Elektrības izlīdzinātais maksājums
Sveiki! Neesmu grāmatvedis, tikai palīdzu radiniecei, kura ir namīpašniece, katru mēnesi noformēt rēķinus īrniekiem, pamatojoties uz saņemtajiem rēķiniem par ūdeni, siltumu, elektrību u.t.t. (jo viņa pati ar datoru rīkoties nemāk, tādēļ nākas izlīdzēt). Viņa ir reģistrēta arī kā PVN maksātājs. Rēķini tiek izrakstīti pēc principa, ka rēķinos īrniekiem ir norādīti Rīgas Ūdens, Latvenergo u.c. pakalpojumu sniedzēju saņemto rēķinu datumi un numuri (pie attiecīgās summas, kā arī tiek izdalīts PVN), un atsevišķa PVN uzskaite netiek veikta (varbūt nepareizi to noformulēju, taču, cerams, doma ir skaidra).Uz doto brīdi ir radusies problēma ar maksu par elektrību. Radiniece nebija izvēlējusies citu līguma veidu un viņai tiek piemērots Izlīdzinātais maksājums par elektrību - tātad katru mēnesi vienāda summa, bez skaitītāju rādītāju nodošanas. Taču problēma ir tajā, ka pie Izlīdzinātā maksājuma netiek izstādīts rēķins!!! Man ir liela aizdoma, ka bez rēķina es itin nekādi nevaru iekļaut maksu par elektrību rēķinos, kas tiek piestādīti īrniekiem, jo ko tad lai norādu pie rēķina datiem? Ne man zināma summa bez PVN, ne PVN, nedz arī ir rēķins ar datumu un numuru Radiniece uz doto brīdi ar Latvenergo ir pārslēgusi liguma formu, ka turpmāk nodos skaitītājus un saņems rēķinus, taču Latvenergo teicis, ka to varēs izdarīt tikai, sākot ar maiju.
Tad ko lai es iesāku, izrakstot īrniekiem rēkinus par janvāri, februāri, martu un aprīli? Kā lai norādu īrnieku rēķinos maksu par elektrību, ja man no Latvenergo puses ir tikai informācija par Izlīdzinatāja maksājuma ikmēneša kopējo summu, bet nav nedz rēķina, nedz arī attaisnojoša dokumenta, kur būtu redzama summa bez PVN un PVN?
Jau iepriekš paldies par palīdzību!