Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Для новичков

Lielais un mazais bruto К списку тем

Lielais un mazais bruto
Labdien !

Vai kāds lūdzu varētu paskaidrot ko nozīmē šie termini ? Man draugs parādīja savu darba līgumu kurā rakstīts ka viņš ir pieņemts darbā ar summēto darba laiku ar konkrētu stundas likmi, bet grāmatvede esot teikusi ka šī likme tikšot reizināta ar kaut kādu koeficientu un reāli alga būšot mazāka. Skaidrojumā esot minēti lielais un mazais bruto. Atzīšos godīgi - es šos terminus dzirdu pirmo reizi dzīvē un arī par koeficientiem neko paskaidrot nevarēju. Lūdzu kādu kas saprot par ko ir runa man un manam draugam īsumā paskaidrot kas tie ir par koeficientiem un vai tiem nav jābūt atrunātiem darba līgumā.
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 08:32
149 сообщений на сайте

Ответы (16)

Nu izklausās, ka Jūsu draugu grib apšņākt.
Ilma
Ilma 08.10.2014 10:12
30495 сообщений на сайте
To saprot tikai tas, kas to murgu ir uzrakstījis.Kas tas par skaidrojumu - mutisks vai rakstisks?
Japaina
Japaina 08.10.2014 10:13
10269 сообщений на сайте
Tur jau tā lieta ka mutisks. Ja būtu rakstisks varbūt es spētu vēl izburties cauri pati ko viņi ar to ir domājuši. Cik saprotu cilvēkam parādīja līgumu kurā melns uz balta rakstīts - stundas likme XX EUR. Tā kā darbiniekam bija paredzēts darba laiks 5 dienas nedēļā pa 8 stundām dienā, tad viņš ierosināja ka varbūt labāk līgumā ierakstīt cieto algu par mēnesi. Līgumā tika ielikta summa "uz rokas". Bet alga uz rokas pēkšņi bija kļuvusi ievērojami mazāka nekā ja sarēķināja stundas reiz stundas izcenojums mīnus nodokļi. Darba devējs paskaidroja ka tiekot piemērots koeficients. Bet darba līgumā tas nekur nav pieminēts un arī neviens cits dokuments par šādu aprēķinu nav redzēts.
Palasot internetā atradu ka koeficienti mēdz būt valsts un pašvaldības iestādēm, bet šī firma šķiet ir privātā. Draugam arī ir aizdomas ka viņu vienkārši grib apkrāpt un nebūtu viņs palūdzis cieto algu, būtu krāpšanu pamanījis tikai pēc algas dienas.
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 10:54
149 сообщений на сайте
Neko nevar saprast - tad summētais dl, tad 5 dienas pa 8 st.
Japaina
Japaina 08.10.2014 11:10
10269 сообщений на сайте
Tāpēc jau arī draugs ierosināja ka labāk lai liek cieto algu, jo līgumā summētais darba laiks, bet reāli saka būs jāstrādā 40 stundas nedēļa. Viņš domāja ka ar cieto algu vienkārši jutīsies stabilāk, bet izrādās alga pēkšņi samazinājās. Varbūt darba devējs tikai solīja darbu 40 stundas nedēļā bet īstenībā plānoja nodabināt mazāk, tāpēc arī pēkšņi uzradās mistisks koeficients. Cik saprotu draugam vienlaicīgi izteica darba piedāvājumus divi uzņēmumi. Šis uzņēmums pārrunās solīja lielāku stundas likmi un nu kad otrai firmai ir atteikts uzrodas mistisks koeficients. Es tajā visā jau esmu saputrojusies - vairs nezinu vai firma krāpjas vai draugs kaut ko līdz galam nav sapratis.
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 11:35
149 сообщений на сайте
Jūs personīgi esiet redzējusi to līgumu?
Japaina
Japaina 08.10.2014 11:42
10269 сообщений на сайте
Bet tā īsti man šajā visā stāstā gribētos saprast kas ir lielais un mazais bruto. Jo šis ir reāls robs manās zināšanās. Un vai tiešām un uz kāda pamata algām var piemērot koeficientus.
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 11:43
149 сообщений на сайте
Nav nekādi lielie un mazie bruto,ir nepareizi noformēts darba līgums.
Japaina
Japaina 08.10.2014 11:45
10269 сообщений на сайте
Publicējiet šeit Darba līgumu un saņemsiet kvalificētu atbildi.
Te nav nekāds zīlēšanas salons.

