Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Atvaļinājuma dienu un kompensācijas aprēķins К списку тем

Atvaļinājuma dienu un kompensācijas aprēķins
Sveiciens visiem! Nesen piereģistrējos šajā vietnē, ceru uz veiksmīgu un abpusēju saskarsmi.

Iedziļinoties atvaļinājumu aprēķinu niansēs, sastapos ar vairākiem jautājumiem, uz kuriem nevarēju viennozīmīgi atbildēt, tāpēc lūgšu Jūs izvērtēt manis sniegtos apgalvojumus un izteikt savu piekrišanu vai nepiekrišanu. Jautājumu ir daudz, es tos pakāpeniski sūtīšu, lai viss vienā putrā nesaplūst un nepārsniegt atļauto zīmju skaitu.

Pirmais jautājums/gadījums.
Pieņemsim, ka uzņēmumā nodarbināts ārzemju mātes uzņēmuma pārstāvis, kurš katra mēneša pēdējā datumā nostrādā 4 stundas, kurās pārbauda un apstiprina dažādas ikmēneša atskaites. Attiecīgi viņam ir summētais darba laiks - 4 h mēnesī.

DL 149.pantsnosaka (neiedziļinoties niansēs, kas nav saistošas šim gadījumam), ka darbiniekam piešķir 4 nedēļas atvaļinājuma, kuras viņam ir jāizmanto.
Pieņemsim, ka darbinieks izmantoja atvaļinājumu no 2016.gada01.februāra līdz 2016.gada28.februārim. Faktiskā/plānotā darba diena viņam šajā mēnesī ir 29.februāris.

DL 75 (8) nosaka:
Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Tā rezultātā sanāk, ka darba stundu skaits atvaļinājuma laikā bija 0, un tai pat laikā tika izmantotas 28 kalendāras dienas atvaļinājumam. Vai šajā gadījumā sanāk, ka darbinieks izmantojis visu savu ikgadējo atvaļinājumu (skatoties 2016.gadagriezumā), neskatoties uz to, ka atvaļinājuma nauda sanāca 0 eiro? Attiecīgi uz 2016.gadabeigām darbiniekam būs uzkrātas 0 atvaļinājuma dienas, un uzņēmumam atvaļinājuma dēļ neradīsies nekādi izdevumi?
Forgelight
Forgelight 12.03.2016 13:49
37 сообщений на сайте

Ответы (23)

kurš katra mēneša pēdējā datumā nostrādā 4 stundas,
Nevajag rakstīt, ka mēneša pēdējā datumā, bet mēnesī nostrādā 4 stundas (diez, kurš tai firmā ir tas skopulis )
Vai šajā gadījumā sanāk, ka darbinieks izmantojis visu savu ikgadējo atvaļinājumu (skatoties 2016.gadagriezumā)
Tādos griezumos neviens neskatās, katram darbiniekam ir savs personīgais periods, kurš atkarīgs no tā, kad sācis strādāt.
Japaina
Japaina 12.03.2016 15:46
10269 сообщений на сайте
Attiecīgi viņam ir summētais darba laiks - 4 h mēnesī.
Ko tad viņam tur summē, ja nostrādā 4 stundas?
Japaina
Japaina 12.03.2016 15:49
10269 сообщений на сайте
Такая ситуация тоже может сложиться, что во время отпуска не будет рабочих дней и не будет оплаты.
Закон в основном писан для тех, кто ходит на работу каждый день, а не работает 1 день в месяц по 4 часа. При таком графике он и так не особо устает

Поэтому я давно считаю, что нужно оплачивать календарные дни. Тогда работник в феврале получит почти месячную оплату за время отпуска + оплату за один отработанный день.
Maija
Maija 12.03.2016 15:52
28223 сообщения на сайте

