Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Darba līgums un Uzņēmuma līgums К списку тем
Darba līgums un Uzņēmuma līgums
Man šodien priekšniecība uzdeva sekojošu jautājumu:
vai uzņēmums var slēgt ar vienu un to pašu personu līgumus par pastāvīgu darbu un kā ar pašnodarbināto piem noteiktu darbu izpildei?
Man intuitīvi liekas, ka diezvai tā var.Jaes saku "nē" šādam "izgudrojumam", tad man tas jāpamato ar likuma burtu. Bet es neko tādu neatrodu.
Ответы (30)
nekāda aizlieguma likumos par tādu lietu nebūs, var slēgt gan vienu gan otru līgumu, sīkāk šī starpība starp abiem līgumu veidiem noteikta Civillikumā arī pārējā likumdošana neaizliedz 1 personai būt gan darba ņēmējam gan pašnodarbinātai personai!, piemēram pieņemam darbā par metinātāju, bet tajā pašā laikā šim cilvēkam ir reģistrēta darbība un viņš nodarbojas ar metāla izstrādājumu izgatavošanu un pārdošanu, ja noslēgsiet ar viņu līgumu par metāla sētas izgatavošanu un uzstādīšanu- tas taču būs uzņēmuma līgums!?
Tur jau tā lieta, ka es arī neatradu aizliegumu. Bet pojektētājs vienu projektu taisa, būdams darbinieks un strādājot pilnu darba dienu, bet otru projektu taisīs, saskaņā ar uzņēmuma līgumu (būdams reģistrēts kā saimnieciskas darbības veicējs). Tas sauksies nodokļu "optimizācija". T.i. daļu nodokļu maksās darbinieks pats.
Nu nepatīk man tāda "optimizācija"
Действительно, странная оптимизация получается.
Bet ar manu nepatīk vien nepietiek. Vienmēr esmu centusies dot pamatotas un uz normatīviem aktiem balstītas atbildes, tāpēc manī ieklausās. Bet tagad nezinu kur, lai meklē atbildi...
Так половина преподов и журналистов работают по такому принципу.
Прицепиться трудно, но как всегда, было бы политическое желание, найдется и закорючка.
Mu-maija, sapratu Jūsu komentāru tā, ka tas nav aizliegts. Un, kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Vai tā?
Jā arī pēc manām domām tas nav aizliegts.
Vispār man šāds argumets "negaršo".
Vienkārši civēks var slēgts dažādus līgumus.
Lai nepārkāptu kādu normālam cilvēkam nezināmo ierobežojumu, jākonsultējas ar juristu.
bet vai darbinieks piekritīs šādi optimizēt nodokļus, jo būt pašnodarbinātajam nav nemaz tik vienkārši. un ņemot vērā, ka labu darbinieku tagad ir grūti atrast...
bet vai darbinieks piekritīs šādi optimizēt nodokļus, jo būt pašnodarbinātajam nav nemaz tik vienkārši. un ņemot vērā, ka labu darbinieku tagad ir grūti atrast...
Действительно, журналисты часто так и работают: оформлен трудовой договор на "твердый мин.оклад" и плюс к этому - авторский договор на конкретные статьи и книги. В данном случае авторский договор по юридической гражданско-правовой сути это подрядный догвор (имхо).
Я не нашла прямых запретов на заключение договора как трудового так и подрядного с одним и тем же лицом. категорично утверждать пока не могу, но склоняюсь к ответу "можно".
Но мне еще надо подумать на эту тему. Поговорю с коллегами и расскажу наши выводы.
Paldies par sapratni! Gaidīšu Jūsu secinājumus.
Civillikumā ir teikts
Uzņēmuma līgums.
2212.
Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu
pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.
"ar saviem darba rīkiem un ierīcēm" - Bet ja projektētājs sēdēs pie tā paša mūsu firmas datora, tad tas vairs nebūs ar saviem rīkiem???
Nu Jūs viņam datoru variet uz tām stundām iznomāt un viņam būs ko ielaist izdevumos savos pašnodarbinātajos
Nav slikta doma!
Un grāmatvedim būs, ko darīt - rēķinus par nomu rakstīt! A tā tikai forumā vien sēž!LOL
В рабочее время и на рабочем месте работник не имеет права выполнять подрядную работу! Но кто ж это проверит и докажет?!
Man arī ir jautājums par uzņēmuma līgumu: vadība vēlas noslēgt uzņēmuma līgumu, līgumā būs rakstīts, ka darba veicējs tiek nodrošināts gan ar darba vietu, gan ar automašīnu.
Man liekas, ka tas ir pretrunā ar Civillikumā doto definīciju: "ar saviem darba rīkiem un ierīcēm".
Nav arī skaidrs, vai tagad jāslēdz ar šo darbu veicēju telpu nomas līgums un līgums par autotransporta pakalpojumiem? Pie tam, darba veicējs nav pašnodarbināta persona
Droši vien izdevīgāk noslēgt darba līgumu...
Varbūt kādam jau ir bijusi līdzīga situācija...
Я тоже считаю, что договор подряда выполняется "ar saviem darba rīkiem un ierīcēm".
Irena22, мне тоже так кажется, но хочу выяснить, что же нужно будет делать, если всё-таки будет заключен договор подряда с такими условиями.
Например, нужно ли будет исполнителю работ регистрироваться в ВИДе? Никогда не сталкивалась с такими ситуациями, буду благодарна, если кто-нибудь даст направление, в котором искать (ссылку на нормативные акты).
Сейчас просматриваю закон о подоходном налоге с населения и читаю старые темы на форуме.
Насколько я понимаю, то можно работать по договору подряда и не регистрироваться в налоговой инспекции, как лицо, ведущее хозяйственную деятельность. Но тогда у фирмы, по сути, это тот же работник, со всеми зарплатными налогами, ТОЛЬКо нет компенсации за отпуск и riska nodevi.
vadība vēlas noslēgt uzņēmuma līgumu, līgumā būs rakstīts, ka darba veicējs tiek nodrošināts gan ar darba vietu, gan ar automašīnu.
По налогам,как Ирена22 написала. А по сути у Вас получается обычный darba līgums.И если придет знающий проверяющий Вам укажут на несоответствие формы содержанию,в этом случае придется доплатить riska nodevi,а может и еще какие штрафы.Насколько это нарушение серьезно я не знаю,но то что заключать договор подряда на таких условиях неправильно - это точно.
Закрыть
Краткое описание нарушения