Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
IK un izdevumi
Man tāds jautājums, ja fiziskā persona savā IK darbībā izmanto savu personisko automašīnu un telefonu, saņemot rēķinus par telefonu un telpām (kur veic savu darbību) uz fiziskās personas vārda nevis uz IK vārda- vai būs liels pārkāpums, ja pamatojoties uz šiem rēķiniem tiks aprēķināti 80% no summas un iekļauti IK saimnieciskās darbības izdevumos, kā arī automašīnas amortizāciju 80% apmērā no summas pēc UIn likuma 13.panta Vai šie rēķini, kuros būs uzrakstīts 80% no summas = tik un tik latu un šī summa ierakstīta ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā izdevumos= būs attaisnojuma dokumenti vai nē?
Un vēl jautājums, kur noteikts, ka uz visiem čekiem un rēķiniem vienkāršā ieraksta sistēmā veicot uzskaiti ir jāliek kārtas numurs?
Ответы (13)
Думаю, что можно списать в расходы и машину и телефон.
О нумерации говорится в законе о Бухгалтерии.
Es saprotu, ka runa iet par MK 585 noteikumu 8.punktuDokumentus, kas atbilst attaisnojuma dokumentiem noteiktajām prasī¬bām, izmanto ierakstiem grāmatvedības reģistros, lai sistematizētu šajos doku¬mentos ietverto informāciju par uzņēmuma saimnieciskajiem darījumiem. Pēc attaisnojuma dokumenta pārbaudes uz tā norāda iegrāmatojumu (kontējumu) vai nodrošina šī iegrāmatojuma (kontējuma) atšifrējumu, ja iegrāmatošanu veic elektroniski. Lai novērstu iespēju izdarīt atkārtotu ierakstu, pēc attaisnojuma dokumenta ierakstīšanas attiecīgajā grāmatvedības reģistrā dokumentā norāda ieraksta kārtas numuru.
bet es saprotu to tā, ka tas attiecas uz divkāršā ieraksta sistēmas uzskaiti, jo šajā punktā iet runa par to, ka uzrāda iegrāmatojumu un kārtas numuru. MK Noteikumos Nr. 338 Kārtība, kādā veicama ieņēmumu un izdevumu uzskaite iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām nav nekur minēts, ka jāliek kārtas numurs. Es saprotu, ka ja ir atsevišķi noteikumi uz kaut ko, kā šajā gadījumā uz ieņēmumu un izdevumu uzskaiti IIN maksātājiem, tad uz viņiem attiecas tie noteikumi.
Kā īsti ir?
MK Noteikumi Nr. 338
3. Nodokļa maksātājs, veicot uzskaiti, ievēro šajos noteikumos un !!!citos normatīvajos aktos noteiktās prasības attaisnojuma dokumentu noformēšanai!!!, kases operāciju uzskaitei, ierakstu izdarīšanai grāmatvedības reģistros, attaisnojuma dokumentu un grāmatvedības reģistru, inventāra sarakstu, pārskatu un deklarāciju uzglabāšanai, kā arī inventarizācijām.
Закон о бухгалтерии относится ко всем и он в данном случае главнее правил.
kārtas numurs uz attaisnojuma dokumenta jau nav attaisnojuma dokumneta noformēšana - "citos normatīvajos aktos noteiktās prasības attaisnojuma dokumentu noformēšanai!!!, ..." manuprāt.
Vai tiešām visi, kas kārto vienkāršo uzskaiti liek kārtas numurus uz visiem čekiem, rēķiniem un kvītīm? Arī uz ieņēmumu kvītīm vēl liekat kārtas numuru, neskatoties uz to, ka kvītij jau ir savs numurs?
jautājuma pirmajai daļai - par nolietojuma iekļaušanu izdevumos.
Mk noteikumi nr. 793
96. Piemērojot likuma 11.pantatrešās daļas 4.punktu personīgā autotransporta līdzekļa vērtības nolietojumu un ekspluatācijas izmaksas izdevumos ietver proporcionāli saimnieciskās darbības vajadzībām nobraukto kilometru īpatsvaram (bet ne vairāk kā 90 %).
IIN likuma = 11.pantsNo saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana 3.daļa Izdevumos, ja tie saistīti ar taksācijas gada ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības, tiek ieskaitīti:
4) pamatlīdzekļu nolietojums, ko aprēķina saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu
Честно говоря, я тоже не ставлю номера. Но думаю, что ставить их надо
Износ - в соответствии с 13 статьей закона о ПНП, но не более 90%.
Bet kā tad īsti ir? Kur ir tieši pateikts, ka veicot uzskaiti vienkāršajā ierakstā uz katra iereģistrētā dokumenta norāda kārtas numuru? Par kārtas numuru atradu tikai vienu pantu un tai pašā pantā iet runa par kontējumu, lai novērstu iespēju izdarīt atkārtotu ierakstu- tātad par divkāršo ierakstu... jeb tomēr tas attiecas arī uz vienkāršo ierakstu- jo gan vienā gadījumā tie ir Mk noteikumi 585, gan otrā gadījumā Mk noteikumi 338 = tātad ar vienādu spēku un saistošāki ir speciālie noteikumi. Likumā par grāmatvedību neatradu pantu par kārtas numuru obligātumu pēc ieraksta izdarīšanas.
VID, atnakot uz parbaudi skaidroja shaadi: Ja gramatvediiba tiek vesta ar gramatvedibas programmas palidzibu, tad ir janorada gramatvediibas programaa ievadiitaa kontejuma kaartas numuru. Ja tiek vests manuaali, tad tikai jaanoraada konteejums.
No taa var izsecinaat, ka vienkaarshajaa sisteemaa nav ne konteejumi, ne kaartas numuri.
Kristine, es taču runāju par vienkāršā ieraksta sistēmu- tur NAV kontējuma, neatkarīgi no tā vai ved uzskaiti žurnālā no rokas ar pildspalvu vai excelī= vienkāršā ieraksta sistēmā nav kontējuma.
aaa, nu tieši par to es arī jautāju, vai tiešām ir jābūt kārtas numuriem vai nav, jo nevaru atrast noteikumos tiešu norādi par kārtas numuriem uz dokumentiem vienkāršā ieraksta uzskaites sistēmā.
Я ставлю на документах те же номера, что в журнале, чтобы потом самой легко было найти. И проверяющим. Т.к. каждый месяц нумерация в журнале начинается с 1, то на документах я ставлю римскую цифру месяца и порядковый номер по журналу, например, за октябрь, X-1, X-2 и т.д. Ноябрь XI-1, XI-2. Очень удобно.
Man numerācija ir no gada sākuma. Un tos es arī sarakstu uz dokumenta (kārtas nr.žurnālā uz dokumenta).
Закрыть
Краткое описание нарушения