Поэтому я давно считаю, что нужно оплачивать календарные дни. Тогда работник в феврале получит почти месячную оплату за время отпуска + оплату за один отработанный день.
In'canti, ko šis pravietojums nozīmē...
Aivars007
Aivars007 12.03.2016 17:01
26984 сообщения на сайте
Es esmu vēl labāka - ierosinu neiet vispār uz darbu un maksāt месячную оплату
Japaina
Japaina 12.03.2016 18:07
10269 сообщений на сайте
Tas nebūtu īsti taisnīgi pret darba devēju. Ar šādu nostāju, darbiniekam izmaksātu pilnu algu (it kā viņš nostrādātu visu gadu) + atvaļinājuma naudu. Darbiniekiem ar normālu darba laiku tas nozīmētu, ka viņiem piešķir 28 apmaksātās dienas pašreizējo 20 dienu vietā (pieņemot, ka darbinieki gāja atvaļinājumā tikai darba dienās).

Attiecībā uz šo gadījumu man vairāk interesē kā aprēķināt uzkrātā atvaļinājuma saistības uz gada beigām. Manis aprakstītā gadījumā šīs saistības sanāktu 0 eiro, bet, ja darbinieks izdomātu iziet atvaļinājumā kādā no savām darba dienām, tad jau būtu jāreizina tās darba dienas ar vid.izpeļņu un summa mainītos. Vai šajā gadījumā uzkrātā atvaļinājuma saistības vispār ir iespējas aprēķināt vai pilnībā jābalstās uz aplēsēm?

Man vēl bija doma izmantot praksi, kas ieviesusies attiecībā uz normālo darba laiku, kur rēķina no apmaksātām atvaļinājuma dienām (20 gadā).
Šajā gadījumā darbiniekam ar šādu darba laiku par gadu var aprēķināt 1 apmaksāto atvaļinājuma dienu. Bet tad rodas tā pati problēma - viņš var izmantot 28 kalendārās dienas ārpus savām darba dienām, un beigās viņam vēl paliks 1 apmaksāta diena par gadu.

Principā nonācu pie secinājuma, ka summētam darba laikam nav iespējams aprēķināt uzkrātā atvaļinājuma saistības, ja vienīgi nav zināms plānotas darba dienas un plānotās atvaļinājuma dienas.
Forgelight
Forgelight 12.03.2016 20:29
37 сообщений на сайте
Tik gari un daudz sarakstīts, bet sajēga nekāda. Par kaut kādām 4 stundām mokās ar uzkrātām saistībām
Japaina
Japaina 12.03.2016 21:45
10269 сообщений на сайте
Kā jau vienmēr runa iet par naudu, nevis laiku. Pieņemot, ka darbiniekam par šīm četrām stundām alga sanāk 10'000 eiro, tad lēmums uzkrāt/neuzkrāt varētu būtiski ietekmēt UIN.
Forgelight
Forgelight 12.03.2016 22:22
37 сообщений на сайте
Vai nav apnicis jebkuram darbam laikam, kas nav 8 stundas dienā pierakstīt, ka tas ir summētais?
Ja jau likums tiek pētīts, tad izlasiet šā laika dedinīciju - 140. pantu
Mu-maija
Mu-maija 13.03.2016 09:35
15885 сообщений на сайте
Jūsuprāt 4 h mēnesī nav summētas darba laiks? Man rodas sajūta, ka šajā forumā cilvēki pat necenšas apspriest kādu kuriozu gadījumu, bet tikai piekasās pie vārdiem. Neviens tā arī nav piekritis vai nepiekritis.
Forgelight
Forgelight 13.03.2016 10:40
37 сообщений на сайте
Kā jau vienmēr runa iet par naudu, nevis laiku. Pieņemot, ka darbiniekam par šīm četrām stundām alga sanāk 10'000 eiro, tad lēmums uzkrāt/neuzkrāt varētu būtiski ietekmēt UIN.
Forgelight 12.03.2016 22:22
Ja variet maksāt tādas summas, tad jau nauda atradīsies arī zinošam grāmatvedim - konsultantam.
Paldies par vidējās algas palielināšanu!
Japaina
Japaina 13.03.2016 10:41
10269 сообщений на сайте
Un, ko tad šī atbilde nozīmē? :-)Mūsuprāt, tas nav summētais darba laiks.
Man rodas sajūta, ka šajā forumā cilvēki pat necenšas apspriest kādu kuriozu gadījumu, bet tikai piekasās pie vārdiem.
Darba līgumā katram vārdam ir sava nozīme.
Japaina
Japaina 13.03.2016 10:49
10269 сообщений на сайте
Man rodas sajūta, ka šajā forumā cilvēki pat necenšas apspriest kādu kuriozu gadījumu, bet tikai piekasās pie vārdiem.
Nav te nekāda kurioza!
Ir elementāru ābeces patiesību nezināšana, citiem vārdiem sakot - āzis (kaza) ir kļuvis(-usi) par dārznieku(-ci) un pie sevis iedomājusies, ka forumā izmācīsies par grāmatvedi.
Par kādiem 10'000 Jūs tur murgojat! Ja cilvēks strādā 4 stundas mēnesī. Mostieties taču, paņemiet kādu mācību grāmatu un izlasiet, kā aprēķina atvaļinājuma naudu!
Sākotnēji man bija doma šo foruma dalībnieku un arī šo tēmu ignorēt, bet autora(-es) iedomības dēļ nenoturējos.

