Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Предпринимательская деятельность, коммерческий закон, сделки. Общественные, бесприбыльные организации, бюджетные учреждения

IK,IU vai pašnodarbinat persona К списку тем

IK,IU vai pašnodarbinat persona
Nevaru tikt skaidri'bā kādas atšķirības ir starp IK,IU un pašnodarbināto personu?vai pašnodarbināta persona var būt darba dēvējs citām personām?
Sindarela
Sindarela 18.02.2007 11:18
151 сообщение на сайте

Ответы (15)

ИК - физическая персона. IU - юридическая. pašnodarbināto personа - социально застрахованная персона. Самозанятым может быть ИК, может лицо, ведущее хоз.детельность.
Albina
Albina 18.02.2007 11:26
64739 сообщений на сайте
http://www.vgk.lv/ru/forum/2/50236/ - посмотрите на этом форуме,там похожие вопросы задавались
Anast
Anast 18.02.2007 11:34
93 сообщения на сайте
IK,IU - var būt darba dēvējs citām personām;

saimnieciskās darbības veicējs - var būt , bet ir ierobežošana.
Giza
Giza 18.02.2007 11:36
6496 сообщений на сайте
individuālā darba veicējs - ne var būt darba dēvējs citām personām
Giza
Giza 18.02.2007 11:39
6496 сообщений на сайте
Liels paldies!
Sindarela
Sindarela 18.02.2007 18:00
151 сообщение на сайте
Giza- es kā inividuālā darba veicējs esmu reģistrējis savu saimniecisko darbību un gribu noalgot sev kādu palīgu, kāpēc nedrīkstu?
Klaudijan
Klaudijan 20.02.2007 12:29
311 сообщений на сайте
Tāpēc jau arī viņš saucas INDIVIDUĀLĀ darba veicējs un tad viņam jāstrādā individuāli.Bet ja reģistrējas vienkārši kā pašnodarbinātā persona tad var ņemt palīgus ( algotus darbiniekus) cik grib. Citādi tam palīgam pašam arī jāreģistrējas kā individuālā darba veicējam.Tad būsiet divi katrs pats par sevi . Tā to saprotu.
Ilma
Ilma 20.02.2007 13:49
30495 сообщений на сайте
Tāpēc kā ta raksta likumā

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu

I nodaļa

Likumā lietoti termini

Individuālais darbs ir uzņēmējdarbība, ko fiziskā persona, kas iegādājusies patentu vai izņēmusi reģistrācijas apliecību, veic patstāvīgi saskaņā ar šā likuma VIII nodaļas noteikumiem, neizmantojot algotu darbaspēku.
Giza
Giza 20.02.2007 14:56
6496 сообщений на сайте
Bet arī individuālā darba veicējs var būt pašnodarbinātā persona.Kā var piereģistrēties vienkārši kā pašnodarbinātā persona? Ja es esmu gleznotājs un man palīgs man nēsā gleznu rāmjus, tad viņam arī jāreģistrē idividuālais darbs?;-) , es nedrīkstu slēgt ar viņu darba līgumu? Vispār jau laikam ar 2008. gadu atcels tos vecos Augstākās padomes laikā izdotos lēmumus par individuālo darbu. Vēl kā ir ar pašvaldības atļaujām šajos IK, Ind. darba veicēja gadījumos?
Klaudijan
Klaudijan 20.02.2007 14:59
311 сообщений на сайте
Paldies Giza par atbildi.
Klaudijan
Klaudijan 20.02.2007 15:01
311 сообщений на сайте
Pašnodarbinātā persona, tas ir tērmiņš no Likuma Par VSA:

I nodaļa. Vispārīgie noteikumi

1.pants Likumā lietotie termini

Likumā ir lietoti šādi termini:

3) pašnodarbinātais - persona, kura gūst ienākumu kā:

a) persona, kas veic individuālo darbu;

b) (izslēgts ar 25.11.99. likumu);

c) persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju;

d) zvērināts notārs;

e) zvērināts advokāts;

f) zvērināts revidents;

g) prakses ārsts, prakses farmaceits, prakses veterinārārsts, prakses optometrists;

h) cita fiziskā persona, kas reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja...

Un jārēģistrets VID kā Pašnodarbinātā persona un jāveic sociālās apdrošināšanas maksājumi jā kuros ienākumi par tiem mēnešiem, kuros ienākumi, kas veidojas no pašnodarbinātā ieņēmumiem atskaitot izdevumus, sasnieguši 150 latus mēnesī, un par visiem turpmākajiem mēnešiem līdz gada beigām, sākot no mēneša, kad gada ienākumi sasnieguši 1800 latus.

(Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6.pantatrešo daļu).
Giza
Giza 20.02.2007 15:26
6496 сообщений на сайте
Vēlreiz liels paldies Giza. Par to pašnodarbināto personu, ja es strādāju kā individuāla darba veicējs, nepārsniedzot ienākumus 150 Ls mēnesī un gadā laikā pārdotu sev piederošu automašīnu, man jāreģistrējas kā pašnodarbinātai personai un jāmaksā Soc. nod., IIN?
Klaudijan
Klaudijan 20.02.2007 15:32
311 сообщений на сайте
Savas a/m pārdošana ir ar nodokļiem neapliekams ieņēmums un individuālā darba veicējs jau ir arī pašnodarbinātas personas statusā tā kā divas reizes reģistrēties par vienu un to pašu neiznāks. Deklarācijā jāiekļauj kā Latvijā( cerams) gūtie ienākumi un tie ir ar nodokli nepaliekami ienākumi.
Ilma
Ilma 20.02.2007 15:37
30495 сообщений на сайте
Bet vai nevar piesiet reģistrēties kā pašnodarbinātai personai attiecībā uz Soc. nod. tajā automašīnas pārdošanas mēnesī un līdz gada beigām? Un VID manuprāt gadījumā, ja esi reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs vairs nešķiro kāda manta pārdota - es esmu saimnieciskās darbības veicējs un viss ?!
Klaudijan
Klaudijan 20.02.2007 15:44
311 сообщений на сайте
Vai a/m pārdošana ir Jūsu saimnieciskā darbība ? Ja nē tad tā ir personīgās mantas pārdošana kura neapliekas ar nodokļiem.
Ilma
Ilma 20.02.2007 16:18
30495 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.