Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Оформление бухгалтерских и товарных документов, устройства регистрации платежей. Документы, удостоверяющие сделки

Дивиденды К списку тем

Дивиденды
Добрый день

Лавт фирма планирует выплатить дивиденды материнскому предприятию из Швейцарии
Прибыль к расспределению 2018-2020 года
Прочитав закон UIN 5,6 pants я поняла что данные выплаты налогом не облагаются

Прошу меня проверить
Заранее спасибо
Annaeglite
Annaeglite 07.02.2022 12:30
2041 сообщение на сайте

Ответы (17)

LATVIJAS REPUBLIKAS VALDĪBAS UN ŠVEICES FEDERĀLĀS PADOMES KONVENCIJA

PAR NODOKĻU DUBULTĀS UZLIKŠANAS NOVĒRŠANU

ATTIECĪBĀ UZ IENĀKUMA UN KAPITĀLA NODOKĻIEM

10.pants

Dividendes

1. Dividendēm, ko sabiedrība — Līgumslēdzējas Valsts rezidents izmaksā otras Līgumslēdzējas Valsts rezidentam, var uzlikt nodokļus šajā otrā valstī.

2. Tomēr šīm dividendēm var uzlikt nodokļus arī atbilstoši attiecīgās valsts likumdošanas aktiem tajā Līgumslēdzējā Valstī, kuras rezidents ir sabiedrība, kas izmaksā dividendes, bet, ja šo dividenžu īstenais īpašnieks ir otras Līgumslēdzējas Valsts rezidents, nodoklis nedrīkst pārsniegt:

a) 5 procentus no dividenžu kopapjoma, ja dividenžu īstenais īpašnieks ir sabiedrība (kas nav līgumsabiedrība), kura pārvalda vismaz 20 procentus tās sabiedrības kapitāla, kura izmaksā dividendes;

b) 15 procentus no dividenžu kopapjoma visos pārējos gadījumos.

Šis punkts neietekmēs nodokļu uzlikšanu sabiedrības peļņai, no kuras izmaksā dividendes.

3. Termins "dividendes" šajā pantā nozīmē ienākumu no akcijām vai citām tādām tiesībām piedalīties peļņas sadalē, kuras nav parāda prasības, kā arī tādu ienākumu no citām tiesībām, uz ko saskaņā ar tās valsts likumdošanas aktiem, kuras rezidents ir sabiedrība, kas veic šo peļņas sadali, attiecas tāds pats nodokļu uzlikšanas režīms kā uz ienākumu no akcijām.

4. 1. un 2.punktanoteikumus nepiemēro, ja dividenžu īstenais īpašnieks, kurš ir Līgumslēdzējas Valsts rezidents, veic uzņēmējdarbību otrā Līgumslēdzējā Valstī, kuras rezidents ir sabiedrība, kas izmaksā dividendes, izmantojot tur esošo pastāvīgo pārstāvniecību, vai arī sniedz neatkarīgus individuālos pakalpojumus šajā otrā valstī, izmantojot tajā izvietoto pastāvīgo bāzi, un ja līdzdalība, par kuru tiek izmaksātas dividendes, ir faktiski saistīta ar šo pastāvīgo pārstāvniecību vai pastāvīgo bāzi. Šajā gadījumā atkarībā no apstākļiem piemēro 7. vai 14.pantanoteikumus.

5. Ja sabiedrība — Līgumslēdzējas Valsts rezidents gūs
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 10:49
2041 сообщение на сайте
5. Ja sabiedrība — Līgumslēdzējas Valsts rezidents gūst peļņu vai ienākumus otrā Līgumslēdzējā Valstī, šī otra valsts nedrīkst nedz uzlikt jebkādus nodokļus šīs sabiedrības izmaksātajām dividendēm, izņemot, ja dividendes tiek izmaksātas otras valsts rezidentam vai ja līdzdalība, par kuru tiek izmaksātas dividendes, ir faktiski saistīta ar pastāvīgo pārstāvniecību vai pastāvīgo bāzi šajā otrā valstī — nedz arī uzlikt nesadalītās peļņas nodokli sabiedrības nesadalītajai peļņai pat tad, ja izmaksātās dividendes vai nesadalītā peļņa pilnīgi vai daļēji sastāv no otrā valstī gūtās peļņas vai ienākuma.

