Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Предпринимательская деятельность, коммерческий закон, сделки. Общественные, бесприбыльные организации, бюджетные учреждения

viena īpašnieka sia - kā ar nodokļiem? К списку тем

viena īpašnieka sia - kā ar nodokļiem?
Lieta tāda, ka vēlos dibināt savu uzņēmumu. Nevaru izlemt vai IK vai SIA. Sakarā par SIA mani biedē, vai pirmajā gadā spēšu samaksāt nodokļus, tāpēc man ir tādi jautājumi: 1) Ja esmu vienīgā īpašniece un dibinātāja, vai tādā gadījumā drīkstu grāmatvedību veikt pati (lai nebūtu jāpieņem darbā grāmatvedis un jāmaksā alga)? 2) Vai varu vismaz kādu brīdi strādāt vispār bez atalgojuma (lai nav jāmaksā soc.nodoklisun IIN)? 3) No kādām vēl izmaksām nebūs iespējams izvairīties?

Par IK tā kā būtu skaidrs, ka grozies kā gribi, valstij nodokļi tāpat diezgan ievērojami jāmaksā...
Ibm
Ibm 10.03.2009 10:56
нет сообщений на сайте

Ответы (50)

Aizmirsu vēl pajautāt par IK - grāmatvedību taču var veikt vienkāršā ieraksta sistēmā vai ne?
Ibm
Ibm 10.03.2009 11:04
нет сообщений на сайте
1. Бухучет сможете вести сами, если справитесь.

2. Можно работать и без зарплаты и не платить за себя налоги.

3. Других расходов тогда у СИА и нету, кроме подоходного налога 15% по результатам года.
Maija
Maija 10.03.2009 11:04
28223 сообщения на сайте
ja esat grāmatvedis, droši vien varat pati "taisīt" grāmatvedību, bet ja nē... iesaku pirkt pakalpojumu. Ticiet man - atmaksāsies.
Putnins_a
Putnins_a 10.03.2009 11:04
201 сообщение на сайте
Var IK - grāmatvedību veikt vienkāršā ieraksta sistēmā.

Par nodokļiem, diez vai IK sanāk lielāki nodokļi kā SIA
Dimma
Dimma 10.03.2009 11:07
1727 сообщений на сайте
SIA ne strādāt, ne grāmatvedību kārtot bez darba līguma un bez atalgojuma nedrīkst. Ar Pilnvarojuma(vadības) līgumu bez atalgojuma drīkst veikt tikai vadības funkcijas.
Ambera
Ambera 10.03.2009 11:11
21759 сообщений на сайте
Jautājums tādēļ, ka ir doma pieņemt dažus darbiniekus , ražot noteiktu produkciju un eksportēt produkciju uz ES. Vai mani kā IK ņems nopietni vai tomēr labāk SIA? Un kā IK ir ar PVN? Kad jāreģistrējas? Kā IK es taču varu pieņemt darbā cilvēkus, vai ne tā? Kā tādā gadījumā ir ar soc.nodokliun IIN, man taču par viņiem jāmaksā tāpāt kā tas būtu SIA? Visvairāk mani šajā visā padarīšanā biedē tieši nodokļi, kas jāmaksā valstij, jo no tā galīgi nav iespējams izvairīties un domāju, ka tādēļ daudzi cilvēki pat gribēdami baidās kaut ko uzsākt un darīt. Tad kā lai šajā ekonomiskajā krīzē izdzīvo? Un valsts arī neatbalsta eksportu, jo iespējas dabūt atpakaļ to pašu PVN prakstiski nav
Ibm
Ibm 10.03.2009 11:16
нет сообщений на сайте
За работников придется платить налоги одинаково, хоть СИА, хоть ИК.

А что делать. Врачам и учителям тоже кушать хочется. И на пособие по безработице работник имеет право, если ваш бизнес не пойдет и вы его на улицу выставите. И пенсионеров содержать приходится, несмотря на кризис.

С НДС тоже разницы нет.
Maija
Maija 10.03.2009 11:20
28223 сообщения на сайте
Vai mani kā IK ņems nopietni vai tomēr labāk SIA?

IK ir komercreģistrā reģistrēts komersants, kas nes pilnu atbildību, kāpēc, lai to neņemtu nopietni?

Bet, ja doma eksportēt produkciju uz ES, taisiet SIA. Tomēr tik daļēja atbildība. Manas domas.
Dimma
Dimma 10.03.2009 11:23
1727 сообщений на сайте
Ņemot vērā Jūsu jautājumus, rodas šaubas par Jūsu kompetenci gan grāmatvedības, gan ekonomikas jautājumos.

