Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

единственный владелец-бухгалтер К списку тем

единственный владелец-бухгалтер
Когда-то было обсуждение вопроса, может ли единственный учредитель быть бухгалтером. Наконец-то нашла время и высказала в БГ своое мнение. Коротко сводится к следующему:

1. В ЗоБУ сказано, что владелец инд. предприятия может вести бухучет сам.

2. В ЗоБУ не дано определения термина "владелец инд. предприятия"

3. термин "владелец инд. предприятия" определяет Закон "Об инд.предприятии......"

4. В этом ЗоИП термин "владелец инд. предприятия"

употребляется также в отношении единственного владельца SIA.

Следовательно, единственный владелец SIA является собственником ИП и согласно ЗоБУ моежт вести бухучет сам.
Jfl
Jfl 08.06.2005 17:55
7767 сообщений на сайте

Ответы (53)

Shlida , atvainojos, tad esmu nepareizi sapratusi Jūsu teikto. Uzskaites funkcijas bija domātas grāmatvedība laikam jau. Par to, ka vadītājs drīkst vai nedrīkst būt arī grāmatvedis es cenšos noskaidrot no JL tekstiem, varbūt arī tos es nepareizi saprotu?

Bet kāpēc ar grāmatvedi ir uzņēmuma līgums?
Cleo
Cleo 11.06.2005 20:23
19234 сообщения на сайте
Cleo, es ļoti daudz ko pērku par savu naudu, tapēc man ir reģistrēta saimn.darb.VIDā un es, maksājot nodokļus par sevi, varu kaut daļēji samazināt tas izmaksas. Abonējot to pašu Bilanci, man tas izmaksa 3/4 no cenas - nodokļu optimizācija

Tikai vajag pareizi līgumu sastādīt. Vienu reizi man VID inspektore pajautāja, kāpēc es, neesot darba attiecībās, parakstu visas atskaites ka grāmatvede. Es paskaidroju, viņi lika atnest līguma kopiju, pielika pie lietas un viss kārtībā. Jau divi auditi bija šai firmai, grāmatvedībai nekādas pretenzijas. Tieši otrādi - kārtība uzskaitē bija atzīmēta auditora lēmumā.

JL teksti ir no veciem likumiem, neredzu šobrid iepriekšējo lapu, tur kāds to jau atzīmēja. Uz SIA, kas ir pārreģistrēti Komercreģistrā tie likumi vairs neattiecās. Likums par IU attiecās tikai uz IU, kas bija sen reģistrēti Uzņēmumu reģistrā, darbojas tagad un tiem nav jāpārreģistrējas uz Komercreģistru (apgrozījums mazāk par 200000Ls, vai 20000Ls+vairāk par 5 darbiniekiem). Bija paredzēts tiem atsevišķs likums (arodnodarbinatības likums), bet tagad no tās domas likumdevēji ir atteikušies un būs vēl kaut-kādi grozījumi Komerclikumā, kur būs it kā atrunāts kaut-kas par IU, zemnieku un zveinieku saimn. jo tie tagad daudz nodarbojas ar pavisam citam lietām (tirdzniecība, autopārvadājumi...), bet būs noteikts ar ko tie var nodarboties un ar ko nevar, tad tiem būs jāizvelās citas formas (IK, SIA...)
Meek
Meek 11.06.2005 20:56
5685 сообщений на сайте
Abonēt Bilanci var arī uzņēmums, turklāt iekļaut PVN priekšnodoklī no šī rēķina par abonēšanu, bet grāmatvedis uz uzņēmuma līguma ja nav PVN maksātājs, tad ne. UN turklāt vēl jāved pašai sava grāmatvedība kā saimnieciskās darbības veicējam un pārtraucot darba attiecības nepienākas atvaļinājuma kompensācija. Attiecībā uz pārējiem nodokļiem tad pie uzņēmuma līguma, ja nemaldos bija arī soc.iemaksasjāveic un IIN jāaprēķina, bet ja esat reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tad jau drīzāk bija jāslēdz pakalpojuma līgums un nodokļus makša pats saimnieciskās darbības veicējs. Bet nu iespējams es kļūdos, mans priekšstats par uzņēmuma līgumu ir drusku savādāks.
Cleo
Cleo 11.06.2005 21:07
19234 сообщения на сайте
Pirmkārt, ja viņi priekš manis Bilanci (un ne tikai to, arī semināri, dators, progr.utt.) neabone un es jebkurā gadījumā par to maksāšu savu naudu, tad jau es nedošu tos čekus viņiem, bet centīšos kaut daļēji sev tas izmaksas samazināt.