Получается что при выплате мы можем не удерживать налог

Так как никто не ответил то написали в ВИД
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 10:50
2041 сообщение на сайте
UIN ir jāmaksā. Pēc "jaunā" likuma UIN vairs nav ieturējuma nodoklis. Attiecīgi nodokli par dividendēm nemaksā dividenžu saņēmējs - nodokli par dividendēm maksā tas, kurš sadala savu peļņu, t.i., dividenžu izmaksātājs. Attiecīgi nerezidenta ienākumu aplikšana vai neaplikšana ar nodokli uz jums kā dividenžu izmaksātāju neattiecas.
_susurs_
_susurs_ 08.02.2022 11:33
832 сообщения на сайте
UIN ir jāmaksā. Pēc "jaunā" likuma UIN vairs nav ieturējuma nodoklis. Attiecīgi nodokli par dividendēm nemaksā dividenžu saņēmējs - nodokli par dividendēm maksā tas, kurš sadala savu peļņu, t.i., dividenžu izmaksātājs. Attiecīgi nerezidenta ienākumu aplikšana vai neaplikšana ar nodokli uz jums kā dividenžu izmaksātāju neattiecas.
_susurs_ 08.02.2022 11:33
Paldies par atbildi !!! Bet varat uzradīt UIN likuma pantu ?
5. pants. Nerezidenta ar nodokli apliekamais objekts, nodokļa likme un nodokļa ieturēšana

(1) Nerezidentiem ar nodokli apliekamais objekts ir Latvijā gūtie ieņēmumi no saimnieciskās darbības vai ar to saistītām darbībām. Nodoklis tiek ieturēts no tādiem maksājumiem, kurus rezidenti (izņemot fiziskās personas) un pastāvīgās pārstāvniecības izmaksā nerezidentiem, ja no šiem maksājumiem nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek ieturēts no:

1) atlīdzības par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem — 20 procenti no atlīdzības summas;

2) atlīdzības par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu — trīs procenti no atlīdzības summas;

3) nerezidentam veiktajiem maksājumiem atbilstoši šā panta sestajai un astotajai daļai;

4) atlīdzības par Latvijā esoša nekustamā īpašuma izīrēšanu vai iznomāšanu — pieci procenti no atlīdzības summas.
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 12:34
2041 сообщение на сайте
(6) Neatkarīgi no jebkuriem šā likuma noteikumiem uzņēmumu ienākuma nodokli, piemērojot 20 procentu likmi, ietur no visiem maksājumiem un dividendēm (izņemot šā panta astotajā daļā minētos maksājumus), ko Latvijas rezidenti vai nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības izmaksā juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās, ieskaitot maksājumus šo personu pārstāvjiem vai maksājumus trešo personu banku kontos un maksājumus, kas veikti savstarpēja norēķinu ieskaita veidā, izņemot maksājumus par preču piegādēm un iegādātajiem Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas publiskās apgrozības vērtspapīriem, ja šīs preces un vērtspapīri tiek iegādāti par tirgus cenām (vērtību).
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 12:35
2041 сообщение на сайте
(8) Neatkarīgi no jebkuriem šā likuma noteikumiem, ja vien nav pienākuma ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli ietur no šādiem maksājumiem juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās, ieskaitot maksājumus šo personu pārstāvjiem vai maksājumus trešo personu banku kontos un maksājumus, kas veikti savstarpēja norēķinu ieskaita veidā:

1) no procentu maksājumiem — 20 procenti;

2) no maksājumiem par intelektuālo īpašumu — 20 procenti.
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 12:35
2041 сообщение на сайте
Atkārtoju - nerezidents jūsu gadījumā nekādu nodokli NEMAKSĀS. Nodokli aprēķina un maksā rezidents par savu sadalīto peļņu. Ko viņš tālāk ar to sadalīto peļņu dara - izmaksā nerezidentam, rezidentam vai iztērē bulciņās, nevienu īsti neinteresē.

Likuma 4.panta2.daļas 1.punkts
_susurs_
_susurs_ 08.02.2022 12:39
832 сообщения на сайте
Atkārtoju - nerezidents jūsu gadījumā nekādu nodokli NEMAKSĀS. Nodokli aprēķina un maksā rezidents par savu sadalīto peļņu. Ko viņš tālāk ar to sadalīto peļņu dara - izmaksā nerezidentam, rezidentam vai iztērē bulciņās, nevienu īsti neinteresē.

