Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
repši?!
Labdien!
Manu nu nācis priekšā neklasificēts jautājums.....ieradās mūsu uzņēmuma izbijusi darbiniece,kam pazudis 1 gads(1992,) priekš darba stāža apliecināšanas pensijai.
Minētās darbinieces algas datus atradu,bet tikai tādā skaitļotāju tabulogrammā! Ir visādi kodi-30,36,49,50,57,70....bet netieku uz pareizā ceļa -kura summa tur brutto??Kurš tur avanss,kurš nodoklis?Varbūt kādam atmiņā,vai soc.nodoklistad jau bija?
Ja pareizi piefiksēju,tad no 07.05.1992-sākās repšiki?
Ответы (21)
http://likumi.lv/doc.php?id=38049
Agrāk bija arī bezbērnu nodoklis (vai 92.g. tāds vļe bija - gan nezinu)
Darba stāža apliecināšanai vajag kopijas no Darba grāmatiņas.
Darba stāža apliecināšanai vajag kopijas no Darba grāmatiņas.
Vajag arī algu, lai var redzēt izpeļņu. Lai gan - līdz kaut kādam laikam jau nemaz neņēma algu vērā, tikai stāžu. Vislabāk "sociālajiem" paprasīt.
Vai tikai cilvēki ar augstāko izglītību ir pelnījuši normālu pensiju?
Pensijas apmērs netiek aprēķināts vadoties no cilvēka izglītības līmeņa. Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs gan no apdrošinātās personas pierādītā apdrošināšanas stāža, gan no uzkrātā pensijas kapitāla laikā no 1996.gada1.janvāra līdz pensijas pieprasīšanas mēnesim, ko veido šīs personas kontā reģistrētās sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, kā arī no personas vecuma pensijas piešķiršanas brīdī.
No LM.....
ļoti labi
Tagad skaidrs.
Paldies par piedalīšanos!
Sociālie ir darbiniecei pieprasījuši šo apliecinājumu par 1992.gadu,acīmredzot kaut kas nav bijis ierakstīts darbagrāmatiņā.Tabulogrammā atradu vislielāko ciparu-kam pēc loģikas būtu jābūt brutto,to arī tad ierakstīšu izziņā.
Japaina,Tu gan priecē ar tādu demokrātisku pieeju jautājumam!
Mums jau arī būtu jāvāc visi dokumenti par savām darba attiecībām, jo arhīva, kam paprasīt nav - t.i. neviens uzņēmums uz arhīvu neko nenes (diemžēl), visādām VID un VSAA datu bāzēm arī uzticēties nedrīkst...
Ja paši nessavāksim, tad mums iztrūks daudz, daudz gadu...
Zini,Andaz,cilvēku neapdomība un vienaldzība ir pilnīgi apbr''inojama!Man stāv vesela liela kaste ar darba grāmatiņām,kurām neviens nav atnācis pakaļ,ar nodokļu grāmatiņām arī.tagad nāk gana daudzi,kam vajag šitās izpeļņas,bet mums uzņēmums reorganizējies,citi dokumenti arhīvā,citi tepat.Unnav nevienam laika rakņāties un meklēt un iztulkot šitās vecās tabulogrammas un naudas..Bet MAN taču vajag!Kur tu biji tad,kad vajadzēja savus dokumentus savākt un mājā glabāt augšējā plauktā?
Labi, ja ir kur atnākt un palūgt. Daudzas firmas vairs neeksistē un tur vairs neaizies un nepalūgs.
В своё время, когда отменяли трудовые книжки, громко было заявлено с высоких трибун, что это пережиток советского времени и такой документ вообще ничто, а главное теперь налоговая книжка. А народ сильно не вникает в нюансы, если объявлено, что документ перестал быть чем-то значимым, то к нему так и относятся, как к спаму. Только вот, не стоило так громко заявлять, что трудовая книжка ничего не значащий документ, надо было всю эту информацию сохранить в базах данных, базу то создали, только вот качество той базы сильно хромает, то замного, то замало получается. Ломать же не строить. Народ то и паспорта бросает где попало, чего уж тут про трудовые и налоговые книжки говорить.
Zini,Andaz,cilvēku neapdomība un vienaldzība ir pilnīgi apbr''inojama!Man stāv vesela liela kaste ar darba grāmatiņām,kurām neviens nav atnācis pakaļ,ar nodokļu grāmatiņām arī.tagad nāk gana daudzi,kam vajag šitās izpeļņas,bet mums uzņēmums reorganizējies,citi dokumenti arhīvā,citi tepat.Unnav nevienam laika rakņāties un meklēt un iztulkot šitās vecās tabulogrammas un naudas..Bet MAN taču vajag!Kur tu biji tad,kad vajadzēja savus dokumentus savākt un mājā glabāt augšējā plauktā?
Nu nav jau ko šņākt - mums tomēr Arhīvu likums uzliek par pienākumu uzņēmumam iesniegt dokumentus Valts Arhīvam. Un darbinieks var nākt un prasīt. Uzņēmumam, atbrīvojot darbiniekus, bija pienākums izsniegt viņam visus dokumentus, grāmatiņu ieskaitot.