Otrkārt, tas ir izdevigi tikai tad, ja ienākums (peļņa) ir mazāk par 110Ls, lai nemaksāt soc.nod

Pašai sava grāmatvedība tiešām ir, tomēr nav tik daudz dok. lai tas radītu lielas problēmas. Pie tam obligāti vajag, lai kur citur būtu arī darba līgums, savadāk jau paliek bez bezdarbnieka pabalsta, ja kas, un bez pensijas.

Uzņēmuma līguma jēga (un vispār līgumu veidi) ir noteikta civillikumā. Ja es pareizi saprotu, (bet var būt arī kļudos) pakalpojumu līgums ir uzņēmuma līguma paveids. Vismaz es, kad rakstīju savu līgumu, skatījos gan civillikumu, gan lekciju konspektu no augstskolas (es saņēmu diplomu pirms diviem gadiem), gan juridiskas konsultācijas un līguma paraugus no dažiem žurnāla Mans īpašums numuriem. Tur bija stāstīts par atšķirībām starp uzņēmuma un darba līgumiem, līgumu paraugi, līguma ar grāmatvedi niances un paraugi. Apkopoju visu informāciju un uzrakstīju sev līgumus un uzņēmumu un darba. Vēlāk pārstradāju darba līgumu atbilstoši jaunām Darba likumam. Es kādreiz arī vienai juristei tos parādīju, viņa teica, ka viss kārtībā, un nosaukums atbilst līguma būtībai.
Meek
Meek 11.06.2005 21:41
5685 сообщений на сайте
Shlida, nu jā, tad gan, otra darba vieta vajadzīga noteikti pabalstiem un pensijai. lai gan divas darbavietas ar darba līgumiem nevis uzņēmuma un darba- tomēr dod lielāku vidējo izpeļņu gan priekš pabalstiem, gan pensijai vairāk krājas, ja jau no saimnieciskās darbības soc.iemaksasneveicat, jeb es kaut ko īsti nesaprotu. Ja uzņēmums pat negrib grāmatvedim abonēt Bilanci, tad nav vērts tādam uzņēmumam optimizēt nodokļus. Bet nu tas ir mans viedoklis, man abas darbavietas abonē gan Bilanci, gan Grāmatvedība un Ekonomika.
Cleo
Cleo 12.06.2005 08:40
19234 сообщения на сайте
Cleo, katram variantam ir savi plusi un savi mīnusi. Ticiet man, uzņēmuma līgums nav slikts variants, tam arī ir savas priekšrocības.
Meek
Meek 12.06.2005 12:27
5685 сообщений на сайте
ticu
Cleo
Cleo 12.06.2005 12:51
19234 сообщения на сайте
Meek
Meek 12.06.2005 13:51
5685 сообщений на сайте
Uzņēmuma līgums ir labs tikai uzņēmumam (pasūtītājam), kas to noslēdz, jo uzliek ļoti maz pienākumu.

Tas nav labs fiziskai personai, jo tā nav aizsargāta ar Darba likuma normām.
Mu-maija
Mu-maija 12.06.2005 16:55
15888 сообщений на сайте
vienīgi es uzņēmuma līgumu uztveru tā kā civillikumā teikts "Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu." Es to saprotu kā pasākums kuram ir noteikts beigu termiņš, bet grāmatvedības kārtošana ir tomēr ilgstošs process, tāpēc man šķiet, ka uzņēmuma līgums nav īsti tas, kas attiecas uz grāmatvedību.

No uzņēmuma līguma es saprotu ir uzdots kādu konkrētu darbu veikt par konkrētu samaksu konkrētā termiņā.

Bet kā Jūsu gadījumā tiek noteikts termiņš? taksācijas mēnesis? Iegrāmatot un apstrādāt 100 čekus utml.?

Piekrītu Mu-maijai, kā jau es arī teicu pie uzņēmuma līguma (ja nemaksā soc.iemaksas) zaudē pabalstos utml. darbinieks kļūst sociāli nepasargāts, ja drīkst tā to noformulēt. Ar darba līgumu tomēr tiek nodrošinātas sociālās garantijas.
Cleo
Cleo 13.06.2005 08:19
19234 сообщения на сайте
Согласна с Cleo.
Irena22
Irena22 13.06.2005 10:10
42998 сообщений на сайте
Te ir viena cita niance: "Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu,..." un termiņi nav noteikti.

