Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Оформление бухгалтерских и товарных документов, устройства регистрации платежей. Документы, удостоверяющие сделки

Patapinājuma līgums(nekustamajam īpašumam) К списку тем

Patapinājuma līgums(nekustamajam īpašumam)
Sakiet lūdzu.kā pareizi jādara. Lieta tāda,ka privātmājā kur dzīvoju būs veikals.Betpati māja ir uz vīra vārda,IK uz mani. VIDs saka,ka vajag patapinājuma līgumu.Cik es sapratu,tad ja ir tas līgums,es visas izmaksas kas saistītas ar telpas izbūvi par veikalu varu norakstīt izdevumos,kas saistīti ar saimniecisko darbību? Tās ir arī vienīgās izmaksas,ko gribu norakstīt uz IK,jo komunālos nav jēga,tur tā summa sanāk pārāk maza,lai rakstītu kaudzi ar papīriem... VIDā likās it kā vis skaidrs,bet seit caur meklētāju palasijos iepriekšējās tēmas un galīgi apjuku..kā tad beigās ir ar to patapinājuma līgumu? Varu tās remonta izmaksas norakstīt vai nē? Un kā tas līgums vispār izskatās,jo atradu tikai automašīnas patapinājuma līguma paraugu,bet nekustamā īpašuma nevaru atrast...
Rida
Rida 21.01.2009 17:31
26 сообщений на сайте

Ответы (10)

Uzrakstiet sava e-pasta adresi
Mikel
Mikel 21.01.2009 20:09
811 сообщений на сайте
rida7@inbox.lv
Rida
Rida 21.01.2009 21:21
26 сообщений на сайте
Bija līdzīga situācija. Uzdevu jautājumu VID. Lūk atbilde:

Saskaņā ar Civillikuma 1947.pantupatapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. Šī likuma 1948.pantsnosaka, ka par patapinājuma priekšmetu var būt kā kustamas, tā arī nekustamas lietas. Par patapinājuma priekšmetu var būt arī svešas, bet tikai ne patapinājuma ņēmēja paša lietas. Savukārt Civillikuma 1960.pantsparedz, ka patapinājuma ņēmējam ir jāatdod patapinātājam ne vien pati lieta, bet arī visi līdz ar to patapinātie piederumi, kā arī tās augļi un visa cita no tās iegūtā peļņa. Atbilstoši Civillikuma 1965.pantam patapinātājam ir jāatlīdzina patapinājuma ņēmējam izdevumi, ko viņš taisījis patapinātajai lietai, ciktāl tie bijuši nepieciešami vai taisīti ar patapinātāja noteiktu piekrišanu.

Ņemot vērā minēto, patapinātājam (mājas īpašniekam)– fiziskai personai – ir jāatlīdzina patapinājuma ņēmējam – SIA – nekustamā īpašuma rekonstrukcijas izdevumi.

Tādējādi, uzskatām, ka patapinājumā ņemtā nekustamā īpašuma rekonstrukcija nav veikta SIA saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Attiecībā uz priekšnodokļa atskaitījumiem, likuma 10.pantapirmās daļas 1.punktsnosaka, ka tikai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētai apliekamai personai ir tiesības nodokļa deklarācijā kā priekšnodokli no budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitīt no citām apliekamajām personām saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par precēm un pakalpojumiem savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai.

Līdz ar to uzskatām, ka SIA nav tiesību atskaitīt kā priekšnodokli no citām apliekamajām personām saņemtajos nodokļa rēķinos norādītas summas par precēm un pakalpojumiem par patapinātā nekustamā īpašuma rekonstrukcijas darbiem .

Ievērojot likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 5.pantaceturto daļu, pie izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaitāmi arī ziedojumi vai dāvinājumi citām personām, un
Elita33
Elita33 21.01.2009 23:39
511 сообщений на сайте
tādi izdevumi, kas ekonomiski nav saistīti ar nodokļa maksātāja saimniecisko darbību.

