Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Предпринимательская деятельность, коммерческий закон, сделки. Общественные, бесприбыльные организации, бюджетные учреждения

Kādu uzņēmējdarbības veidu man labāk izvēlēties? К списку тем

Kādu uzņēmējdarbības veidu man labāk izvēlēties?
Sveiki!
Strādāju valsts darbā, maksāju visus nodokļus, nav nekādu atvieglojumu..
Gribu nodibināt uzņēmumu, un nodarboties ar individuālo ražošanu (es un vēl mans draugs).
Paralēli palikšu strādāt valsts darbā uz pilnu slodzi.

Sakiet, kādu uzņēmējdar'bibas veidu labāk izvēlēties? Dibināt SIA un pieteikties par mikrouzņēmumu ar 9% no apgrozījuma? Vai kādu ciut formu un kad tas būu izdevīgāk?
Vai to var darīt, un kā man būtu visizdevīgāk darīt, teiksim nekārtojot papīrus ar tagadējo darba vietu?
Sākumā apgrozījums varētu būt neliels.
Paradox
Paradox 09.05.2014 17:04
54 сообщения на сайте

Ответы (26)

Strādāju valsts darbā, maksāju visus nodokļus, nav nekādu atvieglojumu..
Paradox 09.05.2014 17:04
Nesapratu? Bet neapliekamais minimums, atvieglojumi par apgādībā esošu personu...?
Vai par Jums netiek nomaksāti nodokļi?
Kādi Jums vēl nepieciešami atvieglojumi, kurus Jums nedod valsts darbs?

kas attiecas uz " kādu uzņēmējdar'bibas veidu labāk izvēlēties? " - meklējiet meklētājā - diskusiju, ka biezs
Andaz
Andaz 09.05.2014 17:23
27892 сообщения на сайте
Ok, laikam man labāk pie grāmatveža iet parunāties, citādi es neko nesaprotu.
Man nav apgādī'bā esošu perosnu. Neapliekamais minimums , protams, vnk likās, ka tas ir standartā visiem, nevis kā atvieglojums skaitās. =)
Mani drīzāk uztrauc jautājums, kādu veidu izvēlēties, vai var mikro, lai mazāk pvn būtu ..
Labi, palasīšu tad esošas tēmas jau.
Paradox
Paradox 09.05.2014 17:47
54 сообщения на сайте
Jūsu jautājums no sērijas: ej tur, nezin kur, atnesi to, nezin ko...
Kā var sniegt jēdzīgu atbildi, nezinot at ko jūs grasāties nodarboties?
Mu-maija
Mu-maija 09.05.2014 18:29
15885 сообщений на сайте
Var izvelēties Individuālais Komersants (IK). Vieglā grāmatvedība (vienkaršā ieraksta).
Bet jā saimnieciskā darbibā būs vajādzīgs kāds sertifikāts, kuru IK var nedabūt, tad vajag SIA.
Lai būtu vieglāk ar grāmatvedību (ja būs SIA) var izvelēties mikrouzņemuma nodokļa ( MUN) maksātāja statusu (mazāk nodokļus - vieglāki grāmatojumi). Taču ja būs daudz izdevumi, tad kļūst MUN nav izdevīgi - nevari norakstīt izdevumi un maksā 9% no pilnība visiem ieņemumiem. Un tā tālāk.
S4etovod_votruba
S4etovod_votruba 09.05.2014 19:45
116 сообщений на сайте
Paldies par atbildēm.
Plānoju veikt ražošanu ar izejmateriālu iepirkšanu, ražošana nelielos apjomos, pēc pasūtījuma. Ar lielu pievienoto intelektuālo vēr'tibu. Esmu lasījis, ka tur jāskatās, kad izdevīgi un kad ne'to mikrouzņemumu dibināt..
Saprotu, ka no apgrozījuma maksā 9%, bet kāpēc nevar norakstīt izdevumus..? Visādā ziņā galvenie izdevumi ir izejmateriāls un enerģija, un mans laiks. =) cik noprotu, tad sanaķ tikai 9%, bet nav lielais PVN, ienākuma nodoklis utt. Vai ir kāda formula, kā aprēķināt, būs tas vai nebūs izdevīgi?
Man pasen ir bijis IK, grāmatvedību ar grūtībām, bet pats kaŗtoju (man vnk nepatīk papīri), bet jau toreiz bija noteiktas grūtības, ka nav SIA... Bet sia laikam arī to kases aparātu vajag utt...
Paradox
Paradox 09.05.2014 22:30
54 сообщения на сайте
Если Ваше предприятие станет плательщиком налога на микропредприятия, то к Вашей зарплате по основному месту работы не будет применяться необлагаемый минимум (75 евро в месяц в 2014 году).То есть, по основному месту работы Вы будете получать зарплату в меньшем размере.
Зайдите в Algas kalkulators и посмотрите, сколько Вы будете получать зарплаты, если в графе "Nodokļu grāmatiņa ir iesniegta darba devējam" не ставить галочку.
Kvitka
Kvitka 10.05.2014 15:57
403 сообщения на сайте
S4etovod, подумайте головой, каклй ИК, когда 2 учередителя?
Julijatim
Julijatim 10.05.2014 16:10
8799 сообщений на сайте
Я думаю обычное СИА, с обычными налогами.
Julijatim
Julijatim 10.05.2014 16:11
8799 сообщений на сайте
Очень сложно с клиентами, которые считают, что МУН заменяет ПВН. Тут даже опытный бухгалтер не поможет. Переубедить нереально.
Julijatim
Julijatim 10.05.2014 16:18
8799 сообщений на сайте
"nevar norakstīt izdevumus"?
Kas par muļķībām?!