Grāmatvedis izpilda darbu savās telpās pielietojot savu datortehniku un programmnodrošinājumu. Uzņēmums nenodrošina grāmatvedim darba vidi un apstākļus, tapēc tas atbilst uzņēmuma līguma būtībai.

Piekritu, tiek zaudēti sociālie labumi, toties ir lielāka neatkarība, ir lielāka iespēja atteikties darīt to, kas nav paredzēts līgumā, vai piekrist to darīt par papildus atlīdzību un citas priekšrocības.

Kā es jau teicu, katram variantam ir savi plusi un savi mīnusi. Galvenais, katrā konkrētā reizē pareizi izvēlēties tam gadījumam labāku variantu.

Citi dibina grāmatvedības apkalpošanas firmas. Šajā gadījumā ir sarežģijumi šis darbības izbeigšanai. Saimn.darb.reģistrācija VIDā un darbs uz uzņēmuma līguma pamata praktiski ir pielietojams tajos gadījumos, ja apkalpo mazas firmiņas līdzīgi, ka to dara grāmatvedības apkalpošanas firmas. Parasti šajā gadījumā ir pastavīgie klienti, kuri katrs atsevišķi nespēj nodrošināt grāmatvedim visu, kas nepieciešams darbam, bet visi maksā atlīdzību par pakalpojumu, un grāmatvedis, sadalot savus izdevumus un nodokļus proporcionāli pa līgumiem, spēj nodrošināt sev pietiekošus līdzekļus semināriem, abonēšanai utt.
Meek
Meek 13.06.2005 10:24
5685 сообщений на сайте
tieši tāpēc es nevaru pieprasīt sev algu virs 100 latiem, jo būs n-tie grāmatveži, kas strādās par 30 - 50 latiem to pašu darbu un vadītāji ir tādi, kas meklē pēc iespējas lētāku darbaspēku, lai gan reāli tas darbs maksā virs 100 latiem. Bet ir firmiņas kā Jūs jau minējāt, kas apstrādā dokumentus pa 20 - 30 latiem mazajiem uzņēmumiem, un ne tik mazajiem.. Bet nu lai tā būtu. Man svarīgāk ir sociālās garantijas.
Cleo
Cleo 13.06.2005 10:29
19234 сообщения на сайте
Pirmkārt, es nestradāju par 30-50 latiem, bet nodrošinu sev tīro algu ne mazāk par 100 latiem no katra, atkarīgi no viņu lieluma. Un neuzņemos daudz firmas reizē, bet tikai tik daudz, lai necieš darba kvalitāte

Otrkārt, lasot forumu un sludinājumus, var redzēt ka daudzi grāmatveži strāda ar savām programmām. Es arī. Bet es, dažus gadus pastrādājot ar uzņēmuma līgumu, visiem pamatlīdzekļiem aprēķināju nolietojumu pirms ienākuma nodokļa aprēķina!... Un neviens Jums neaizliedz maksāt par sevi pietiekoši lielu VSAOI!
Meek
Meek 13.06.2005 10:50
5685 сообщений на сайте
Cleo, tur jau tā lieta, ka es cīnos par sava darba novērtējumu!

Tai pašā laikā cenšos:

- sadalīt grāmatveža uzturēšanas pārējos izdevumus proporcionāli firmu lielumam;

- paturēt sev iespēju pašai izlemt kuri semināri, kuri abonentizdevumi utt. man ir vajadzīgi, lai uzturēt savas zināšanas pietiekošā līmenī, un nebūt atkarīgai no priekšnieka lēmumiem par to.

Bet pamatdarbā man ir darba līgums
Meek
Meek 13.06.2005 10:58
5685 сообщений на сайте
Shlida, так у Вас еще и основная работа есть, да плюс еще самозанятое лицо. Тогда другая песня.
Irena22
Irena22 13.06.2005 11:01
42998 сообщений на сайте
secinājums, Jūs strādāt Rīgā vai tās tuvumā

diemžēl provincē firmiņas, kas apkalpo mazos uzņēmumus neprasa 100 latus no katra.
Cleo
Cleo 13.06.2005 11:03
19234 сообщения на сайте
В Лиепае, по-моему.
Irena22
Irena22 13.06.2005 11:06
42998 сообщений на сайте
Cleo, в Риге тоже не просят 100 лат (сама как-то интересовалась, так сказали что 50-70 + налог).
Irena22
Irena22 13.06.2005 11:07
42998 сообщений на сайте
Es esmu ļoti tālu no Rīgas

Bet esmu jau stipri pāri vidējam vecumam, un kādreiz arī sāku no min.algas
Meek
Meek 13.06.2005 11:08
5685 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.