Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство

Учёт облигаций К списку тем

Учёт облигаций
Здравствуйе, помогите разобраться, немного (а может и не немного) запуталась :)я нашла на форуме одну тему по этому поводу, но как-то все равно не до конца все поняла.

Компания купила облигации. Например, цена облигации 103 (номинал - 100), накопленный процент на момент покупки - 1.5. Соответственно заплатили 104.5. Облигации покупались с целью продать позже, то есть не собираемся держать их до погашения.

1. Какие проводки при покупке?

Д 13... - 103

К 262.. - 104.5

а куда накопленный процент? это доходы будущих периодов?

2. Необходимо делать каждый месяц переоценку по рыночной цене. Скажем на конец месяца цена облигации 103.5, и накопленный процент - 1.6. Какие тут будут проводки?

спасибо!
Vivian
Vivian 13.04.2005 15:14
144 сообщения на сайте

Ответы (9)

Ja jūs tās grasāties pārdot, nevis turēt, tad nav vērts mocīties ar uzkrātajiem procentiem, jo tos ir nozīme aprēķināt tad, ja turēsiet vērtspapīrus līdz to dzēšanai. Turklāt tajā brīdī, kad pārdosiet obligācijas, to cena būs atkarīga ne tikai no uzkrātajiem procentiem, bet arī no pieprasījuma/piedāvājuma tirgū.

Tādēļ lieciet visu cenu, par kuru nopirkāt uz kontu 25XX (vērtspapīri apgrozāmo līdzekļu sastāvā), nevis uz kontu 13, jo tur jāliek tādi, ko plānojat turēt ilgāk nekā gadu.

Ja nu tik ļoti gribas, tad katra mēneša beigās varat veikt korekciju (manuprāt, tas nepieciešams tikai tad, ja jūs kādam iesniedzat bilances katru mēnesi), kur salīdzināt savējo iepirkuma cenu ar pašreizējo un rādāt vai nu peļņu vai zaudējumus no vērtspapīru cenas svārstībām - līdzīgi kā valūtas kursa svārstības.

Nākamā mēneša sākumā šo korekciju dzēš ar pretēju grāmatojumu un atkal mēneša beigās aprēķina jauno atkarībā no esošā stāvokļa.

Manuprāt, ja vien jūs neesat banka vai vērtspapīru brokeris, kam vērtspapīru tirdzniecība ir pamatdarbība, tad varat pārcenot 1x gadā, taisot gada pārskatu.
Ilzex
Ilzex 13.04.2005 16:42
2681 сообщение на сайте
Jā, man jāsagatavo un jāiesniedz bilance katru mēnesi, līdz ar to nepieciešams pārvērtēt.

Un kads pamats tam, lai katra mēneša sākumā dzēst korekciju ar prētējo grāmatojumu?

Man personīgi gribas izprast situaciju līdz galam - kā jāgramato uzkrātie procenti, ja obligācijas taisamies turēt līdz dzēšanai?
Vivian
Vivian 13.04.2005 18:09
144 сообщения на сайте
Iztēlosimies situāciju, ka februāra beigās jūsu obligācijas maksā 105 Ls un jums ir 100 obligācijas. Tad februāra beigās būs (105-104.5) x 100= 50Ls D25XX K81XX vai kaut kāds cits konts, kur grāmatosiet ienākumus no vērtspapīru kursu izmaiņām.

Ja marta beigās cena ir, piemēram 104, tad jums ir nevis peļņa, bet zaudējumi. Ir divi varianti -

1) katrreiz salīdzināt ar sākotnējo cenu 104.5, tad mēneša sākumā jāveic pretējs grāmatojums 50 D81XX K25XX un mēneša beigās 50 D82XX (zaudējumi no vērtsp.k.svārstībām) K25XX

2) salīdzināt ar cenu iepriekšējā mēneša beigās (105), tad nākamā mēneša beigās jāveic grāmatojums 100 D82XX K25XX.

Man labāk patiktu pirmā metode, jo pirmo grāmatojumu var veikt "nedomājot" un mēs visu laiku paturam prātā vēsturisko cenu. Otrās metodes priekšrocība ir tas, ka jāveic tikai 1 grāmatojums, bet, ja kaut kur būsiet kļūdījušies, to būs grūtāk atklāt.