Saskaņā ar 04.07.2006. MK noteikumu Nr.556 „Likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 45.punktu piemērojot likuma 5.pantaceturto daļu, nodokļu maksātājs savu apliekamo ienākumu nedrīkst samazināt par šajā panta daļā minētajām summām, kā arī citām summām, kuru izmaksāšana nav ekonomiski saistīta ar nodokļu maksātāja saimniecisko darbību. Pārbaudot nodokļu maksātāja apliekamā ienāku¬ma pareizību, Valsts ieņēmumu dienests nosaka, vai izdevumi ir ekonomiski saistīti ar nodokļu maksātāja saimniecisko darbību, kā arī izvērtē to būtību un izmaksāšanas pamatu.

Ja komercsabiedrība veic tai nepiederoša nekustamā īpašuma (kuru izmanto uz patapinājuma līguma pamatā) rekonstrukcijas darbus, kuri būtiski palielina objekta ekspluatācijas laiku, un īpašnieks neatlīdzina minētos izdevumus, komercsabiedrības ar uzņēmumu ienākumu nodokli apliekamo ienākumu jāpalielina par tāda nekustamā īpašuma rekonstrukcijas darbu izdevumiem.

Par saistītiem ar saimniecisko darbību varētu uzskatīt izdevumus, kuri nepieciešami minētā nekustamā īpašuma uzturēšanai vai saglabāšanai.

Savukārt ja nekustamais īpašums tiks izmantots uz nomas līguma pamata, tad saskaņā ar likuma „Par UIN” 13.pantaastoto daļu, ja pamatlīdzekļi ir nomāti bez izpirkuma tiesībām un tie pēc nomas termiņa izbeigšanās jāatdod īpašniekam, kā arī ja nomas līgumā ir paredzēta pamatlīdzekļu rekonstrukcija, uzlabošana vai atjaunošana, šo izmaksu summa nomniekam jānoraksta vienlīdzīgās daļās atlikušajā nomas periodā. Ja saskaņā ar līgumu iznomātājs kompensē nomniekam šīs rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas, šī izmaksu summa jāiekļauj nomnieka apliekamajā ienākumā.

Ievērojot šā panta devīto daļu, ja nomnieks veic iznomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas darbus, kas nav paredzēti nomas līgumā, vai ja nomas līgums nav noslēgts, nomnieka apliekamais ienākums tiek palielināts par šo reko
Elita33
Elita33 21.01.2009 23:40
511 сообщений на сайте
nomnieka apliekamais ienākums tiek palielināts par šo rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas darbu izmaksu summu.
Elita33
Elita33 21.01.2009 23:42
511 сообщений на сайте
Laba atbilde, paldies Elita33:-) Derēs visiem.
Ilma
Ilma 22.01.2009 09:49
30495 сообщений на сайте
Elita33- spasibo bolsoje:)
Rida
Rida 23.01.2009 12:14
26 сообщений на сайте
Kā domājat,var būt man nevajag nemaz to patapinājuma līgumu,ja māju mēs ar vīru pirkām kopā laulības laikā,kā arī es esmu galvotājs un dzīvoju un esmu piedaklarēta šajā mājā? Te rakstīts-"Par patapinājuma priekšmetu var būt arī svešas, bet tikai ne patapinājuma ņēmēja paša lietas" varbūt tomēr skaitās ka arī mana tā māja ir?
Rida
Rida 23.01.2009 12:21
26 сообщений на сайте
Uz kura vārda ir reģistrēti namīpašuma dokumenti (t.sk. reģistrācija zemesgrāmatā)- tas arī ir mājas īpašnieks.
Leciigaa
Leciigaa 23.01.2009 13:38
2691 сообщение на сайте
to es saprotu,vienkaarsi liekas stulbi,ka man seit dziivojot vaig veel papiirus visaadus rakstiit,ka viirs man to telpu dod.betnu labi,paldies,sapratu..buus vien jaaraksta:)
Rida
Rida 23.01.2009 15:33
26 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.