Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

MUN un šaubīgo debitoru atgūtais parāds К списку тем

MUN un šaubīgo debitoru atgūtais parāds
Labdien,

Bakstos ar uzņēmuma metodiku un nonācu pie sekojoša:
Pieņemsim, ka debitora parāds tiek atzīts par šaubīgu, pārskata gada beigās šī parāda kopsumma tiek novirzīta uz grāmatvedības kontu "Šaubīgie debitori", kā arī tiek veidoti uzkrājumi no uzņēmuma peļņas "Uzkrājumi šaubīgo debitoru parādiem" kontā.
Nākamajā pārskata gadā debitors tomēr atrod līdzekļus un veic norēķinu ar uzņēmumu. Tātad veidojas situācija, kad, lai samazinātu uzkrājuma konta atlikumu "Uzkrājumi šaubīgo debitoru parādiem", jāveic ieņēmumu konta korekcija - tas ir jāpalielina par uzkrājuma konta samazinājumu. Tādejādi tiek ietekmēts uzņēmuma apgrozījums ceturksnī.
Tātad, šai korekcijas summai atkārtoti jāpiemēro mikrouzņēmuma nodoklis, jo MUN maksā no apgrozījuma, vai ne?

Cik pareizi būtu neizvērtēt šaubīgos debitorus, bet, nosakot noteiktu laiku un apstākļus, tos uzreiz norakstīt uz bezcerīgajiem?
Alison
Alison 30.03.2016 09:44
150 сообщений на сайте

Ответы (7)

Tādejādi tiek ietekmēts uzņēmuma apgrozījums ceturksnī.
Alison 30.03.2016 09:44
???
Albina
Albina 30.03.2016 09:49
64700 сообщений на сайте
Atgūtu šaubīgo debitoru parādu neiekļauj apgrozījumā. Ja atgūstat šaubīgo parādu tajā pašā periodā, kad ir izveidots uzkrājums - samaziniet uzkrājumu šaubīgajiem debitoriem veidošanas izmaksas. Ja nākamajā periodā - tad tie ir citi ieņēmumi.
Ciparinjsh
Ciparinjsh 30.03.2016 10:42
95 сообщений на сайте
Paldies par atbildi!
Man arī bija priekštats, ka tos neiekļauj apgrozījumā.
Man pēc metodikas ir tā - atgūts šaubīga debitora parāds:

D – 262x (Banka) vai 261x (Kase), K – 2315 (šaubīgie debitori);
D – 43xx (Uzkrājumi), K – 819x (Citi ieņēmumi), ja parāds atgūts nākošajā atskaites periodā (vai K – 7. grupas konts, ja parāds atgūts tajā paša atskaites periodā).

Mani samulsināja šis VID'a penteris:
Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 5.pantatrešā daļa nosaka, ka ar mikrouzņēmumu nodokli tiek aplikts mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījums.

Atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.panta5.punktam mikrouzņēmuma apgrozījums ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 41.pantā noteikts, ka neto apgrozījums ir ieņēmumi no sabiedrības pamatdarbības, produkcijas pārdošanas un pakalpojumu sniegšanas, no kuriem atskaitīta tirdzniecības atlaide un citas piešķirtās atlaides, kā arī pievienotās vērtības nodoklis un citi nodokļi, kas tieši saistīti ar pārdošanu. Postenī "Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi" norāda dažādus citus ieņēmumus (piemēram, gūto peļņu no ilgtermiņa ieguldījumu objektu atsavināšanas vai no ārvalstu valūtas kursu svārstībām, ieņēmumus no saņemtajām apdrošināšanas atlīdzībām, no saņemtās finanšu palīdzības vai finansiālā atbalsta), kas nav norādīti postenī "Neto apgrozījums" vai citos attiecīgajos ieņēmumu posteņos un kas radušies saimnieciskās darbības rezultātā vai izriet no tās.

Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 51.pantā noteikts, ka ieņēmumos iekļauj sabiedrības parastajā darbībā (likuma 52. panta pirmās daļas 4. punkta izpratnē) gūtos saimnieciskos labumus, kurus tā pati saņēmusi vai saņems un kuru rezultātā palielinās vai palielināsies tās pašu kapitāls bilancē, izņemot gadījumus, kad pašu kapitāls palielinās par akcionāru vai dalībnieku veiktajām iemaksām pamatkapitālā.
Alison
Alison 30.03.2016 11:10
150 сообщений на сайте
turpinājums -

Tādējādi mikrouzņēmuma apgrozījumu, kas saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 5.pantaotro daļu ir apliekams ar mikrouzņēmuma nodokli, veido visu saimnieciskās darbības ieņēmumu kopsumma, kas iegūta no peļņas vai zaudējumu aprēķina ieņēmumu posteņos iekļautajām summām.

Skatoties uz to, ka VID iekļauj MUN maksātāja apgrozījumā visādus grantus un subsidētos procentus (piem. ALTUM), nemaz nebrīnītos, ka viņu traktējumā arī šaubīgo debitoru atgūtās summas tiek atkārtoti apliktas ar MUN.
Alison
Alison 30.03.2016 11:12
150 сообщений на сайте
UPDATE: Atbilde no VID

Mikrouzņēmumi, kuri, kārtojot grāmatvedību, ievēro Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumu, katra ceturkšņa apgrozījumu (saimnieciskās darbības ieņēmumus) nosaka, ņemot vērā attiecīgajā periodā peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņos norādīto saimnieciskās darbības ieņēmumu kopsummu, neatkarīgi, kādā ieņēmumu postenī tie norādīti.

Tā kā 2015.gadadecembrī tiek izveidots uzkrājums šaubīgo parādu nesaņemto summu dzēšanai, tad to iekļauj peļņas vai zaudējumu aprēķina postenī "Pārējie saimnieciskās darbības izdevumi".
Ja saņemta minētā šaubīgā parāda samaksa 2016.gadajanvārī, tad norakstāmo uzkrājumu iekļauj peļņas vai zaudējumu aprēķina postenī "Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi".

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma normas nenosaka, ka var šaubīgo parādu atgūšanas gadījumā samazināt apliekamo ienākumu par nedrošiem parādiem paredzēto uzkrājumu samazinājuma summu salīdzinājumā ar iepriekšējo taksācijas periodu, ja šo uzkrājumu un rezervju veidošanas (palielinājuma) summas pirmstaksācijas periodos ir bijušas iekļautas apliekamajā ienākumā.

..
Tātad, katru ceturksni jāveido PZA, kur skatās kopējo ieņēmumu kopsummu. Atzīstot debitoru par šaubīgu un veidojot uzkrājumu netiek samazināti MUN apliekamie ieņēmumi, bet atgūstot parāda daļu, ieņēmumu kopsumma tiek atkal palielināta uz rezervju rēķina, sekojoši arī MUN pieaug.
Alison
Alison 03.04.2016 11:46
150 сообщений на сайте
Отсюда мораль - нечего микрикам выпендриваться со всякими накоплениями и прочей заумью. Пусть себе висит дебитор пока не расплатится или окончательно не умрет и не спишется в убыток:)
Maija
Maija 03.04.2016 12:46
28223 сообщения на сайте
Вот и я о том же! Нафиг из методики убрать и забыть про такие благородные порывы.
Alison
Alison 03.04.2016 14:58
150 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.