Jums vienkārši jāsaprot, ka 15% no ieņēmumu un izdevumu starpības (normāla SIA variantā), mēdz būt mazāka summa nekā 9% no ieņēmumu summas. Turklāt sociālie labumi - asaras vien.
Bez normālas jūsu potenciālās darbības ANALĪZES - nav iespējams pieņemt saprātīgu lēmumu: who will be who
Mu-maija
Mu-maija 10.05.2014 17:13
15885 сообщений на сайте
МУН заменяет ПВН
Julijatim 10.05.2014 16:18
ИК с двумя учредителями и т.д.
Собираются фирму открывать,так хоть бы законы просмотрели, чтобы иметь минимальное представление о чем речь На это ума не хватает, а потом круглые глаза делают
Ser
Ser 10.05.2014 17:22
3685 сообщений на сайте
И круглые, и квадратные, и СГД потом виноват будет и форум - не так объяснил
Mu-maija
Mu-maija 10.05.2014 18:20
15885 сообщений на сайте
Bez normālas jūsu potenciālās darbības ANALĪZES - nav iespējams pieņemt saprātīgu lēmumu: who will be who
Mu-maija 10.05.2014 17:13
"Ar lielu pievienoto intelektuālo vēr'tibu"- ключевой момент обозначен
Ser
Ser 10.05.2014 21:34
3685 сообщений на сайте
Сиравно, такие вопросы решаются не на форумах
Mu-maija
Mu-maija 10.05.2014 23:32
15885 сообщений на сайте
Сиравно, такие вопросы решаются не на форумах
Mu-maija 10.05.2014 23:32
Полностью поддерживаю Ваше мнение
Смысл моего поста был в том, что типа при создании инновационного продукта, а другим он не может быть по умолчанию, т.к. изначально заявлена "большая добавленная интелектуальная ценность", решать такие темы в публичной среде, как не камильфо ИМХО
Или это нарождается дочурка по ответвлению от valsts darbа
Ser
Ser 11.05.2014 00:27
3685 сообщений на сайте
Man dzīvē nekad nav paticis ar papīru lietām krāmēties, tur miljons likumu utt. - lasīt var mēnešiem, bet beigās tāpat kaut ko ne tā saproti vai pārproti.. Es jau meklēju grāmatvedi no paziņu loka pārruna'm. 2 pagaidām atkrita - nav laika.. =)
Nevajag jau uzreiz lamāties un uzbrukt man.. Jā, neesmu kompetents grāmatvežu lietās, tāpēc jau esmu te, vai arī te forums tikai priekš zinošiem, nevis pilnīgiem iesācējiem? Būtu sadaļa "iesācējiem", būtu tur uzrakstījis.
Vnk gribēju sākumā apmēram saprast, kas būs labāk, ja sia, tad tālāk jau varētu lasīt par sia........
Paradox
Paradox 12.05.2014 11:00
54 сообщения на сайте
Būtu sadaļa "iesācējiem", būtu tur uzrakstījis.
Paradox 12.05.2014 11:00
Vispārībā šāda sadaļa šai forumā ir gan.
Ant_lv
Ant_lv 12.05.2014 12:38
3528 сообщений на сайте
Man šodien laba sirds. Ja esat divi dibinātāji, tad SIA. Varat dibināt mazkapitāla SIA, kur sākumā var ieguldīt kaut vai tikai 10 eur. Sīkāk - komerclikums
Nodokļu režīms - vai nu parastais vai MUN, atkarībā no tā, cik lieli ir jūsu izdevumi (neskaitot algas) attiecībā pret ieņēmumiem.
PVN maksātāja reģistrēšanās slieksnis ir 50 000 eur 12 mēnešos neatkarīgi no tā, vai esat vai neesat MUN maksātājs.

