pilnveidota grieķu uzskaites sistēma. Vēsturnieki apraksta uzskaites reģistrus, tajā skaitā galveno grāmatu, kurā ieraksti no citiem reģistriem bija jāizdara ne retāk kā reizi mēnesī.
Grāmatvedība ir atzīta reliģiskās grāmatās, piemēram, Islama ticības grāmatā Korānā un kristiešu Bībeles Jaunajā derībā.
Lielākā daļa mūsdienu formālās grāmatvedības sākusies Krusta karu beigās. Kad strauji pieauga tirdzniecība starp Eiropu un Vidējiem austrumiem, uzņēmumi izauga tā, ka īpašnieks viens tos nespēja pārvaldīt. Tas radīja nepieciešamību pēc uzskaites rakstveidā, lai uzņēmuma īpašnieki varētu sekot saviem saimnieciskajiem darījumiem un nodrošināt, ka to aģenti darbojas ar peļņu.
Divkāršā ieraksta grāmatvedību pirmo reizi izmantoja Dženovā, Itālijā
13.gs un to tālāk pilnveidoja Venēcijā. Vārds “debets” nāk no latīņu valodas vārda “debita”(itāļu debito), kas nozīmē parāds īpašniekam.
Vārds “kredīts” nāk no latīņu valodas vārda “credo”(itāļu credito), kas nozīmē parādā īpašnieks.
Pirmā liecība par pilnas divkāršās grāmatvedības sistēmas lietošanu atrasta Dženovas municipālos pierakstos par 1340. gadu. Pirmais sistematizētais grāmatvedības divkāršā ieraksta apraksts parādījās 1494. gadā Venēcijā. Tā autors ir
Luka Pačioli, franciskāņu mūks, Perudži, Florences, Boloņas un Romas universitātes pasniedzējs. Mūks Luka Pačioli dzimis aptuveni 1445. gadā Sansepolkro, Toskanā. Viņš bija matemātiķis un Leonardo da Vinči draugs. Viņš rakstīja un pasniedza daudzās jomās, tostarp matemātiku, teoloģiju, arhitektūru, spēles, militāro stratēģiju un komerczinības. 1494. gadā Pačioli publicēja savu ievērojamo grāmatu "Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita" (Aritmētikas, ģeometrijas, proporciju un proporcionalitātes zināšanu kopums-(vai)-“Viss par aritmētiku, ģeometriju un proporcijām un proporcionalitāti”. Viena grāmatas daļa bija veltīta divkāršā ieraksta grāmatvedībai. Summa bija viena no pirmajām grāmatām, ko iespieda Gutenberga tipogrāfijā, tā guva tūlītēju ievērību un tika pārtulkota vācu, krievu, flāmu un angļu valodā. Summa padarīja Pačioli par slavenību un nodrošināja viņam vietu vēsturē kā “grāmatvedības tēvam”."
Luka Pačioli neizgudroja divkāršā ieraksta grāmatvedību, toties viņš izcili aprakstīja metodi, ko izmantoja tirgotāji Venēcijā itāļu renesanses laikā. Viņa sistēmā ietilpa lielākā daļa mūsdienu grāmatvedības prakses, piemēram, reģistri, žurnāli un virsgrāmatas. Viņa virsgrāmata iekļāva aktīvus – debitorus un krājumus - un pasīvus - saistības, kapitālu, ieņēmumus, un izdevumu kontus. Viņš aprakstīja gada noslēguma ierakstus un ierosināja izmantot kontu apgrozījuma starpbilanci, lai pārbaudītu virsgrāmatas pareizību. Bez tam viņa Summa deva atsauces uz grāmatvedības reģistru pārbaudi, ētiku un pašizmaksas kalkulāciju.
Turpmākajos 500 gados Pačioli sistēmā nav notikušas lielas izmaiņas. Mūsdienu starpbilances forma savu veidolu ieguva tikai 1868. gadā un peļņas un zaudējumu pārskats tika izstrādāts pirms II pasaules kara.. 1980-tajos gados tika izveidoti finanšu pārskati nolūkā sniegt attiecīgu “informāciju par uzņēmuma saimniecisko, finanšu un investīciju darbību, un šo darbību ietekmi uz naudas resursiem".
Laiks pamazām virzās atpakaļ. Īpašas vēstules tagad raksta uz rakstāmmašinām - un nogādā roku rokā. Un kur brīnums, ka grāmatvedību tagad atkal grib apgūt ar orderiem? Man šķiet, ka drīz tāds pakalpojums būs īpaši un dārgi pieprasīts.
Jānis Benze
"Finansu grāmatvedība"
Книги классные - с подробным описанием финансового учета, но образцов там нет.
Был журнал Евгении Зайцевой БУХГАЛТЕРСКИЙ ПРАКТИКУМ - издавался параллельно на русском и латышском - № 1 за 1995 или 1996 год - она там приводит рассширенные мемориальные ордера - хорошие библиотеки такие вещи не выбрасывают
Grāmatvedības prakse Nr.1(2) '96
J.Zaiceva
Grāmatvedības organizēšanas un kārtošanas noteikumi un prakse Latvijā
izdevējs
SIA "MAMUTS"
SIA "GROSBUHS"
Rīga 1996
Еще чудненько "самолетики" рисовать.Я иногда даже сейчас рисую
šobrīd tā ir neatņemama manas ikdienas sastāvdaļa
В самолетиках главное при граматоюмса дебет с кредитом не спутать, а то сальдо не сойдется потом.
У меня где-то еще сохранились файлы с прошлого века с журналами хоз операций на дискетах, тогда еще первые программы появлялись в DOSe.
Была одна хорошая книга по бух учету выпуска 199. года,выпущенная в Лвтвии, там на примерах все было расписано. Если найду, напишу название и автора.
Brita, не переживайте. Я умею считать на счетах. Вот с логарифмической линейкой будет сложнее
А я умею даже умножать и делить на счетах. Предмет был такой "Торговые вычисления" и экзамен по нему сдавали на счетах вычисляли задания, год 1986.
А меня на УПК (если еще кто помнит, что это такое) учили считать на счетах. Тоже экзамен сдавали
А меня на УПК (если еще кто помнит, что это такое) учили считать на счетах. Тоже экзамен сдавали
Альбина, а где у Вас был учебно-производственный комбинат где на счетах считали? У нас так только дет.сад и швейный цех были на УПК.
Московский р-н г.Рига
http://www.lanateks.lv/veidlapas.htm
Te vēl arī citus paraugus žurnālorderiem un citām veidlapām priekš roku grāmatvedības var apskatīt
Закрыть
Краткое описание нарушения