Manā vecajā uzņēmumā vismaz tā arī notika - pirms pprojāmiešanas un aprēķina saņemšanas iedeva aptaujas lapu, kas jāatdod uzņēmumā un ko saņems no uzņēmuma.
Kaut arī likumu nezināšana neatbrīvo no to atbildībvas ir vairāk nekā skaidrs, ka,ja paši grāmatveži nezina, kas un kā, tad nevar gribēt, lai parasts kurinātājs zina!
Bēdīgākais ir tas, ka grāmatvedim kā pašsaprotami tiek uzlikti lietveža, arhivāra un vēl n-tie pienākumi, nemaz jau nerunājot par "parastā kurinātāja" informēšanu, kas viņam vajadzīgs un kas nē.
Uz mani viena darbiniece apvainojās, jo es neesot brīdinājusi, ka viņa nesaņems bezdarbnieku pabalstu, ja pusgadu būs bezalgas atvaļinājumā (tai laikā strādāja ārzemēs) un nebūs ienākumi pēdējos ciktur mēnešus.
Bēdīgākais ir tas, ka grāmatvedim kā pašsaprotami tiek uzlikti lietveža, arhivāra un vēl n-tie pienākumi, nemaz jau nerunājot par "parastā kurinātāja" informēšanu, kas viņam vajadzīgs un kas nē.
Tā nu ir katra pašai vaina - uzņemties liekus darbus un izlikties par gudrākām nekā patiesībā - nav, kas uztaisa darba aizsardzībai dokumentus - es,es uztaisīšu, es būšu darba aizsardzības speciālists, nav, kas līgumu uztaisa - es, es uzrakstīšu - būšu jurists.
Diemžēl tā nu tas ir!
vadītāji vairāk ciena tos grāmatvežus, kas māk pamatoti atteikties no liekiem pienākumiem.
OK, uzņēmumā 5 darbinieki, labi, nav prolēmu arī personāla dokumentus sakārtot, bet tas ir jāpasaka vadībai, proti, ka tas nav grāmatveža pienākums!
Nu nav jau ko šņākt - mums tomēr Arhīvu likums uzliek par pienākumu uzņēmumam iesniegt dokumentus Valts Arhīvam.
Diemžēl, firmu likvidējot, šo jautājumu lēmj īpašnieki, nevis grāmatvedis
Bieži grāmatvedim nav nekāda teikšana šajos jautājumos
В регистр при ликвидации предоставляется справка, подтверждающая сдачу документов в архив.
Без этой справки больше не ликвидируют
Вопрос объема сданных документов на совести работодателя
Не раз приходилось видеть выброшенные в строительные контейнеры бухгалтерские документы
В регистр при ликвидации предоставляется справка, подтверждающая сдачу документов в архив.
Без этой справки больше не ликвидируют
Вопрос объема сданных документов на совести работодателя
Не раз приходилось видеть выброшенные в строительные контейнеры бухгалтерские документы
Ну это теперь...
А предыдущие 20 лет
Man bija doma-( vispār jau cilvēkiem pašiem ir bijis aicinājums savas darba grāmatiņas- lai nepazūd stāžs nodot -stāža reģistrēšanai soc nodaļā) - interesanti ja grāmatvedis aizies ar darba grāmatiņu kaudzi- es atradu uzņēmuma arhīvā lūdzi pieņemiet un reģistrējiet- diez ņems vai neņems????
Lietas labā jau vajadzētu pieņemt nez kā ir praksē.
Man bija doma-( vispār jau cilvēkiem pašiem ir bijis aicinājums savas darba grāmatiņas- lai nepazūd stāžs nodot -stāža reģistrēšanai soc nodaļā) - interesanti ja grāmatvedis aizies ar darba grāmatiņu kaudzi- es atradu uzņēmuma arhīvā lūdzi pieņemiet un reģistrējiet- diez ņems vai neņems????
Lietas labā jau vajadzētu pieņemt nez kā ir praksē.
Savā laikā piefiksēju sev, ka firmai ir pienākums neizņemtas darba grāmatiņas nodot VIDam vai sociem, precīzi neatceros kam.
Es savējiem visiem atdevu uz rokas un paskaidroju, lai saglābā, jo kas var zināt, kur tas vēl un kad būs vajadzīgs. Tas tomēr ir svarīgs dokuments par cilvēka pagājušajiem gadiem.
Savā laikā piefiksēju sev, ka firmai ir pienākums neizņemtas darba grāmatiņas nodot VIDam vai sociem, precīzi neatceros kam.
Скорее всего в социалку. Только сдать по описи не проблема, вопрос- кто перенимает ответственность за сохранность этих трудовых книжек?
вопрос- кто перенимает ответственность за сохранность этих трудовых книжек?
ну тогда в Гос.архив сдать, они и будут отвечать за сохранность
Закрыть
Краткое описание нарушения