Ar uzkrātajiem procentiem ir savādāk - mēs jau šodien zinām, cik saņemsim par obligāciju tās dzēšanas dienā. Tad pēc uzkrāšanas principa % tiek iekļauti ieņēmumos kā % ieņēmumi (varat izveidot atsevišķu kontu - % ieņēmumi no obligācijām). Tajā pašā laikā, pieaugot uzkrātajiem procentiem, krītas obligācijas cena, kura attiecīgi jākoriģē.

Es droši vien grāmatotu uzkrātos procentus kā D uzkrātie ieņēmumi (piemēram 24XX), bet K812X. Kad obligācijas dzēsīsiet, tad procentu ieņēmumi jau būs iekļuvuši attiecīgo periodu PZ aprēķinā, bet norakstīsiet D262X K24XX.
Ilzex
Ilzex 14.04.2005 10:10
2681 сообщение на сайте
Ilzex, liels paldies par skaidrošanu!!

Un sakiet lūdzu, kā var pamatot to, ka obligācijas iegādātas lai pārdot tuvākajā nākotnē, nevis turēt līdz dzēšanai? Jo manā situācijā es vados no tā, ko man ir teicis priekšnieks. Viņš plāno pārdot. Bet tai pašā laikā, taču nav nekādu garantiju un obligācijas par palikt pie mums līdz dzēšanai...
Vivian
Vivian 14.04.2005 11:19
144 сообщения на сайте
Sorry, nesanāk laiks ieskatīties un laicīgi atbildēt.

Vērtspapīru gadījumā sadalījums starp ilgtermiņa/īstermiņa aktīviem ir atkarīgs no to iegādes mērķa (uzņēmuma nodomiem). Par to, vai obligācijas iegādātas, lai pārdotu, vai turētu, vislabāk zina uzņēmuma vadība. Ja jums nepieciešams "stingrs" pamatojums, palūdziet, lai vadība uzraksta izziņu.

Ja būsiet iegrāmatojusi kā īstermiņa aktīvus, bet izrādīsies, ka neizdevās pārdot, tas nekas.
Ilzex
Ilzex 14.04.2005 16:14
2681 сообщение на сайте
Pateicos par palīdzību!:)
Vivian
Vivian 14.04.2005 16:31
144 сообщения на сайте
Ilzex, palīdziet vēl, lūdzu. Nevaru tikt skaidrībā, ja obligācijas cenā iekļauti uzkrātie procenti - tos kaut-kadā veidā jāizdala un grāmato kā nākamā perioda ieņēmumi?

Vai tikai mēneša beigās iegrāmatot uzkātos procentus 24XX K812X un veikt cenas korekciju? Un šinī gadījumā kada būs obligācijas cenas korekcija?
Vivian
Vivian 18.04.2005 10:46
144 сообщения на сайте
Ja grāmatosiet kā īstermiņa aktīvus, ko katru mēnesi pārcenosiet, tad nevajag atsevišķi izdalīt uzkrāto procentu apmēru. Lieciet visu pirkšanas cenu 104.5 uz 24XX un pēc tam veiciet cenas korekciju katru mēnesi(par tirgus vērtību, kas ietver uzkrātos %).

Bet, ja man tagad jāpastāsta, kā īsti bija jākoriģē uzkrātie procenti un cena tad, ja vērtspapīri tiks turēti līdz dzēšanai, tad man jāpaskatās gudrās grāmatās. Šodien to noteikti nevarēšu. Labākajā gadījumā varbūt līdz nedēļas beigām, sorry.
Ilzex
Ilzex 18.04.2005 12:50
2681 сообщение на сайте
Tātad visu izdarīju pareizi , paldies

Jā Jums nav grūti, paskatīties lūdzu, kad būs brīvais laiks. Tā būtu noderīga informācija. Jo es nevaru atrast nekādu labu literatūru par investiciju un vertspapīru uzskaiti. Visur ir vispārīgā informācija ar vienkāršiem piemēriem.

Iepriekš pateicos!
Vivian
Vivian 18.04.2005 15:40
144 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.