Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

rokas nauda un PVN? К списку тем

rokas nauda un PVN?
Sakiet ka tas ir, jo te bija par sho pashu temu, bet savadak, jo...

Ja klients iemaksa uznemumam ROKAS NAUDU - ka tas attiecas uz PVN?

Un kadas tad shaja gadijuma ir tas atshkiribas attieciba uz avansa maksajumu, jo AVANSS paklaujas PVN?
Sindija
Sindija 23.11.2005 12:35
988 сообщений на сайте

Ответы (20)

Основная разница в том, что в случае невыполнения контракта заплативший рокас науду теряет ее, получивший - возвращает в двухкратном размере.

Аванс в таких случаях просто возвращается.

В остальном они очень похожи. И если нет претензий сторон друг к другу, то и разница не видна.
Maija
Maija 23.11.2005 12:39
28223 сообщения на сайте
Maija,

sakiet ludzu - vai rokas naudas ligumu var ari noslegt juridiskas personas?

Varbut zinat kadu likumu vai MK not. uz kuru pamata var but shads darijums?
Sindija
Sindija 23.11.2005 12:59
988 сообщений на сайте
Un vel - rokas nauda jau neapliekas ar PVN?

(Vismaz PVN likuma to neesmu lasijusi)
Sindija
Sindija 23.11.2005 12:59
988 сообщений на сайте
Есть закон - Civillikums. Там целый раздел про это (ст. 1725 - 1731). Могут заключать любые лица. Ограничений нет.

В законе "О НДС" об этом и не должно быть. Это не поставка товаров, не оказание услуг и не аванс. Другими сделками закон "О НДС не занимается.

А если нет в законе "О НДС", значит об обложении этим налогом сделки речи быть не может.
Maija
Maija 23.11.2005 13:09
28223 сообщения на сайте
Rokasnauda nav avanss, bet gan kā ķīla, kas garantē, ka puses neatteiksies no darījuma, un gadījumā, ja puses no darījuma tomēr atsakās - tā kļūst par soda naudu. Soda naudas ar PVN neapliekas
Xau
Xau 23.11.2005 13:53
297 сообщений на сайте
получивший - возвращает в двухкратном размере.

Maija - vai tā ir obligāta prasība; ja tā ir,kur tas ir atrunāts.
Bima
Bima 23.11.2005 16:00
722 сообщения на сайте
В Гражданском законе.
Albina
Albina 23.11.2005 16:36
64791 сообщение на сайте
Civillikumā - tur kur principā atrunāts kas tas tāds ir - rokasnauda
Xau
Xau 23.11.2005 16:43
297 сообщений на сайте
Надо уточнить, что получивший возвращает рокас науду в двухкратном размере, если сделка сорвалась по его вине. А заплативший теряет, если он сорал сделку.
Maija
Maija 23.11.2005 17:05
28223 сообщения на сайте
В последних изменениях уже упомянается "рокас науда" как понятие вне закона о ПВН.
Smila
Smila 23.11.2005 22:58
1987 сообщений на сайте
"В законе "О НДС" об этом и не должно быть." - а вот и есть. читать надо изменения.
Totem
Totem 23.11.2005 23:02
1384 сообщения на сайте
А статью, в которой об этом говорится, пжста, не подскажите?
Tt7
Tt7 23.11.2005 23:22
37863 сообщения на сайте
Это не в законе, а в 534 правилах. В 427 это был 20 пункт, в 534, кажется, 19.
Komarik
Komarik 24.11.2005 00:45
10159 сообщений на сайте
Да, МК правилах 534, пункт 19 (19.1)
Smila
Smila 24.11.2005 10:49
1987 сообщений на сайте
Civillikums noska:

TREŠĀ APAKŠNODAĻA

Rokas nauda

1725. Ar rokas naudu jāsaprot tas, ko līgumu noslēdzot viena puse dod otrai nevien par galīgi noslēgta līguma pierādījumu, bet līdz ar to arī par tā izpildījuma nodrošinājumu.

1726. Kā rokas naudu var dot nevien naudu, bet arī citas vērtības. Tās apmēru noteic puses pēc vienošanās.

1727. Rokas naudas apsolījums vien nav pietiekošs, un tiesību nodibina tikai tās iedošana.

1728. Ar rokas naudas iedošanu līgums, ja tas citādi atbilst visiem likuma prasījumiem, uzskatāms par noslēgtu un katra puse var prasīt, lai to izpilda.