Vai arī iesakiet draugam ar Darba līgumu un ar pirmās algas aprēķina lapiņu doties uz konsultāciju uz Valsts darba inspekciju.
Aivars007
Aivars007 08.10.2014 11:52
26984 сообщения на сайте
Līguma punktā par darba samaksu bija rakstīta konkrēta summa neto. Iepriekšējo līgums ar stundas likmi (bruto) redzēju kā melnraksta variantu. Sarunā pieminēto ka reāli tās būs 40 stundas mēnesī redzējusi rakstiski neesmu kā arī līgumā nebija neviena vārda par koeficientiem. Cik saprotu draugs sareizinājis stundas likmi ar 40 stundām nedēļā un 4 nedēļām mēnesī, tad šo summu ielicis šī foruma kalkulatorā un ieguvis neto. Tā kā summa likusies pieņemama piekritis pieņemt darbu. Bet tagad līgumā iekļautā neto summa ir krietni mazāka (starpība simtos).
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 11:55
149 сообщений на сайте
Vai Jūs vēlaties, lai šeit speciālisti Jums sniedz konsultācijas par melnrakstiem, par baumām un vēl sazin par ko, ko neviens nav redzējis?
Murgs kaut kāds!
Ejiet uz kādu zīlēšanas salonu, nekavējiet šeit laiku.
Aivars007
Aivars007 08.10.2014 11:57
26984 сообщения на сайте
Publicējiet šeit Darba līgumu un saņemsiet kvalificētu atbildi.
Te nav nekāds zīlēšanas salons.

Vai arī iesakiet draugam ar Darba līgumu un ar pirmās algas aprēķina lapiņu doties uz konsultāciju uz Valsts darba inspekciju.
Aivars007 08.10.2014 11:52
Es jau arī to ieteiktu, bet reāli ir darba līgums ar cieto algu un tik arī saņems. Darba inspekcijai nepierādīsi ka mutiski bija cita vienošanās. Šeit vairāk ir runa par to vai tiešām var tikt piemēroti koeficienti algas aprēķinā, ja nekas tāds nav pieminēts darba līgumā vai kādā rīkojumā ar ko darbinieks ir iepazīstināts. Vai šajā gadījumā tā bija tikai viltība darbinieka pievilināšanai.

Termini lielais un mazais bruto nevienā dokumentā neparādās, tie tikai esot minēti sarunā kā arguments ka darbinieku jau brīdinājuši ka ir divi bruto . Tad saprotu ka doma uzņēmumam šada - darba līgumā lielais bruto, reāli dzīvē mazais bruto kuru samazinājis mistisks koeficients. Vārdu sakot priekš mana prātiņa par sarežģitu. Es tikai domāju ka varbūt esmu kaut ko dzīvē palaidusi garām.
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 12:06
149 сообщений на сайте
Vai Jūs vēlaties, lai šeit speciālisti Jums sniedz konsultācijas par melnrakstiem, par baumām un vēl sazin par ko, ko neviens nav redzējis?
Murgs kaut kāds!
Ejiet uz kādu zīlēšanas salonu, nekavējiet šeit laiku.
Aivars007 08.10.2014 11:57
Zīlēšanas salonu man navajadzēs. Izrādās neesmu vienīgā kas nesaprot šos terminus. Turpināšu dzīvot neziņā un draugs lai tiek galā pats, jo es palīdzēt ar konsultāciju nespēju.
Paldies visiem !
Ilzevr
Ilzevr 08.10.2014 12:10
149 сообщений на сайте

. Tad saprotu ka doma uzņēmumam šada - darba līgumā lielais bruto, reāli dzīvē mazais bruto kuru samazinājis mistisks koeficients. Vārdu sakot priekš mana prātiņa par sarežģitu. Es tikai domāju ka varbūt esmu kaut ko dzīvē palaidusi garām.
Ilzevr 08.10.2014 12:06
Ja darba līgumā lielais bruto, bet kabatā mazais, tad jau viss kārtībā - var iet uz darba inspekciju.
Japaina
Japaina 08.10.2014 12:13
10269 сообщений на сайте

Laba doma!
Aivars007
Aivars007 08.10.2014 12:48
26984 сообщения на сайте
Līguma punktā par darba samaksu bija rakstīta konkrēta summa neto. Iepriekšējo līgums ar stundas likmi (bruto) redzēju kā melnraksta variantu. Sarunā pieminēto ka reāli tās būs 40 stundas mēnesī redzējusi rakstiski neesmu kā arī līgumā nebija neviena vārda par koeficientiem. Cik saprotu draugs sareizinājis stundas likmi ar 40 stundām nedēļā un 4 nedēļām mēnesī, tad šo summu ielicis šī foruma kalkulatorā un ieguvis neto. Tā kā summa likusies pieņemama piekritis pieņemt darbu. Bet tagad līgumā iekļautā neto summa ir krietni mazāka (starpība simtos).
Ilzevr 08.10.2014 11:55
Ja līgumā ir summa neto, tad pašķetiniet no otra gala. Pie nemainīgas līgumā minētas neto summas var būt dažādas bruto summas, jo uz rokas saņemamā summa ir atkarīga no neapliekamā minimuma, atvieglojumiem par apgādājamiem, atvilkumiem utt.
Zinme
Zinme 08.10.2014 15:14
1189 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.