"Gaismas smēde", ko neteiksi!
Kārklu anglene! Nezinu, ko meklē latviskā forumā!
Aivars007
Aivars007 13.03.2016 10:59
26984 сообщения на сайте
Что вы хотели прочитать? Что закон писан теоретиками и не охватывает массу реальных ситуаций?

Это давно известно и о этом писано-переписано.
И даже методики расчета придуманы через условно-нормальное рабочее время.

В законе установлены минимальные требования. Улучшать ситуацию для работника закон не запрещает. Придумайте сами порядок оплаты отпуска для своего ценного работника и платите.
Maija
Maija 13.03.2016 11:13
28223 сообщения на сайте
Japaina - palabojiet lūdzu, ja es nepareizi sapratu - saskaņā ar DL 134.pantu 4h / mēnesī ir nepilns darba laiks. Tai pat laikā DL 140.pantsneliedz interpretēt šādu darba laika organizāciju kā summēto darba laiku. Attiecīgi darba līgumā var to definēt kā summēto darba laiku, balstoties uz pieņēmumu, ka var rasties darbiniekam strādāt ilgāk nekā normālo darba laiku.

Aivars007 - vēlos vērst Jūsu uzmanību uz to, ka šis forums jeb klubs ir veidots ne tikai grāmatvežiem ar 20 gadu pieredzi, bet arī mazāk zinošiem grāmatvežiem vai pat cilvēkiem, kuriem ir vienkārši interese par šo tēmu. Smelties pieredzē, zināšanās un atšķirīgos viedokļos var no visiem. Uzreiz vēlos atvainoties, ka mans vecums pagaidām nesniedza man iespēju iegūt maģ.grādu kādā no finanšu zinātnēm un akumulēt vairāku gadu pieredzi grāmatvedībā, un ka pašreizēja izglītības sistēma nenodrošina pienācīgu sagatavotību grāmatvežiem. Bet vai patiešām Jūs ticat, ka pieredzes un zināšanu trūkums liedz cilvēkam piedalīties diskusijās un uzdod, Jūsuprāt, vienkāršus jautājumus? Ņemot vērā Jūsu atbildi man radās iespaids, ka Jūs uzskatāt šo jautājumu par tik vienkāršu un pašsaprotamu, ka Jums būtu zemiski uz to atbildēt. Tamdēļ, ir dīvaini no tik iedomīga cilvēka saņemt pārmetumu iedomībā. Manuprāt, ikviens emocionāli nobriedis cilvēks vienkārši ignorēs tēmu, kas viņu neinteresē, tā vietā, lai nicinātu citus sava pašvērtējuma uzlabošanai, izklaides nolūkos vai jebkādu citu iemeslu dēļ.

