Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
patapinājuma ligums au auto un izdevumi К списку тем
patapinājuma ligums au auto un izdevumi
Девочки, помогите, торможу.
Если с работником заключен патапинаюма лигумс на машину, в договоре оговорено, что все расходы фирма берет на себя. Сейчас выписывается страховка, техосмотр, но на имя владельца...как это можно списать на фирму??? Спасибо.
Ответы (22)
Никак. Патапинаюмс не предполагает никаких платежей в интересах владельца. На то оно и безвозмездное пользование. То есть даром.
может лучше договор аренды - перечислять 15%: обяз. зарег. договор в сгд за 5 дней и тогда "...можно списать на фирму..."
Tatjana77
А кто сказал, что 15%? Это же не авторский гонорар.
Из методических указаний ВИДа об облагаемых доходах (Metodiskie materiāli par maksātāja gada apliekamo ienākumu)
34. Ar algas nodokli nav jāapliek izdevumu kompensācija, ko darba devējs samaksājis darbiniekam par personiskā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām, kas var ietvert atlīdzību par transportlīdzekļa nolietojumu, profilaktisko apkopi un remontu, izdevumus par iegādāto degvielu, ja starp darba devēju un darba ņēmēju ir noslēgts nomas līgums par darbinieka personiskā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām un ja attiecīgie izdevumi ir apliecināti ar attaisnojuma dokumentiem, kuros norādīts minētais izlietojums (Ministru kabineta 1998.gada31.marta noteikumu Nr.112 4.9.apakšpunkts).
35. Ja darbinieks ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas kā persona, kas iznomā tai piederošo īpašumu, tad darba devējs, maksājot savam darba ņēmējam nomas maksu par personiskā transportlīdzekļa izmantošanu, izmaksājamo summu var nedalīt atsevišķās daļās (atsevišķi maksu par nomu un atsevišķi kompensāciju par transportlīdzekļa nolietojumu, profilaktisko apkopi un remontu, izdevumus par iegādāto degvielu), jo šajā gadījumā attaisnojuma dokumentus par saviem izdevumiem VID teritoriālajā iestādē iesniegs pats darbinieks. Ņemot vērā minēto, algas nodoklis no izmaksājamās summas šajā gadījumā nav jāietur, bet jānosūta „Paziņojums par personai izmaksātajām ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajām summām, kas nav saistītas ar darba attiecībām, neieturot izmaksas vietā nodokli” (Ministru kabineta 2000.gada2.maija noteikumu Nr.166 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārskatiem un paziņojumiem” 4.pielikums).
36. Ja darbinieks nav reģistrējies VID teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas kā persona, kas iznomā tai piederošo īpašumu, tad darba devējs, izmaksājot savam darba ņēmējam nomas maksu par personiskā transportlīdzekļa izmantošanu, izmaksāto nomas maksu obligāti apliek ar nodokli, sociālās iemaksas minēto izmaksu gadījumā nav jāveic. Darbinieka papildu izdevumi par transportlīdzekļa profilaktisko apkopi un remontu, izdevumi par iegādāto degvielu tiek kompensēti tikai tad, ja darbinieks darba devējam iesniedz attaisnojuma dokumentus, kuros norādīts minētais izlietojums. Izdevumu kompensācija uzskatāma par ienākumu, par kuru nav jāmaksā algas nodoklis tikai tad, ja izdevumi, kurus darba devējs kompensē savam darbiniekam, ir saistīti ar transportlīdzekļu izmantošanu darba vajadzībām.
Ир, Татьяна права, еслидоговор зарегисчтрирован в ВИДе.
Татьян, ну когда вы научитесь писать по-человечески...
Молодец, Валера. Садись, два.
Пропустил одно слово ja starp darba devēju un darba ņēmēju ir noslēgts NOMAS līgums par darbinieka personiskā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām.
А тута речь про патапинаюмс.
Kā man VID-ā paskaidroja- patapinot a/m no fiziskas personas, apmaksāt drīkst visus patapinātās a/m izdevumus, izņemot KASKO-tas ir fiziskās personas labums un tas ir jāapliek ar IIN.
- tad tā arī dariet, kā VIDs lika.
Atnāks cits VIDs - varēsiet gar zemi krizdams pierādīt savu taisnību!
Mikel
Uz kāda normatīvā akta pamata, lūdzu, Jums šādu skaidrojumu sniedza?
Andas-kādu taisnību?? Domājat, ka mani kāds sodīs par to, ka nēesmu patapinātājam nopirkusi KASKO??;-) Par KASKO arī es piekrītu, ka tapat apmaksāt nevar-degvielas, OCTA, remonts- tie ir a/m nepieciešamākie ekspluatācijas izdevumi. KASKO mūsu valstī nav obligāta apdrošināšana-tādēļ arī tas ir patapinātāja personīgais labums un tie jāapliek ar IIN. Tā arī VID paskaidroja- tā bija Galvenās VID pārvaldes IIN speciāliste.
Mikel! Dariet kā Jums tīk!
Atnākot VIDam pārbaudēs visu, kas norakstīts uz patapinājuma līgumu pamata, izņem (labākajā gadījumā) no izmaksām, sliktākajā - apliek ar algas nodokļiem.
Un neaizmirstiet, ka šodien galvenā speciāliste, rīt- nekas! Un teikts - viena tante speciāliste VIDā man teica - ir ar nulles vērtību!
Bet Jūs - darat kā Jums pašam patīk! Lieciet tik visu izmaksām ar vai bez līgumiem!
Andaz! Ja man kautkas ir nesaprotams, es jautāju VIDam, lai sevi ievirzītu pareizajās sliedēs, ne jau visu daru, kā viena tante teica. Likumā par IIN teikts, ka personīgos labumus apliek ar algas nod.- tapēc arī KASKO es tā arī aplieku ar algas nod. Pārējos a/m izdevumus, ja tie ir saistīti ar saimniecisko darbību, lieku uz izdevumiem.
Pamatā - patapinājuma ņēmējsm uz sava rēķina jāveic Lietas Uzturēšana (apkope, remonts utt.)
Kur var izlasīt likumu ar nosaukumu "Pamatā"???
Es domāt - kaut kur tur, kur principā....
Droši vien, ka tur... jāiet meklēt, kamēr nav sameties pavisam tumšs...
Закрыть
Краткое описание нарушения