Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Разные неклассифицированные вопросы

līgumu nosaukumi К списку тем

līgumu nosaukumi
zinu, ka tas vairāk juridisks jautājums, bet zinu arī, ka šeit gudri cilvēki apgrozās un varbūt varēsiet palīdzēt..

Tātad jautājums- vai līgumam obligāti jābūt numurētam un vai nepieciešams kāds spec.nosaukumsvai var tikai rakstīt : LĪGUMS???
Flokse
Flokse 09.08.2005 13:28
нет сообщений на сайте

Ответы (20)

man līgumi nav numurēti, bet nosaukumi gan ir, pēc attiecīgā satura piem: darba līgums, automašīnas nomas līgums, patapinājuma līgums, aizdevuma līgums starp firmu un privātpersonu, dzīvojamo telpu nomas līgums un vēl dažādi citi.
Indrina
Indrina 09.08.2005 13:31
нет сообщений на сайте
Parasti līgumam tomēr nāk nosaukums "par ko".

Darba līgums, uzņēmuma līgums, autoratlīdzības, piegādes, pakalpojuma sniegšanas, nomas...

Bet ja darījums ir sarežģītāks, domāju, ka drīkst to arī neminēt.

Nosaukuma minēšana vienkārši palīdz atšķirt tos.

Tik un tā saturā taču jāraksta - par ko tas slēgts?!
Mu-maija
Mu-maija 09.08.2005 13:33
15888 сообщений на сайте
manuprāt līgumi tomēr jānumurē, kā Jūs to numurāciju noteiksiet tā ir Jūsu iekšējā darīšana, kaut kur taču tas līgums Jums glabāsies un iespējama atkārtošanās. Es atsevišķi numurēju darba līgumus, jo tie tiek atsevišķā žurnālā uzskaitīti (reģistrēti), pārējos līgumus numurēju gada ietvaros pieaugošā secībā.
Cleo
Cleo 09.08.2005 13:36
19234 сообщения на сайте
MK 154

18. Lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā ir jābūt šādiem rekvizītiem:

1) dokumenta autora nosaukumam;

2) dokumenta datumam;

3) dokumenta izstrādāšanas, izdošanas, pieņemšanas vai parakstīšanas vietas nosaukumam;

4) parakstam.

19. Lai organizācijas dokumentam būtu juridisks spēks, tajā ir jābūt arī:

1) dokumenta veida nosaukumam, izņemot vēstules;

2) dokumenta numuram.

20. Tiesību aktos paredzētajos gadījumos organizācijas dokumentā, lai tam būtu juridisks spēks, papildus šo noteikumu 18. un 19.punktā minētajiem rekvizītiem jābūt:

1) zīmoga nospiedumam;

2) dokumenta apstiprinājuma uzrakstam vai atzīmei par dokumenta apstiprinājumu.
Cleo
Cleo 09.08.2005 13:37
19234 сообщения на сайте
Paldies par padomiem, domāšu, ko darīt..
Flokse
Flokse 09.08.2005 15:02
нет сообщений на сайте
Līgumam nav obligāts ne numurs, ne spec. nosaukums. Iebildīšu, augstākminētie MK noteikumi nr. 154 nekādi neattiecas uz līguma noformēšanu jo līgums, šo noteikumu izpratnē, nav dokuments. Līgums ir vienošnās ( t.i. darbība), tam ne obligāti ir jābūt noformētam rakstiski, nerunājot par numuriem un nosaukumiem ( izņemot gadījumus, kad likums prasa noteiktu līguma formu). Tomēr praksē, protams, vēlams slēgt līgumus rakstiski un lai atvieglotu klasifikāciju un uzskaiti arī numurēt un likt paplašinātus nosaukumus.
Janisk
Janisk 09.08.2005 21:57
21 сообщение на сайте
neesmu jurists, bet Mk noteikumos ir definēts kas ir dokuments.

Dokuments - JEBKURĀ veidā un materiālā IERAKSTĪTA informācija, ko rada, saņem un uzglabā jebkura Latvijas Republikas valsts pārvaldes institūcija, valsts un pašvaldību iestāde, uzņēmums, uzņēmējsabiedrība un uzņēmējsabiedrību apvienība, kā arī sabiedriskā un reliģiskā organizācija (turpmāk tekstā - “organizācija”) vai fiziskā persona.

varbūt es nezinu visas tās "kuhņas" nianses, bet kur gan teikts, ka līgums nav dokuments un ka vienošanās NAV dokuments ???
Cleo
Cleo 10.08.2005 08:11
19234 сообщения на сайте
JA LĪGUMU raksta un uzglabā tas uzņēmums- tad tas līgums ir dokuments, vismaz es tā saprotu šo definējumu. Tāpat ja saņem līgumu no citas personas.