Par to, vai jums piemērots MUN vai nē.
Iedomāsimies, ka uzņēmuma realizācija mēnesī ir 4000 eiro, izdevumi par izejmateriāliem, telpu nomu un komunālajiem pakalpojumiem kopā 1000 eiro. Ja jūs esat MUN maksātājs, jums vēl ir izdevumi 2 algām līdz 1440 eiro (720 eir uz cilv). Jums jāmaksā nodoklis mēnesī 9% no 4000=360 Ls, neatkarīgi no tā, cik lieli ir jūsu izdevumi (MUN gan jāmaksā reizi ceturksnī). Jums paliek tīrā peļņa 4000-1000-1440-360=1200 eiro mēnesī. Ja pēc gada rezultātiem gribēsiet izņemt dividendes, tad gan būs jānomaksā 10%.

Tā pati situācija, bet uzņēmums ir tirgotājs. Realizācija 4000 eiro, izdevumi par precēm, telpu nomu 3000 eiro, algas kopā ar nodokļiem 800 eiro. Šeit jau izdevīgāk maksāt UIN -15% no starpības starp ieņēmumiem un izdevumiem (4000-3000-800)*0.15=30 eur/mēn, bet no algām jānomaksā nodokļos apmēram 320 (VSAOI un IIN)

Ja lielākais jūsu izdevumu postenis ir algas, tad MUN režīms ir izdevīgs, bet jūs zaudēsiet neapliekamo minimumu, ko jūsu algai vairs nedrīkstēs piemērot vecajā darbā. Ja tomēr jūsu produkts ir "materiālietilpīgs" vai arī plānojat tirdzniecību ar precēm, ko iepērkat no kāda cita, tad MUN režīms jums nav izdevīgs, jo MUN piemēro ieņēmumiem, nevis peļņai.
Ilzex
Ilzex 12.05.2014 12:56
2681 сообщение на сайте
Ak, paldies jums par labo sirdi!
Acīmredzot sāk kristalizēties atziņa, ka vajag aizmirst par mikrouzņēmumu.
Bet paliek tādi jautājumi:
1) kāda atšķirība starp mazkapitāla un parasto sia, izņemot to, ka ir maz kapitāla? tur ir dažāda likumdošana? Es meklēju likumos.lvun neatrodu tādu mazkapitāla sia...
2) dibinot parasto sia vai tad neatņems man neatliekamo minimumu no pamatdarba?
Paradox
Paradox 12.05.2014 16:15
54 сообщения на сайте
Mazkapitāla SIAai ir samazināta valsts nodeva, mazāka maksa par publikāciju Latvijas vēstnesī. Tajā pašā laikā ir ierobežojumi uz peļņas sadali.
Neapliekamais minimums tiek zaudēts tikai strādājot mikrouzņēmumā.
Dzintarss
Dzintarss 12.05.2014 16:19
253 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.