Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

Представительства... У кого есть, и кто сам. К списку тем

Представительства... У кого есть, и кто сам.
Пытаюсь систематизировать знания в этой области.Иностранный коммерсант может открыть представительство в Латвии, оно не является юридическим лицом и не ведет хозяйственную деятельность.На него распространяется закон "О бухгалтерском учете".Может платить налоги в Латвии(социальный,ПНП). На него не распространяется закон о годовых отчетах предприятия. Тогда по идее, какие оригиналы документов должны находиться в Латвии? Начисление зарплаты и налогов на нее? Остальное ведь не имеет отношения к налогам, которые будет платить представительство, а, посему, ничего более доказывать налоговой в Латвии не надо.Может ли представительство работать по плану счетов, принятых у ее открывшего коммерсанта?

У меня представительство в 3-й стране, пытаюсь понять на примере представительств в Латвии. Понимаю, что в других странах и законы другие, возможно, в ЕС- похожие.А еще и конвенции есть.
Solik
Solik 14.08.2008 13:20
4622 сообщения на сайте

Ответы (10)

http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=8&id=466&hl=1&mod=33
Tatjana77
Tatjana77 14.08.2008 14:16
7478 сообщений на сайте
Tiks uzskatīts, ka nerezidentam (ārvalsts komersantam) ir pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā, ja vienlaikus ir ievēroti visi turpmāk minētie noteikumi:

1.nerezidents(ārvalsts komersants) Latvijā izmanto noteiktu darbības vietu;

2.darbības vieta tiek izmantota pastāvīgi vai ir izveidota nolūkā to izmantot pastāvīgi;

3.darbības vieta tiek izmantota uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai.

Не ведет хозяйственную деятельность.
Solik
Solik 14.08.2008 14:27
4622 сообщения на сайте
Man ir ārvalstu komersanta pārstāvniecība bez uzņēmējd. tiesībām LR - kontu plāns ir mātes uzņēmuma noteiktais. Grāmatoju pa tiešo mātes uņēmuma programmā (Scala terminal pieslēgums). Visas izmaksas - saskaņā ar mātes noteikto metodiku. Visi doki glabājās sākotnēji pie mums - gadījumā, ja ko vajadzētu atrast un papīru tērēt uz kopijām arī negribējām. BET pagājšgad bija nodokļu audits mātes zemē (Somijā) - man nācās IZTULKOT VISUS documentus (un tas aprīlī - bilanču sezonā) - arī visus čekus (!) angļu valodā un tad sūtījām visas kastes ar mapēm uz turieni. Pēc tā ārprāta grāmatojumu paskaidrojumus rakstu angļu valodā Scalā pa tiešo.

Bet man arī neviens konsultants līdz galam nav spējis atbildēt vai uz mums attiecas Likums par grāmatvedību (it sevišķi tur noteiktās rekvizītu prasības), jo Somijā ar to ir daudz brīvāk un īpaši uz rekvizītiem neviens neiespringst un vai mēs esam tiesīgi kārtot grāmatvedību angļu valodā.
Inguscha
Inguscha 14.08.2008 15:17
44 сообщения на сайте
Вот и я перечла в 1000-й раз,теперь решила- не относится, относится только к постоянным представительствам, т.е. ведущим хозяйственную деятельность.Скорее, требования к реквизитам должен предъявлять вам тот иностранный коммерсант.

Далее- вы ведете бухгалтерию здесь, но налоговой проверять у вас нечего- отчеты здесь не сдаете, соответственно, какая бухгалтерия? Наверное, можно просто передавать чеки туда и там проводить.Но это так, теория.

А вы здесь какие- нибудь налоги платите?
Solik
Solik 14.08.2008 16:57
4622 сообщения на сайте
Mēs šeit maksājam DA, VSAOI, IIN, UDRN un IIN no autoratlīdzībām lektoriem, ievedmuitas etc. no reklāmas materiāliem. Atskaites atbilstoši VSAI un paziņojumi IIN. Pārējos nodokļus kalkulē mamočka. Čekus grāmato katra pārstāvniecība pie sevīm, jo labāk saprot, kas tur ir rakstīts un uz kādiem izmaksu centriem attiecināt (bet tā ir mūsu specifika) un arī periodizācija ir saglabāta - diezgan sarežģīti mūsu "bezalabernajiem" darbiniekiem būtu laicīgi nosūtīt uz mēnesi attiecināmos rēķinus operatīvi mātei.

Es ar dzīvoju ar pārliecību, ka Latvijas Likums par grāmatv-bu un ne-darba-attiecību nodokļi neattiecas uz pārstāvniecību, bet no otras puses - piemēram izklaides pasākumu biļetes - mātes zemē tās klasificē kā reklāmas izdevumus (nu uzdāvināja klientam kopā ar produkta reklāmu biļetīti uz xxxLs-viņiem "čistaja" reklāma) - bet lūk Latvijā šeit var piesiet personifikāciju,labuma gūšanu un algas nodokļus un viss izrietošais. un tāda specifika ir krugom da rjadom-degviela,mobilie, apdrošināšana etc.. Tāpēc laikam labāk ir lokālais grāmatvedis, jo viņš vietējo likumdošanu pārzin. Man šitā pārstāvniecība periodiski ir meditatīvs process- sēžu vakarā pie monitora un meditēju-kā tas būs no mūsu VID viedokļa, ja ieraudzīs šitos izdevumus un ko par to saka ārzemju mātes nodokļu experti. Bet tā jau ar termināla programmas ieviešanu- uzskaites process ļoti atvieglojās abām pusēm - operatīvi var redzēt izdevumus un mātei nav jāpārnes dati no exceļu reportiem - jo Jums jādomā kā tā informācija laicīgi nokļūs līdz jums -mātes kompānijai. Pie tam es zinu, ka, piemēram, Lietuvā analoģiska pārstāvniecība (gan kādu laiku atpakaļ) sūtīja savam VIDam kaut kādas mistiskas gada bilances ar izdevumu pārskatu. Tā ka jums jāpaskatās, ko par šādu UD formu saka pārstāvniecības likumdošana. Lai veiacs!
Inguscha
Inguscha 14.08.2008 17:28
44 сообщения на сайте
Большое спасибо Вам.