Es nerunāju par to, ka nedrīkstētu likuma robežās slēgt mutiskus līgumus, protams var, bet tos jau arī neuzglabā un tos līdz ar to nevar arī numurēt, bet pārējā ierakstītā, pierakstītā, uzrakstītā informācijas IR dokuments.
Cleo
Cleo 10.08.2005 08:13
19234 сообщения на сайте
NOTEIKUMU IZPRATNĒ nav dokuments.

Līguma formu nosaka civillikums un ja pieņem, ka šie noteikumi ir saistoši noformējot līgumu, tad tas būs pretrunā ar CL, kā normatīvo aktu ar augastāku juridisku spēku.

CL 1492.Rakstiskudarījumu aktus var sastādīt tādā formā, kā katrs vēlas; pie tam nav vajadzīgas nekādas sevišķas formālitātes un darījuma dalībnieki nav saistīti ne ar kādiem paraugiem.

Tas ir tikai viens no argumentiem.
Janisk
Janisk 10.08.2005 11:18
21 сообщение на сайте
Un pareizs arguments.
Irena22
Irena22 10.08.2005 11:24
42998 сообщений на сайте
nedomāju, ka līguma numurs būtu pretrunā ra Civillikumu. CL 1492 pants nenosaka, ka uz Līguma nekādā gadījumā nelikt numuru, bet neuzliek arī obligātu numerāciju. Gribi numurē, negribi nenumurē. Vieglāk uzskaitīt un reģistrēt ir tomēr numurētus līgumus.
Cleo
Cleo 10.08.2005 11:28
19234 сообщения на сайте
Protams, ka vieglāk uzskaitīt un reģistrēt numurētus līgumus. Bet arī bez numurācijas var iztikt.
Irena22
Irena22 10.08.2005 11:31
42998 сообщений на сайте
acīmredzot var gan, piekrītu. Bet pati gan lieku numurus.
Cleo
Cleo 10.08.2005 11:32
19234 сообщения на сайте
Безусловно, письменно изложенный договор является документом. У него должно быть название "договор", а пояснение "трудовой" и прочее не имеют существенного значения, так как при споре будут исходить из содержания договора, а не из его названия. На мой взгляд нумеровать надо, и в своей практике я всегда нумерую все договора.

Для каждого типа договоров у меня своя нумерация. Для трудовых договоров номер - это табельный номер сотрудника.

Для подрядных договоров - сложный номер. Например, АС/5-2 договор с СИА АССО, заключен в 2005 году, второй по счету с этой фирмой.
Jfl
Jfl 10.08.2005 14:26
7767 сообщений на сайте
Jl- un kā Jūs numurējat tos līgumus, ko otra līgumslēdzēja puse Jums piedāvā parakstīšanai?
Flokse
Flokse 10.08.2005 16:31
нет сообщений на сайте
Tur tā lieta, es daru tā: Darb Līgumi manā uzņēmumā numurējas , pārējiem nosaukumi.Noārienes- arī dažādi.Tad es līguma mapē virspusē turu lapu, kura ir līgumu reģistrs.Līgumus lieku hronoliģiskajā kārtībā un uz stūrīša katram uzlieku savu Nr, kas atbilst reģistra kārtas Nr.Reģistrā ailes:Nr,Līguma dat, Līg.Nr.(ja ir), Līguma saturs, termiņš, piezīmes.Man tajos viegli orientēties. Asevišķā mapē turu darba līgumus- man tā vairāk patīk.
Frezy
Frezy 10.08.2005 16:43
1986 сообщений на сайте
nu re kur arī izeja. Ienākošos līgumus gan es nenumurēju, pievienoju tos attiecīgi pie rēķina vai pavadzīmes, respektīvi pie dokumenta kā sakarā tas līgums ir tapis.
Cleo
Cleo 10.08.2005 16:47
19234 сообщения на сайте
Cleo, jūs labi pateicāt "... rēķina vai pavadzīmes, respektīvi pie dokumenta kā sakarā tas līgums ir tapis." Manuprāt, sākumā ir līgums un tikai pēc tam var rasties rēķini un pavadzīmes.:)
Janisk
Janisk 10.08.2005 17:11
21 сообщение на сайте
Flokse, если вторая сторона уже прономеровала договор (она его готовила), то мы его под этим номером и учитываем.

Frezy, мы так тоже на строительной фирме делаем.
Jfl
Jfl 10.08.2005 17:29
7767 сообщений на сайте
Janisk, es neteicu, ka līgums tapis pēc rēķina, bet kā sakarā- darījuma sakarā ir tapis līgums un tam klāt ir rēķins vai PPR, grāmatvedībā es saņemu abus kopā un šuju abus kopā.
Cleo
Cleo 10.08.2005 17:49
19234 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.