Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоговые конвенции, оффшоры, нерезиденты, свободные экономические зоны, таможня

Оплата расходов нерезидента К списку тем

Оплата расходов нерезидента
Такая ситуация: филиал местной латвийской фирмы регулярно оказывает услуги (маркетинговые) фирме-нерезиденту. Фирма нерезидент присылает в Латвию своего человека (тоже нерезидента) для контроля. Человек будет регулярно контролировать процесс оказания услуг филиалом. Филиал должен оплатить:

-расходы по переезду нерезидента в ЛР,его проживание здесь (возможно)

Мои варианты как все это оформить:

1. Мы (латв.фирма)оплачиваем

а) удерживаем (вернее насчитываем) и платим со всех благ полученных нерезидентом ПНН 23% и оформляем на расходы хоз.деятельности, т.к. этот специалист необходим нам для оказания услуг или

б) оформляем как оплату расходов (компенсацию, подарок) нерезиденту, который не оказывает нам услуги (что наверное не совсем верно, т.к. он все же осуществляет контроль и некоторые другие функции). В этом случае ПНН нет,но все суммы на расходы, несвязанные с хоз.деятельностью

2.Мы (латв.фирма)оплачиваем, но фирма-нерезидент нам покрывает (компенсирует) эти расходы:

а)выставляем фирме-нерезиденту счет на компенсацию, НДС в декларации не показываем и предналог с полученных счетов за переезд и т.п. не отчисляем, по доходам-расходам для ПНП выходим на 0. ПНН не фигурирует.

Ооочень хотелось бы услышать Ваше мнение об этих вариантах. Спасибо
Hloja
Hloja 03.08.2009 11:16
нет сообщений на сайте

Ответы (53)

Тогда остается только ПНП. Про ПНН комментировать не возьмусь.
Albina
Albina 03.08.2009 16:18
64739 сообщений на сайте
Еще один вопрос возник. Как вы понимаете эту статью закона ПНН:

3. Ārvalsts nodokļa maksātāja (nerezidenta) ar nodokli apliekamais ienākums ir:

1) ienākums no algota darba, ieskaitot darbu, kas veikts Latvijas Republikā tāda darba devēja labā, kurš nav Latvijas Republikas rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības Latvijas Republikā, vai darbu, kas veikts ārpus Latvijas Republikas Latvijas Republikas darba devēja labā;

Т.е. если нерезидент физ.лицо выполняет работу на территории Латвии (тот же контроль) и получает за это зарплату от работодателя юр.лица-нерезидента, то этот доход должен облагаться ПНН 23% ? Хочется думать, что я понимаю неправильно
Hloja
Hloja 05.08.2009 13:07
нет сообщений на сайте
Так работодатель не вы, чего вам волноваться.
Albina
Albina 05.08.2009 13:12
64739 сообщений на сайте
Не мы. Но т.к. сотрудничество очень тесное, просят немного проконсултировать с налогами (по ДРУЖБЕ так сказать )
Hloja
Hloja 05.08.2009 13:39
нет сообщений на сайте
Хотя вобщем даже не в этом дело, просто стало интересно, как в таких случаях работодатели нерезиденты узнают о налоговых обязательствах? Каждый что ли отправляя работников в длительную ( или недлительную) командировку в Латвию, идет консултироваться о Латвийском налоговом законодательстве?
Hloja
Hloja 05.08.2009 13:44
нет сообщений на сайте
Вот чего не знаю, того не знаю
Albina
Albina 05.08.2009 13:59
64739 сообщений на сайте
Попробую разведать мнение VID по этому поводу
Hloja
Hloja 05.08.2009 14:11
нет сообщений на сайте
Ага, интересно, что они скажут.
Albina
Albina 05.08.2009 14:22
64739 сообщений на сайте
Фирма нерезидент присылает в Латвию своего человека (тоже нерезидента) для контроля. Человек будет регулярно контролировать процесс оказания услуг филиалом.

----------------------------------------------------------

А почему Вы не хотите заключить договор с нерезидентом - юридическим лицом об оказании услуг,но тех которые не считаются услугами по руководсту и консультациями ( Закон о ПНП ст.3ч.4 п.2).Тогда выплаты нерезиденту-юрику налогом не облагаются.Т.е.вы платите не нерезиденту-физику, а нерезиденту-юрику.
Giza
Giza 05.08.2009 14:48
6496 сообщений на сайте
Платить мы ничего не будем ни юрику ни физику. Это юрик-неризедент нам платит за услуги, и сам же посылает своего человека нас контролировать и он же ему и платит зарплату итд. От нас требуется требуется покрыть некоторые расходы, связанные с его приездом и прибыванием в Латвии. Причем вероятнее всего расходы эти так или иначе будут нам компенсированы.
Hloja
Hloja 05.08.2009 16:36
нет сообщений на сайте
Вот, ответили:

