Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Бухгалтерская отчетность, СГД - взаимоотношения, информация, аудит

Degvielas norakstīšana К списку тем

Degvielas norakstīšana
Sakiet, lūdzu, ja uzņēmumā ir periodiskās inventarizācijas metode (respektīvi, gada beigās koriģē atlikumus), cik pamatoti no likumdošanas puses ir pieprasīt ceļazīmes (kas it kā skaitās pamats degvielas norakstīšanai) vai aktus par tās izlietojumu. Jo degviela it kā arī skaitās krājumi (mēs esam l/s uzņēmums, kas lieto savām vajadzībām). Cik es zinu, ja ir periodiskā inventarizācijas metode, tad nekādus aktus vai atskaites par krājumu izlietojumu nevajag. Paldies!
Insi
Insi 22.11.2005 16:33
352 сообщения на сайте

Ответы (78)

bez ceļaszīmes JūS NEDRīKSTAT NORAKSTīT DEGVIEļU
Februaris
Februaris 22.11.2005 16:36
3562 сообщения на сайте
А на каком основании бензин списывается? Без путёвок никак нельзя. Как Вы докажете, что такое-то количество бензина, что Вы списали, использовалось для Вашей хоз. деятельности?
Makssoft
Makssoft 22.11.2005 16:38
24096 сообщений на сайте
Varbūt saimnieciskā darbība ir rezerves daļu tīrīšana ar benzīnu?
Bima
Bima 22.11.2005 16:50
722 сообщения на сайте
Lai pierādītu, ka tie ir ar saimn. darb.saistītie izdevumi, tad ceļazīmes vajadzīgas. Ja ceļazīmju nav, tad apliekami ar nodokli
Mazamazina
Mazamazina 22.11.2005 16:50
264 сообщения на сайте
nu nezinu kur Jūs izlasījāt, ka nevajag aktus par krājumu un degvielas norakstīšanu. Galu galā Jūs taču liekat izmaksās līdz ar to samazināt apliekamo ienākumu, tātad Jums jāpierāda, ka šie izdevumi ir tiešām saistīti ar saimniecisko darbību.

Jo sevišķi uz krājumiem, kas uzreiz tiek izlietoti saim.vajadzībām nav problemātiski sastādīt aktu, kas apliecina faktu, ka norakstījāt izmaksās izlietojot tur un tur.
Cleo
Cleo 22.11.2005 22:28
19234 сообщения на сайте
Es to visu saprotu, ja ir nepārtrauktā inventarizācijas metode. Bet, ja ir periodiskā, tad it kā taču krājumiem nevajag nekādu norakstīšanu. Gada beigās koriģē krājumu atlikumus.

Ja nē, tad uz kādu noteikumu pamata man pie periodiskās inventarizācijas metodes nemitīgi būtu jānoraksta degviela. Tad jau pārējiem krājumiem (piem., mēslu čupas, siens, salmi), arī būtu visu laiku jātaisa norakstīšanas akti), un periodiskai inventarizācijas metodei zūd būtība un jēga kā tāda.

Var jau būt, ka es nezinu. Bet pasakiet, lūdzu, MK noteikumus par to degvielas norakstīšanu.
Insi
Insi 23.11.2005 16:31
352 сообщения на сайте
arī pie periodiskās inventarizācijas metodes vajag degvielas norakstīšanas aktus, Jūs taču neglabājat degvielu noliktavā atšķirībā no precēm un citiem materiāliem, kurus var pārskaitīt noliktavā gada beigās (vai biežāk) un uz inventarizācijas akta pamata koriģēt atlikumu krājumu kontā.

Pieņemu, ka degviela tiek lieta uzreiz automašīnas bākā un veikti braucieni. Vai gada beigās Jūs spēsiet uzrakstīt ceļazīmi (maršruta lapu) par visu gadu????

Manuprāt tieši šādiem vārdiem kā gribat redzēt Jūs nebūs neviena normatīvā dokumenta, jo tas izriet no likuma par grāmatvedību, no likuma par UIn, no likuma par gada pārskatiem, no Latvijas Grāmatvedības Standartiem. To, ka degviela izlietota saimnieciskajām vajadzībām Jums jāpierāda ar dokumentu - ar kādu Jūs to pierādīsiet?