1729. Kad ar rokas naudu nodrošinātais līgums izpildīts, rokas nauda vai nu atdodama tam, no kā tā saņemta, vai ieskaitāma viņam līguma izpildījumā, ja vien līdzēji nav noteikti norunājuši citādi.

1730. Ja līgumu neizpilda vai nu tādēļ, ka tas, pusēm savstarpēji labprātīgi vienojoties, atcelts, vai tādēļ, ka tā izpildīšana kļuvusi neiespējama bez rokas naudas devēja vainas, tad rokas nauda jādod pēdējam atpakaļ.

Ja līgumu neizpilda aiz viena līdzēja vainas, tad, ja vainīgs rokas naudas saņēmējs, viņam tā jāatdod tās devējam divkāršā apmērā; bet ja neizpildīšanā vainīgs rokas naudas devējs, tad viņš zaudē tiesību prasīt to atpakaļ. Bez tam vainīgam jāatlīdzina pretiniekam visi zaudējumi.

1731. Ja puses norunājušas, ka jau noslēgto līgumu var atcelt, zaudējot rokas naudu, un ja tādā gadījumā atkāpjas rokas naudas devējs, tad viņš to zaudē, bet ja atkāpjas pretējā puse, tad viņai jāatdod rokas nauda divkāršā apmērā.

Šis noteikums piemērojams, ja līdzēji norunājuši, ka, neizpildot vienam no viņiem savu saistību noteiktā termiņā, otrs atsvabinās no savas saistības.
Sindija
Sindija 24.11.2005 13:21
988 сообщений на сайте
Savukart attieciba uz PVN ir ta, ka tiesham MK not.Nr.534

Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība nosaka, ka

Likuma normas nav piemērojamas:

19.1. līgumsodiem, drošības naudai, rokas naudai, biedru naudai, apdro­ši­nāšanas sabiedrību izmaksātajai atlīdzībai par apdrošināšanas gadījumu, pa­sākumu dalības maksai un izdevumu kompensāciju maksai, kas nav atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu;
Sindija
Sindija 24.11.2005 13:24
988 сообщений на сайте
Jautajums ir tads, ja tiek noslegts ligums starp juridiskam personam par to, ka tiks SIA "X" atrod SIA "YY" atbilstoshu preci un tamdel it ka velejas noslegt ROKAS NAUDAS LIGUMU un iemaksaja naudu konta.

Sanak ta, ka, ja SIA "X" neatrada atbilstoshu preci, tad pec Civillikuma SIA "X" ir jaatdod rokas nauda 2karsha apmera.

Savukart VID parbaude varetu but ta, ka te ir runa par juridiskam personam kuras velas iegadaties un pardot preci, tad vajadzeja but noslegtam ligumam un AVANSAM - tas atkal ir PVN darijums.

VAI TA????
Sindija
Sindija 24.11.2005 13:27
988 сообщений на сайте
Вообще мне не приходилось в торговле иметь дело с "рокас наудами". Я думаю,что в торговле,когда продается реальный товар ( где-то ведь он уже есть),то всегда заключается Договор о деятельности,и любая предоплата- это аванс. Мы имеем дело с задатками при реконструкции,строительстве с последующей продажей. Т.е.,когда платится задаток,то еще нет объекта купли-продажи,и договор называется или Предпродажный(с описанием всех нюансов уплаты задатка) или раньше писали "Rokasnaudas līgums).Лично я бы на торговлю с товаром считала не правильным оформлять задаток,это аванс. Может кто-то имеет другое мнение.
Smila
Smila 24.11.2005 18:05
1987 сообщений на сайте
Rokasnauda -это обеспечение того, что сделка состоится. В торговле, может быть, тоже возможны ситуации, что нужно дать задаток - например, чтобы этот товар не продали другому.
Martinas
Martinas 25.11.2005 00:41
38532 сообщения на сайте
неустойка, поручительство и задаток являются разновидностями подкрепления прав требования и относятся ко всем договорам.

ГЗ

Глава пятая ПОДКРЕПЛЕНИЕ ПРАВА ТРЕБОВАНИЯ

Подраздел первый ПОРУЧИТЕЛЬСТВО

Подраздел второй НЕУСТОЙКА

Подраздел третий ЗАДАТОК

статьи, касающиеся договоров начинаются с главы 11
Jfl
Jfl 25.11.2005 10:13
7767 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.