Думаю, не надо задумываться о том, что подумает ВИД, поскольку отчеты вы им не сдаете и проверять они вас не будут.

С другой стороны, вопросов все равно больше, чем ответов.Один из них- командировочные расходы.По чьим нормам их платить?

Еще, если вы - работник представительства, то это ведь означает, что вы являетесь работником работодателя-иностранца.Для работодателя вы- такой же работник, как и все остальные.По нашему законодательству мы можем своим работникам делать подарки.Имеет ли значение в этом случае, что работник- иностранец?
Solik
Solik 15.08.2008 09:17
4622 сообщения на сайте
Kāpēc tad "ne budut"? Pārsatāvniecības bez UD ties. var pārbaudīt tāpat kā pārējos uzņēmumus,lai pārliecinātos, ka tā neveic UD-bību, piemēram, vai arī attiecībā uz darbienieku nodokļiem utt. bet tas tā.

Par pārstāvniecību statusu - te nebūs darbinieks pie darba devēja ārvalstnieka, jo pārstāvniecība tiek reģistrēta uzņēmumu reģistrā (tai ir savs reģistrācijas un tā ir attiecīgās valsts rezidents) un VID piešķir sociālā nodokļa maksātāja numuru un līdz ar to viņš kļūst par attiecīgās valsts nodokļu maksātāju VSAOI likuma izpratnē un līdz ar to manā izpratnē viss, kas attiecas darba ņēmējiem Latvijā - tiek attiecināts arī uz pārstāvniecības darba ņēmējiem - tie paši limiti maksimālajam sociāl. objektam, dienas naudas, dāvanas, limiti par veselības apdrošināšanu, etc.

Tātad, ja pārstāvniecība tomēr ir sociālā un IIN nodokļa maksātājs Latvijā, tad personificējamie labumi (piem., biļetes) ne-darbiniekiem tomēr būtu jāapliek ar nodokļiem? Kāds ir Jūsu viedoklis?

Attiecinot uz Jūsu situāciju būtu jāskatās likumi, kas regulē darba attiecības attiecīgajā valstī. kādi tur ir limiti dāvanām ,komandējumiem, etc.
Inguscha
Inguscha 15.08.2008 10:01
44 сообщения на сайте
Un vēl -par rekvizītiem. Mūsu mamočka katru gadu atprasīja no LR VID Latvijā samaksāto PVN par mārketinga izdevumiem (t.i., no izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar pārstāvniec. uzturēšanu, bet gan ar biznesa attīstību) - līdz ar to mums bija pienākums dokumentos tomēr pārbaudīt atbistību PVN likuma prasībām. Bet ar PVN atprasīšanu nodarbojās speciāla firma mātes zemē un viņi arī nesa dokus Latvijā uz pārbaudi. Līdz ar to, ja Jūsu plānos ir atgūt samaksāto PVN pārstāvniec. valstī, tad ir jāpapēta arī šis aspekts
Inguscha
Inguscha 15.08.2008 11:10
44 сообщения на сайте
Komerclikums

25.pants Ārvalsts komersanta filiāle un pārstāvniecība

Ārvalsts komersantam ir tiesības atvērt Latvijā savas pārstāvniecības. Pārstāvniecība nav juridiskā persona, un tai nav tiesību veikt komercdarbību Latvijā.

Tā tad, sanāk, kā pārstavniecība tikai pārsav ārzemes juridisko personu Latvijā.

Pārsatāvniecības bez UD ties. var pārbaudīt tāpat kā pārējos uzņēmumus,lai pārliecinātos, ka tā neveic UD-bību, piemēram, vai arī attiecībā uz darbienieku nodokļiem utt. bet tas tā.

Kā var pārbaudīt pārstāvniecību,ka viņa neveic UD-bību? Nevar pārbaudīt to, kas nav.Darbiniekunodokļu aprēķinašanas pareizību var, atrašanas vietu var....

Tātad, ja pārstāvniecība tomēr ir sociālā un IIN nodokļa maksātājs Latvijā, tad personificējamie labumi (piem., biļetes) ne-darbiniekiem tomēr būtu jāapliek ar nodokļiem? Kāds ir Jūsu viedoklis?

IIN likums

17. pants. Algas nodokļa ieturēšana un maksāšana un nodokļa ieturēšana no ienākumiem, kuri nav saistīti ar darba attiecībām

10. No fiziskās personas ienākumiem, kurus izmaksā komersanti, individuālie uzņēmumi (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības), kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no aplikšanas ar nodokli, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā. Pie šādiem ienākumiem pieder:

dāvinājumi naudā un citās lietās;

Vēršu jūsu uzmanību:.....kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas....., bet ja ne, tad ne.
Solik
Solik 15.08.2008 15:01
4622 сообщения на сайте
tas ir "8"
Solik
Solik 15.08.2008 15:01
4622 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.