Labdien,

Ja juridiskā persona nerezidents sūta uz Latviju ilgstošā komandējumā savu darbinieku-nerezidentu, vai šajā periodā saņemamai nerezidenta darba algai būtu piemērojamas likuma par IIN 3.panta3.daļas 1.punktanosacījumi

3. Ārvalsts nodokļa maksātāja (nerezidenta) ar nodokli apliekamais ienākums ir:

1) ienākums no algota darba, ieskaitot darbu, kas veikts Latvijas Republikā tāda darba devēja labā, kurš nav Latvijas Republikas rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības Latvijas Republikā, vai darbu, kas veikts ārpus Latvijas Republikas Latvijas Republikas darba devēja labā;

-------

Jūs pareizi sapratāt, ir jāmaksā IIN.

Arī saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14.pantaotro daļu ārvalsts fizisko personu uzskata par iekšzemes nodokļu maksātāju (rezidentu), ja šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā vai šī persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā.
Hloja
Hloja 06.08.2009 14:05
нет сообщений на сайте
Дальше:

Ārvalstu darba devēji sūta darbiniekus-nerezidentus komandējumā uz Latviju uz dažādiem termiņiem, uz vienu dienu, uz nedēļu, mēnesi utt.

1)cik ilgam jābūt komandējumam uz Latviju, lai ārvalstu darba devēja darbiniekam-nerezidentam rastos pienākums maksāt IIN Latvijā?

2)kādā kārtībā viņam būtu jāreģistrējas VIDā un kādas atskaites jāsniedz?

3)ja no šāda darbinieka algas ārvalstu darba devējs maksā IIN arī savā valstī, vai šajā gadījumā tas jāmaksā arī Latvijā?

-----

Ja ārvalstnieks sūta komandējumā, tad tas (priekš Latvijas) nav nekāds komandējums, ja šī persona saņem ienākumus Latvijā (kā jau Jūs pati atsaucaties uz IIN likuma 3.pantu).

Ja šī persona Latvijā uzturas ilgāk kā 183 dienas, tad šī persona reģistrējas kā ārvalstnieks pie ārvalstnieka un maksā arī VSAOI (31.13%).

Ja persona IIN no šiem ienākumiem maksā savā mītnes zemē, tad viņai, lai Latvijā neieturētu IIN, jāiesniedz Rezidenta apliecība (ja Latvijai ar šo valsti ir Konvencija).

Ja arī VSAOI persona veic savā mītnes zemē, tad apliecinājums ir sertifikāts E101 (tas attiecas tikai uz ES valstīm).
Hloja
Hloja 06.08.2009 14:06
нет сообщений на сайте
И еще ответ

------

VID mājas lapa skaidro:

Ārvalsts darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka – ir persona, kuru nodarbina darba devējs – ārvalsts nodokļu maksātājs, ja šī persona ir sasniegusi 15 gadu vecumu un ja šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā un tās uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā (likuma 1.panta5.punkts un 5.pantaotrā daļa).

Ja ārvalsts darba ņēmējs ir nosūtīts strādāt Latvijas Republikā uz periodu, kas nav ilgāks par 12 mēnešiem, tad obligātās iemaksas tas neveic, ja iesniedz dokumentu, kas apliecina obligāto iemaksu veikšanu nosūtītājvalstī. Darbības laiks Latvijas Republikā var būt norādīts arī līgumā, kas slēgts ar darba devēju. Ja netiek iesniegts minētais dokuments, tad obligātās iemaksas veic ar 184.dienupēc ierašanās Latvijas Republikā (likuma 20.pantapiektā daļa).

Ārvalsts darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka – tiek reģistrēts Nodokļu Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas adreses Latvijas Republikā desmit dienu laikā no 184.dienas(līdz 193.dienai(ieskaitot) pēc ierašanās Latvijas Republikā), uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai citu Latvijas Republikā atzītu ceļošanas dokumentu, kā arī dokumentus, kuros norādīts:

1. nosūtītājvalsts darba devēja nosaukums un juridiskā adrese;

2 laika posms, uz kādu persona nosūtīta veikt konkrētu darbu Latvijas Republikā (attiecīgā laikposma sākuma un beigu datums, mēnesis un gads);

3. pakļautība attiecīgās valsts sociālās apdrošināšanas likumiem (likuma 13.pantaceturtā daļa).

Ārvalsts darba ņēmēja pie darba devēja - ārvalstnieka – obligāto iemaksu objekts ir saņemtā atlīdzība (likuma 14.pantaceturtā daļa).

Ja Lietuva ir atsūtījusi kādu uz nedēļu uz Latviju un paši Lietuvieši visu apmaksā (vienalga uz kādu kontu), tad šai personai nav nekādas nodokļu saistības. Saistības rastos ar 184. dienu.
Hloja
Hloja 06.08.2009 14:08
нет сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.