Preces (krājumu) izlietojumu var pierādīt ar pārdošanas pavadzīmēm, pakalpojumu rēķiniem utml., kur šie krājumi izlietoti, bet kāds dokuments pierādījumam būs degvielas izlietojumam? Es nezinu citu dokumentu kā vienīgi ceļazīme (automašīnām) vai degvielas norakstīšanas akts (ne automašīnām, bet teiksim zāģiem un stacionārām ierīcēm utml.).
Cleo
Cleo 23.11.2005 18:39
19234 сообщения на сайте
Neatkarīgi no tā, kāda krājumu uzskaites metode pastāv uzņēmumā, visas saimnieciskajā darbībā izlietotās materiālās vērtības tiek norakstītas ar aktiem, jo likums par grāmatvedību nosaka, ka grāmatvedības informācijai jāatspoguļo uzņēmuma saimnieciskā darbība tā, lai kvalificēta trešā persona varētu izsekot darījumu būtībai. Kā tad iespējams izsekot darījuma būtībai, ja Jums ir tikai dokumenti par degvielas iegādi un kaut kāds degvielas atlikums? Kā Jūs paskaidrosiet, kur palikusi starpība - nobraukta ar automašīnām, izlietota citiem mērķiem?
Xau
Xau 23.11.2005 21:02
297 сообщений на сайте
frāzi no likuma par grāmatvedību ''lai kvalificēta trešā persona var izsekot darījumu būtību'' var izstiept bezgalīgi.

Uz šī teikuma pamata var pieprasīt nezin ko bez gala un malas, robežu nebūs.

Jo ne jau visas trešās kvalificētās personas ir vienādi gudras (vai negudras) :))

Jebkurā momentā var pateikt ''es - trešā kvalificētā persona nesaprotu, lūdzu uzrādiet to un to...
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 08:49
29 сообщений на сайте
bet vai ir kāds likumdošanas akts, kurš konkrēti kaut ko nosaka par ceļazīmēm??
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 08:50
29 сообщений на сайте
Un kāpēc tad tāda periodiskā inventarizācijas metode ir pieļauta Latvijas grāmatvedībā, ja spiež vienalga rīkoties pēc nepārtrauktās inventarizācijas metodes???
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 08:52
29 сообщений на сайте
tad jau akti un ceļazīmes vajadzīgi arī mēslu čupām, minerāļiem, pesticīdiem, lūžņiem un rezerves daļām?? Jo tie ir tādi paši krājumi kā degviela un izlietojums taču ir jāpierāda??!!
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 08:58
29 сообщений на сайте
tad jau akti un ceļazīmes vajadzīgi arī mēslu čupām, minerāļiem, pesticīdiem, lūžņiem un rezerves daļām?? Jo tie ir tādi paši krājumi kā degviela un izlietojums taču ir jāpierāda??!!
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 08:59
29 сообщений на сайте
"Bilance" (pavisam nesen, neatceros Nr.): "Ja uzņēmumā tiek lietota krājumu uzskaites periodiskā inventarizācijas metode, tad krājumu analītisko uzskaiti (noliktavas uzskaiti) var neveikt. Finanšu grāmatvedībā tiek uzskaitīta starpība starp krājumu uzskaites vērtības atlikumu perioda sākumā un inventarizācijas datiem".

Vismaz nevienos noteikumos nevaru atrast punktu, ka man pie šīs metodes jāpierāda, ka tas ir izlietots saimnieciskajām vajadzībām. Tad jau rezerves daļām man arī nemitīgi jāraksta norakstīšanas akti.

Iedomājaties l/s uzņēmumu sezonas laikā. Tad ir vajadzīga viena sekretāre, kas sēž pie traktoriem un kombainiem un nemitīgi uzskaita izlietotās rezerves daļas. Un otra sekretāre, kas brauc direktoram līdzi pa laukiem un raksta ceļazīmes (lauku mums vairāk par 1000 ha).
Insi
Insi 24.11.2005 09:00
352 сообщения на сайте
manuprāt ne jau mums ir jāpierāda kaut kas Jums, bet gan Jums būs jāpierāda savi izdevumi Jūsu auditoriem

Periodiskās inventarizācijas būtība nav aktu nerakstīšana, bet gan konta 211X krājumi neaiztikšana pārskata gada laikā.

Inventarizējot krājumus periodiskās inventarizācijas metodē pārskata perioda beigās, tiek noteikti krājumu atlikumi, kas tiek ierakstīti krājumu uzskaites reģistrā. Pārskata perioda laikā par atlikumiem vairs nedomā, bet visu, kas tiek nopirkts grāmato izdevumos konta 7110 debetā.