Likuma 4.panta2.daļas 1.punkts
_susurs_ 08.02.2022 12:39
Paldies par atbildi !!!
Varbūt bus vēl kāds viedoklis
Annaeglite
Annaeglite 08.02.2022 12:43
2041 сообщение на сайте
Tie panti, ko citējat, attiecas uz saimnieciskās darbības ienākumu nerezidentam, kā arī to, kā ar UIN apliek to ienākumu (t.sk. dividendes), ko maksā ofšoriem.
Šveice nav ofšors.
Latvijā nemaksā UIN no peļņas (tas gan var pēc laiciņa mainīties sakarā ar "globālo minimālo UIN").

Ja reiz sadalāt peļņu, tad jāmaksā UIN Latvijā (neakarīgi vai dividenžu saņēmējs ir rezidents vai nerezidents, fiziska perona vai uzņēmums). Ir izņēmumi (vecā peļņa, saņemtas dividendes utt)
Un pēc tam, kad esat samaksājuši IIN, vismaz Latvijā IIN nav jāmaksā.
Grūti iedomāties, ka varētu būt cits viedoklis.
Ilzex
Ilzex 08.02.2022 17:38
2666 сообщений на сайте
Labdien!

Par aprēķinātajām dividendēm Jūsu uzņēmumam ir jāsamaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN) (Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma 4.pantaotrās daļas 2.punta“a” apakšpunkts).
Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā 5.pantsneparedz ieturēt UIN no dividendēm, kas izmaksātas nerezidentiem, izņemot dividendes, kas izmaksātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstu personām.
Tātad, izmaksājot Šveicē reģistrētam mātes uzņēmumam dividendes, UIN pie izmaksas nav jāietur un Uzņēmumu ienākuma nodokļa pārskats par nerezidenta gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā nav jāiesniedz.

Ar cieņu
VID konsultante
Annaeglite
Annaeglite 10.02.2022 16:25
2041 сообщение на сайте
Sia nolēma sadalīt iepriekšējo gadu peļņu( ne visu) dividendēs.Vai tas jānorāda Protokolā (kam izmaksās un cik)?
2.Vaisapulcē jāpiedalās visiem dalībniekiem,kam ir daļas uzņēmuma?
Kemera
Kemera 11.02.2022 10:32
364 сообщения на сайте
Ja sadala dividendes par iepriekšejiem periodiem no 2012.-2017.g.ieskaitot,tad kā saprotu jāmaksā tikai 10%, jo par tām maksāts UIN,
Sākot no 2018.gadadividendes,tad 25% jāmaksā?
Kemera
Kemera 11.02.2022 10:59
364 сообщения на сайте
Sapulcē jāpiedalās tādam dalībnieku skaitam, kas pārstāv daļu vairākumu, ja statūtos nav noteikts citādi. Ja ir piemēram 50+50%, tad abiem. Ja 33+33+33%, tad pietiek ar diviem utt. Protokolā būtu vēlams norādīt, cik liela peļņa tiek izmaksāta katram dalībniekam, lai nav nekādu pārpratumu.

Bet saskaņā ar IIN likuma pārejas noteikumiem (130.p), par peļņu, kas radusies līdz 2017.gadam 10% IIN varēja piemērot tikai 2018. un 2019.gadā. Ja tas nokavēts, diemžēl jāmaksā 20% nodoklis.

Par dividendēm no peļņas, kas gūta kopš 2018.gada jāmaksā 25% no neto dividenžu summas. Piemēram, ja jūs izmaksājat dividendes 800 eiro, tad nodoklis ir 200 eiro.
Ilzex
Ilzex 11.02.2022 11:18
2666 сообщений на сайте
Paldies,atradu arī skaidrojumu VID
Kemera
Kemera 11.02.2022 11:24
364 сообщения на сайте
Kaut ko neizprotu,ja sadala dividendes par iepr.periodiem iekļaujot dividendes par 2020.gadu,tad jāmaksā UIN vai IIN?
Kemera
Kemera 17.02.2022 09:56
364 сообщения на сайте
Ābolus atsevišķi no apelsīniem. Ja peļņa veidojās līdz 2017. gadam, par to maksāja UIN uzreiz. Un IIN tad, kad sadalīja dividendēs. Ja šādu peļņu sadala šobrīd, tad no tās jāmaksā 20% IIN.
Par peļņu, kas veidojas, sākot ar 2018.gadu jāmaksā tikai UIN, faktiski par ne par peļņu, bet par sadalītajām dividendēm.
Ja Jūs sadalāt peļņu par ilgāku periodu, tad Jums jānošķir peļņa līdz 2017.g un peļņa no 2018.g.
Ilzex
Ilzex 17.02.2022 10:51
2666 сообщений на сайте
paldies!
Kemera
Kemera 17.02.2022 11:07
364 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.