Grāmatveža alga ar visiem nodokļiem Jums izmaksās stipri mazāk par Jūsu pašdarbību grāmatvedībā
Klvn2
Klvn2 10.03.2009 11:29
нет сообщений на сайте
Tātad Nr.1 - IK atbild ar visu sava īpašnieka mantu - māju/dzīvokli/vasarnīcu, a/m un visu pārējo. Ja nespēsiet nomaksāt nodokļus, VID uzliks arestu VISAM Jūsu personīgajam īpašumam. Ja būs SIA - tikai SIA piederošai mantai (ražošanas līdzekļi, a/m u.c.). SIA īpašniekam vismaz no min algas ir jāmaksā visi nodokļi. IK aprēķins ir savādāks - ieņēmumi-izdevumi, ja rezultāts pārsniedz 150 LVL/mēnesī - no šīs summas īpašniekam ir jāmaksā tikai soc.nod., IIN maksā 1x gadā pēc deklarācijas sastādīšanas. Nākamgad IIN būs jāmaksā arī avansā. Darbiniekus var algot abi - gn SIA, gan IK, bet nodokļi jāmaksā vienādi. PVN maksātājs var kļūt uzreiz gan SIA, IK. Ja nevēlas - abi var gaidīt, kad ieņēmumi sasniedz 10000 LVL (par pēdējiem 12 mēnešiem) un tad obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam. SIA par labu varu piebilst, ka visi izdevumu norakstās 100%, nevis kā IK - 70% apmērā (varbūt kļūdos un stāstu to, kas ir pašnodarbinātām personām). Turklāt SIA ir reprezentācijas izdevumi, kas nav IK. Par ārzemniekiem - manuprāt, viņiem ir vienalga, kas aiz Jūsu nosaukuma stāv - SIA vai IK, jo arī viņiem ir dažādas uzņēmējdarbības formas.
Krogzeme
Krogzeme 10.03.2009 11:41
1 сообщение на сайте
1) Tas, ka IK jāatbild ar savu mantu, mani absolūti neuztrauc - man nekā nepieder 2)SIA variantā baidos iedzīvoties nodokļu parādos, jo kamēr lietas aizies, var paiet ilgāks laiks un nav man tik daudz apgrozāmo līdzekļu. Un vēl jau PVN, cik saprotu, tad eksporta gadījumā cerēt uz PVN atmaksu pirmajā gadā laikam nevar uzreiz, ja vien puse darījumu nav vietējais tirgus, tā? Un diez vai LV man to produktu tik daudz izdosies pārdot
Ibm
Ibm 10.03.2009 11:49
нет сообщений на сайте
1. Ну на нет и суда нет.

2. Налоги за работников, если их нанимать, одинаковые. Собственник СИА может себе зарплату не назначать и за себя налоги не платить. Тут вас ввели в заблуждение.

3. С НДС все в точности до наоборот. Не возвращают предналог тем, у кого больше половины сделок внутри страны. Если все идет на экспорт, то с возвратом как раз проще.
Maija
Maija 10.03.2009 11:55
28223 сообщения на сайте
"ir doma pieņemt dažus darbiniekus " - а зачем? Вы ведь, как я понимаю, специалист по всем специальностям, включая бухгалтерию.
Martinas
Martinas 10.03.2009 12:13
38532 сообщения на сайте
Neesmu teikusi ka esmu speciāliste visās profesijās un doma ir ekonomēt uz sevi un savu darba algu, ne algotiem darbiniekiem, bet nu tas tā. Var jau uzbraukt, ja kādam paliek vieglāk, un acīmredzot lielākajai daļai no šeit esošajiem grāmatvežiem nav ko īsti darīt, ja var sēdēt forumā, un man tāds darbinieks 100 gadus nav vajadzīgs. Liels paldies Maija un Krogzeme - par PVN atmaksu un novirzīšanu uzdevu jautājumu VID, bet nu tur man izskaidroja tā, ka laikam pārpratu
Ibm
Ibm 10.03.2009 12:22
нет сообщений на сайте
"acīmredzot lielākajai daļai no šeit esošajiem grāmatvežiem nav ko īsti darīt, ja var sēdēt forumā, un man tāds darbinieks 100 gadus nav vajadzīgs" - я думаю, работодатель, который считает, что бухгалтерский форум это пустое времяпровождение, что бухгалтеру нечего делать и что для того, чтобы вести бухгалтерию, не нужно быть специалистом - вряд ли такой работодатель уважающему себя буху 100 лет нужен.
Martinas
Martinas 10.03.2009 12:39
38532 сообщения на сайте
Погуглил эту тему тут и на likumi, и на VID - и запутался в налогообложении окончательно...

SIA одного владельца (он же работник), плательщик PVN. Первый год работы. Доход получаем из ЕС от фирмы-плательщика VAT за оказание, скажем, ИТ-услуг. Как получить заработанное с мин.потерями? Списание в расходы для простоты не рассматриваем.

1. Дивиденды? (каждый месяц в первый год разве можно?) и с Нового года облагаются 10%.

2. Зарплата? То есть -15% UIN(150 EUR), -9% соц(76,5 EUR), -23% IIN(195,5 EUR). То бишь, например, от полученных 1000 EUR на руки остается примерно 578 EUR (чуть больше за счет необлагаемого минимума, просто упростил). Так? Или еще какие-то налоги возникают?

3. ?

Спасибо заранее!
Itshniks
Itshniks 31.10.2009 22:22
9 сообщений на сайте
А не проще ли нанять бухгалтера? Владелец, оказывающий ИТ-услуги фирмам из ЕС, вполне может себе это позволить.
Albina
Albina 31.10.2009 22:27
64739 сообщений на сайте
Да, задача для буха плевая. Хочу сам понять, поэтому и пишу сюда. Вопросом на вопрос можно не отвечать.
Itshniks
Itshniks 31.10.2009 22:45
9 сообщений на сайте
Ну раз плевая - то "сама-сама-сама".
Martinas
Martinas 31.10.2009 22:56
38532 сообщения на сайте
Таки да! На форум бухгалтеров и пишу. Наверное, ошибся адресом
Itshniks
Itshniks 31.10.2009 23:33
9 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.