Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
IIN deklarācija individuālajam komersantam К списку тем
IIN deklarācija individuālajam komersantam
Individuālais komersants, ja pareizi saprotu likuma par IIN 11.1 pantu, var aprēķināt ienākumu arī saskaņā ar likuma par UIN II nodaļu (faktiski kā UIN maksātājs). Tātad it kā varētu sagatavot gada pārskatu kā uzņēmumam (kas man nebūtu grūti, jo grāmatvedība tiek kārtota divkāršā ieraksta sistēmā) un pievienot IIN deklarāciju?
Kaut kā muļķīgi sanāk. UIN deklarācijā, piemēram jākoriģē procentu maksājumi. Bet šim IK uz gada sākumu pašu kapitāls =0. Sanāk, ka būtu jākoriģē par visu % maksājumu summu. Kā to lai izdara IIN deklarācijā?
Vēl mani mulsina tas, ka IIN deklarācijai jāpievieno visi dokumenti, kas pamato attaisnotos izdevumus. Bet ja man izdevumi ir apmēram 75 tūkstoši (vairāk nekā 60 rēķinu) varbūt pietiek tikai ar gada pārskatu vai tomēr jākopē visi čeki, rēķini (un bankas izdrukas, kas apliecina samaksu).
Varbūt kāds to jau ir izprātojis un ir ar mieru padalīties pieredzē?
Ответы (13)
Vai tad visi IIN attaisnojuma dokumenti jāiesniedz VIDā? Es līdzšim domāju, ka tikai par izglītību un medicīnu. Pārējais glabājas manā grāmatvedībā kopā ar saimnieciskās darbības uzskaites žurnālu, kamēr kādam no VID radīsies interese tos čekus un čekiņus aplūkot. Kā īsti ir?
Es atklāti atzīšos, ka nezinu, jo nekad neesmu aipildījusi IIN, bet palasīju likumu un samulsu...
attaisnojuma dokumenti jāiesniedz tikai pēc VId pieprasījuma, pie Gada ienākumu deklarācijas pievienojas tikai tie dokumenti kā jau reica Saab- par medicīnu un izglītību attaisnojuma izdevumi. Attaisnotie izdevumi likuma izpratnē šai gadījumā ir par medīcīnu un izglītību, kas parādās D4 pielikumā. Ar saimniecisko darbību saistītie izdevumi ir izdevumi, kas parādās D3 pielikumā.
Liels paldies!
Bat kāds ir jūsu viedoklis par % izdevumiem?
Uzņēmuma klienti ir ārzemnieki un rēķinus bieži apmaksā faktoringa firma, kas sev paņem 5-6% no rēķina vērtības. Ja es tos grāmatoju kā % izdevumus (manuprāt korekti, jo faktoringa firma kreditē uzņēmumu pret "debitoru ķīlu"), tad sanāk, ka tos nevar likt izdevumos. Ja no otras puses, es to grāmatošu kā kaut kādus komisijas vai starpniecības izdevumus, vai pēc tam nevar rasties problēmas ar VID?
IIN maksātāji uzskaita ieņēmumus un izdevumus pēc kases principa - tad, kad tie ir izdarīti. % maksājumi iznāk, ka saistās ar saimniecisko darbību, jo rēķini samaksāti par pakalpojumiem. Un arī % ieturēti šajā sakarībā, tātad būs izdevumi, kas saistās ar saimniecisko darbību.Tātad % uz 20. ailīti.
Ja pēc kases principa (tas būtu pēc ieņēmumu un izdevumu žurnāla) tad es % izdevumus iekļautu. Bet man šausmīgi negribas rēķināt pēc kases principa, bet gan izmantot iespēju, ka 1.gadā IK drīkst prognozēt savus ieņēmumus un izmantot arī metodes, ko lieto UIN aprēķinā. Peļņa sanāktu mazāka, jo varētu iekļaut saņemtos (ne tikai samaksātos rēķinus).
Ar kases principu man tagad nāktos visu vēlreiz pārrēķināt, nevis vienkārši izdrukāt virsgrāmatu un ātri sataisīt gada pārskatu.
Ilzex, ja jūsu IK ir IIN maksātājs, tad nekur jūs neliksieties, jākārto ieņēmumu izdevumu žurnāls un jāievēro kases princips.Likums"" Par grāmatvedību", jo noteicošais kritērijs tam, kā uzņēmums drīkst kārtot grāmatvedību, ir uzņēmuma juridiskā forma un ienākuma nodokļa veids, kuru uzņēmums ( arī IK) maksā.
Faktiski, IK var kārtot grāmatvedību arī divkāršā ieraksta formā.
Mani samulsināja IIN likuma sekojošs fragments:
"11.1 pants. Individuālā komersanta saimnieciskās darbības ienākuma noteikšana
1. Individuālais komersants, kura saimnieciskās darbības ieņēmumi ir mazāki par 45 000 latu, saimnieciskās darbības ienākumu aprēķina saskaņā ar šā likuma 11.pantuvai saskaņā ar šā panta otro, trešo un ceturto daļu, ja viņš grāmatvedības kārtošanai ir izvēlējies divkāršā ieraksta sistēmu.
2. Individuālais komersants, kura saimnieciskās darbības ieņēmumi pirmstaksācijas gadā ir pārsnieguši 45 000 latu, saimnieciskās darbības ienākumu aprēķina saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” II nodaļu.
3. Individuālais komersants piemēro likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” II nodaļas noteikumus apliekamā ienākuma noteikšanai piecus gadus pēc kārtas neatkarīgi no tā, vai kādā šā perioda gadā saimnieciskās darbības ieņēmumi ir mazāki par 45 000 latu. Ja piecu gadu perioda pēdējā gadā individuālā komersanta saimnieciskās darbības ieņēmumi ir mazāki par 45 000 latu, individuālais komersants nākamajā taksācijas gadā var uzsākt apliekamā ienākuma aprēķināšanu saskaņā ar šā panta pirmo daļu.
4. Fiziskā persona taksācijas gadā, kurā tā uzsāk individuālā komersanta darbību, šīs darbības ienākumu aprēķina, piemērojot šā panta pirmo vai otro daļu atbilstoši savai prognozei attiecībā uz taksācijas gada ieņēmumiem no individuālā komersanta saimnieciskās darbības."
Es to saprotu tā, ka IK 1) var kārtot grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā, 2) pirmajā darbības gadā var izvēlēties, kā rēķināt. Ja nekļūdos arī IU bija atļauts lietot vienkāršo ierakstu (bet nebija aizliegts lietot divkāršo).
1) jā var kārtot divkāršā ierakstā, bet tad VID jāreģistrējas kā UIN maksātājam. Kā tad reģistrējies Jūsējais? Viss atkarīgs no tā...
Mana kā grāmatveža problēma, ka uzņēmums darbojas 1.gadu bet apgrozījums ir virs 45 tūkstošiem. Labprāt jau maksātu UIN, bet 1.gadā tas nav iespējams:) Nāksies maksāt IIN. Tādēļ arī bēdājos, jo nav pieredzes IIN deklarācijas aizpildīšanā.
Как плательщика ПНП физическое лицо никто не зарегистрирует - только как плательшика ПНН. Я понимаю это всё так: рассчитываете налогооблагаемую сумму в системе двойной записи, а платите с нее тот же ПНН - 25%.
Paldies, meitenes!
Закрыть
Краткое описание нарушения