Gadam beidzoties, atkal inventarizē visus pirktos materiālus un izejvielas un nosaka gan to daudzumu, gan novērtējumu. Ja krājumi ir samazinājušies salīdzinājumā ar atlikumu gada sākumā, tad grāmato konta 7190 debetā un konta 2110 kredītā. Savukārt, ja krājumi ir palielinājušies, tad grāmato konta 2110 debetā un konta 7190 kredītā.

Citādi tas ir pašražoto materiālu un pašražoto preču gadījumā. Kamēr šīs vērtības tiek ražotas, izdevumi ir attiecināmi uz finansu rezultātu (iegādātie materiāli – 7110, aprēķinātā alga – 7210, sociālās apdrošināšanas iemaksas – 7310, nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu nolietojums – 7410, 7420, apmaksātie vai iegrāmatotie rēķini par sniegtajiem pakalpojumiem – 75XX utt.). Tādēļ pašražotos materiālus un produkciju nedrīkst vēlreiz grāmatot izdevumos, bet, veicot inventarizāciju, jānosaka atlikums gan gada sākumā, gan beigās. Konstatēto palielinājumu grāmato krājumu konta 2110 vai 2130 attiecīgajā subkonta debetā un konta 6610 kredītā, bet samazinājumu – otrādi: D 6610 K 2110 vai K 2130. Vērtības noteikšana notiek ārpus bilances, saskaitot visus izdevumus. Gadam beidzoties kontu 6610 noslēdz uz peļņas vai zaudējumu kontu 8610, tādā veidā palielinot vai samazinot uzņēmuma pārdotās produkcijas izmaksas.
Cleo
Cleo 24.11.2005 09:08
19234 сообщения на сайте
Insi, kāpēc sekretārei jāraksta izlietotās rezerves daļas? Kāpēc šīs ziņas nevar grāmatvedim sniegt tas, kas veicis tā traktora remontu? UN kādas ceļazīmes traktoram? Trakstoram par degvielas un eļļu izlietojumu sastāda darba lapu, kur norāda cik stundas traktors strādājis un cik faktiski degvielas patērējis. Turklāt direktors arī manuprāt nav analfabēts un pats var ierakstīt ceļazīmē savu maršrutu un pēc spidometra aprēķināt cik km nobraucis, mēneša beigās iesniegt to ceļazīmi ar degvielas čekiem grāmatvedībā. Slinkums nav attaisnojums.
Cleo
Cleo 24.11.2005 09:11
19234 сообщения на сайте
Cleo, man tik interesee, kurā LR likumdošanas aktā ir raksturotas un parādītas atšķirības starp periodisko un nepārtraukto inventarizācijām? VIDs nedrīkst balstīties uz grāmatvedības mācību grāmatām. Gribu izlasīt likumu, MK noteikumu vai kaut vai sliktākajā gadījumā FM vai VID vēstules.
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 09:14
29 сообщений на сайте
Какая разница какой метод Вы применяете? В обоих случаях использование материалов и сырья должно происходить для нужд своей хоз. деятельности. Для этого акты, путёвки пишутся.
Makssoft
Makssoft 24.11.2005 09:18
24096 сообщений на сайте
Sekretāre, traktors un ceļazīme vai darba lapa - tas bija tā vispārīgi teikts. Šeit bija jāsaprot būtība kā tāda.
Insi
Insi 24.11.2005 09:19
352 сообщения на сайте
Insi jau nebija domājusi tieši sekretāri, bet gan cilvēku kas to visu fiksē. Manējais direktors pa vasaras dienu izbraukā laukus krustu šķērsu. Ja es būtu viņa vietā un man liktu pierakstīt katra lauka nosaukumu, kur esmu bijusi, nu vāks.. Tas viss aiziet jau bezgalīgā makulatūras ražošanā, kur vidējam uzņēmumam vajag 5 cilvēkus papildus, kas darbojas tikai ar info apstrādi un sistematizāciju un VIDam 40 cilvēkus, kas vienā rajonā visus uzņēmumus varētu vēl tā pārbaudīt. Sanāk vesels štats ar papīru žurkām. Un kā dēļ?? Sakiet man, kam par godu??!! Būtībā tas nevienam jau nav vajadzīgs, jo ir jau globālākas problēmas Latvijā par zemnieku ''drāšanu'' (atvainojiet)
Hahaha
Hahaha 24.11.2005 09:20
29 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.