Maija - pašā sākumā minēju, ka mani interesē citu cilvēku viedoklis par izteiktiem pieņēmumiem. Ņemot vērā to, ka 2015.gadā stājās spēkā DL grozījumi, kas tiešā veidā ietekmē atvaļinājumu aprēķinus (parādījās iespēja apmaksāt stundas), mācību materiāli par šādiem aprēķiniem ir diezgan ierobežoti. Ja Jums ir pieejami vai zināmi aktuālu mācību materiālu vai metodoloģiju avoti par šo tēmu, tad būšu pateicīgs, ja varēsiet ar tiem padalīties.
Forgelight
Forgelight 13.03.2016 21:34
37 сообщений на сайте
Atkārtošos:

Kurš gan vēl būtu runājis par iedomību!

Pateicos par veltīto laiku manas personības apspriešanai un izvērtēšanai!
Man savukārt šķiet, ka šos forums NAV studentu forums.
MVVNACFDV
Aivars007
Aivars007 13.03.2016 23:00
26984 сообщения на сайте
balstoties uz pieņēmumu, ka var rasties darbiniekam strādāt ilgāk nekā normālo darba laiku.
Forgelight 13.03.2016 21:34
Darba līgumos nebalstās ne uz kādiem pieņēmumiem.
Japaina
Japaina 13.03.2016 23:13
10269 сообщений на сайте
Aivars007 - vai Jums nešķiet, ka tas varētu būt domāts, gan grāmatvežiem, gan studentiem, gan uzņēmējiem? Vai arī tas būtu par daudz nekompetences vienuviet, lai Jūs apmeklētu tādu vietni.

Japaina - ja darba līgumā ir atrunāts darba laiks kā "summēts darba laiks", un saskaņā ar noteikto darba laika grafiku darbiniekam ir ieplānot strādāt 4 stundas katru mēnesi, tad tas ir summēts darba laiks vai nepilns darba laiks?
Forgelight
Forgelight 14.03.2016 00:36
37 сообщений на сайте
tad tas ir summēts darba laiks vai nepilns darba laiks?
Forgelight 14.03.2016 00:36
Vai nav apnicis jebkuram darbam laikam, kas nav 8 stundas dienā, pierakstīt, ka tas ir summētais?
Mu-maija 13.03.2016 09:35
Japaina
Japaina 14.03.2016 00:48
10269 сообщений на сайте
Sanāk, Jūsuprāt, neskatoties uz to, ka darba līgumā ir noteikts "summētais darba laiks", to vajadzētu uzskatīt par nepilnu darba laiku, balstoties uz 4h / mēn. Turpretī, ja ņemt par pamatu to pašu darba līgumu par pamatu, kur darbinieks teiksim ārpus kārtām vienreiz gadā nostrādā vienā dienā kādas 16-20 stundas, tad automātiski tas kļūst summētais? Manuprāt, neatkarīgi no tā, vai tur kaut kas summējas vai nē, ja darba līgumā atrunāts summētais tad tas ir summētais. Grāmatvedis bez atbilstošiem dokumentiem nedrīkst izdomāt, ka tas ir kaut kas cits un piemērot citu kārtību tam pašam atvaļinājumu aprēķinam. Attiecībā uz to, ka 4 h/mēn nav korekti definēt kā summēto darba laiku īsti nav grāmatveža, bet ir uzņēmuma vadītāja pārziņā. Un kā zināms tie uzņēmēji ne tādus brīnumu spēj izdomāt, bet pēc tam ar to ir jātiek galā.
Man pašlaik ir gadījums, kad darbinieki strādā tad, kad vajag (tā teikt pēc izsaukuma). Attiecīgi gadā var nostrādāt necik, var nostrādāt dažas dienas, bet var arī pa dienu un nakti rukāt. Un ar visiem ir noslēgt summētā darba laika līgums. Tāpēc arī rodas jautājums, kā viņiem pareizi tās atvaļinājuma dienas uzkrāt/tērēt, un kā neizmantotā atvaļinājuma saistības noteikt.
Forgelight
Forgelight 14.03.2016 01:11
37 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.