Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Inventarizācija
Sveiki! Es esmu negaidīti saskārusies ar problēmu inventarizācijas veikšanā. Katru gadu uzņēmumā inventarizācija notika tā - komisija un visas materiāli atbildīgās personas kopīgi apstaigā visu uzņēmuma teritoriju un PL sarakstā atzīmē katru PL. Pēc tam grāmatvedībā tiek salīdzināts vai ir bijuši visi PL un sastādīti inventarizācijas akti pa materiālajām personām.
Šogad uzņēmumam ir nepieciešams revidents, kurš vēlas piedalīties inventarizācijā
Kā pareizi ir janorit inventarizācijai ? Vai nepieciešams ar katru atbildīgo personu (un inventarizācijas aktu)izstaigāt PL atrašanās vietas atsevišķi, vai var veikt inventerizāciju vairākiem reizē, ja komisija ir tikai viena
Nekad dzīvē neesmu redzējusi reālu inventarizāciju nevienā uzņēmumā.:'(
Jau iepriekš paldies
Ответы (23)
Inventarizācija var notikt tieši tādā pašā kārtībā ar vienu vienīgu atšķirību, ka apstaigātāju pulkā būs vēl arī revidents.
Žēl, ka neesat reāli inventarizāciju savā darbības laikā redzējusi! Inventarizācijas jāveic pēc Jūsu vadības apstiprināta Nolikuma par inventarizācijām.

Nolikumi un rīkojumi bieži ta ir, bet visa inventarizācija tā arī notiek uz papīra8-)
Es esmu piedalījusies (skolas prakses laikā) inventarizācijā saimniecības preču veikalā, kur viss tika saskaitīts pa preču veidiem un ierakstīts aktā. Ko tālāk darīja grāmatvedība nezinu.
Pati sāku strādāt uzņēmumā, kur grāmatvedis inventarizāciju veica sēžot birojā un sarakstot visus nepieciešamos dokumentus:-/ bet krājumus un PL pat neapskatīja. Tikai 2006. gadā no datora tika izdrukāts visu PL kopējs saraksts, kurā apstaigājot teritoriju ar ķeksīti visu atzīmēja. Par vadības apstiprinātu nolikumu varu tikai sapņot, jo grāmatvedības politiku "uzticēja"

sastādīt man pašai, jo kad sāku strādāt tur tādas nebija, bet ko var uzrakstīt tiko no skolas nācis cilvēčiņš - tikai sausu teoriju, bez piesaistes konkrētajam uzņēmumam un reālajai dzīvei

:'(
Nu nav ko satraukties izdrukāsiet sarakstu kas skaitās grāmatvedībā tāpat apstaigāsies un kostatēsiet ir vai nav:-D
Tad nevajag uz inventarizāciju būt jau sarakstiem pa atbildīgajām personām ?:-x
Galvenais jau bail, ka revidents pateiks, ka tas kā veicam inventarizāciju nav pareizi, ka tā nav inventarizācija
Sarakstiem jābūt izdrukātiem ar to kas skaitās. Dabā iet tā komisija un pārbauda ir vai nav.
jābūt rīkojumam par komisijas apstiprināšanu
Tur jau tā lieta, rīkojums par komisiju ir, inventarizācijas akti pa materiāli atbildīgajām personām ir, visi papīri it kā būtu, bet par to norises kārtību šaubas. Inven.aktssākas ar tekstu "Es ... ... parakstos , ka līdz inventarizāvijas sākumam visi dokumenti par manā atbildībā nodoto preču un materiālo vērtību pieņemšanu un izsniegšanu ir iegrāmatoti ...u.t.t." Cik saprotu, tas nozīmē, ka katra materiāli atbildīgā persona pirms inventarizācijas parakstās zem šī teksta un tikai tad sāk darbu komisija (piedaloties atbildīgajam)un beigās atkal atbildīgais parakstās, ka viss ir pārbaudīts viņa klātbūtnē.;-)
Ilzevr
ziņojumu: 42
Pati sāku strādāt uzņēmumā, kur grāmatvedis inventarizāciju veica sēžot birojā un sarakstot visus nepieciešamos dokumentus bet krājumus un PL pat neapskatīja.
Pareizi! Jo grāmatvedim nav jāveic inventarizācija dabā! Ir jānodala uzskaites un kontroles funkcijas!
Tāpēc grāmatvedis paņem aktu un pārbauda - vai sakrīt ar grāmatvedības datiem un nevis lodā pa plauktiem! Tas jādara materiāli atbildīgajām personām kopā ar komisiju un revidentu, ja viņš vēlas.
Es arī saprotu, ka grāmatvedis nelodā pa plauktiem. Vienkārši mums situācija tāda, ka grāmatvedim ir jabūt komisijā, jo darbinieku ir par maz, lai varētu izveidot komisiju ar trim cilvēkiem

un komisijā nebūtu pašas atbildīgās personas. Runa jau negāja par to ka grāmatvedis neiziet no biroja, bet par to ka neizejot no biroja tiek veikta inventarizācija
Nav cilvēku - taisiet mazāku komisiju!
Bet grāmatvedis NEDRĪKST piedalīties inventarizācijā!
...visas materiāli atbildīgās personas kopīgi apstaigā visu uzņēmuma teritoriju...
Un nepietiek darbinieku...

Tad taisat katrai materiāli atbildīgai personai savu komisiju.
Un vēl papildus > rādītāji tādi, ka nepieciešams revidents. Joku joki.
varbūt vienu māju par 1 miljonu nopirka... un uzreiz rādītāji!
Kādi pr..ki, tādi....
Kā izskatās kādam vienkārši velk uz kašķi:-D
Ja uzņēmums neietilpst paša izdomātos parametros - īpašnieks, vadītājs, tā vietnieks, vietnieka vietnieks, nodaļu vadītāji, katram sava sekretāre un vēl 10 grāmatveži, tā viss - uzņēmums ir kaut kāds nereāls.

Vadītājs- īpašnieks var dzīvot ārzemēs, vietnieku un sekretāru nav. Grāmatvežu bars arī neeksistē, bet darījumos apgrozās lielas summas. Vēl kāds tiek slimnīcā (kas dzīvē gadās) un atliek labi ja trīs līdz četras personas, kas ir fiziski spējīgas piedalītes komisijā. Ja viens no tiem ir komisijas vadītājs tad jabūt vēl vismaz 2 komisijas locekļiem. Grāmatvedis arī ir atbildīgā persona (dators, printers, fakss, auto...)8-)
īstenībā jau jautājums nebija par komisijas sastāvu vai papīru noformēšanu, bet gan par inventarizācijas norises gaitu.
Līdz šim nevienai pārbaudes instancei nekas nebija iebistams, ka komisijā ir bijis grāmatvedis:-/
... Grāmatvedis arī ir atbildīgā persona (dators, printers, fakss, auto...)
Nu grāmatvedis, ja tas ir šajā uzņ. vienīgais vai galvenais, ga nedrīkst būt materiāli atbildīgā persona un kā tāds parakstīt uzņēmuma dokumentus.
Jūsu, Ilzevr, skepse par to, ko katrs varētu domāt - pilnīgi nevietā.
Nedomāju ka kāds te tērēs savu laiku ar sprēgājot ar Jums par lietu kārtību Jūsu uzņēmumā.
Vismaz es - nē.
Bet novērtēt tās pēc Jūsu teiktā - spējam.:).
Закрыть
Краткое описание нарушения