Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Бухгалтерская отчетность, СГД - взаимоотношения, информация, аудит

Amatpersona atsakās doties uz VID К списку тем

Amatpersona atsakās doties uz VID
Par ko atbild grāmatvedis (ārpakalpojums) parakstot VID tematiskās pārbaudes aktu (pēc pilnvaras)? Taču par neko, vai ne? Un ko labāk rakstīt paskaidrojumā uz jautājumiem uz kuriem atbildi teorētiski nezinu (no sērijas kur jūs likāt šitos pakalpojumus) - "nezinu" vai gvelzt visādas muļķības no sērijas "es domāju, ka..."?
_susurs_
_susurs_ 02.11.2010 07:43
848 сообщений на сайте

Ответы (18)

Par atbildību - lasiet noslēgto līgumu.

PROFESIONĀLO GRĀMATVEŽU ĒTIKAS KODEKSS Galvenā

Mērķi

Kodekss nosaka, ka grāmatvežu profesijas mērķis ir strādāt atbilstīgi profesijas standartiem un kopumā apmierināt sabiedrības intereses. Lai sasniegtu mērķi, ir jāievēro četras pamatprasības:

1. Ticamība

Sabiedrībai kopumā ir nepieciešama sistēma, kas nodrošina ticamu finansu informāciju.

2. Profesionālisms

Profesionālam grāmatvedim ir jābūt augsti kvalificētam grāmatvedības un citos saistītajos jautājumos.

3. Pakalpojumu kvalitāte

Klientiem ir jābūt drošiem, ka visi profesionālo grāmatvežu pakalpojumi ir sniegti saskaņā ar profesijas standartiem.

4. Pārliecība

Klientiem jābūt pārliecinātiem, ka pastāv profesionālo grāmatvežu ētikas normas, kas reglamentē šo pakalpojumu izpildi.

Pamatprincipi

Lai sasniegtu grāmatvežu profesijas mērķus, profesionālam grāmatvedim ir jāievēro zināmi nosacījumi jeb pamatprincipi:

• Godprātība

Sniedzot profesionālus pakalpojumus, profesionālam grāmatvedim ir jābūt patiesam un godīgam;

• Objektivitāte

Profesionālam grāmatvedim ir jābūt taisnīgam un viņš nedrīkst pieļaut, lai šo objektivitāti ietekmētu jebkādi aizspriedumi, neobjektivitāte vai interešu konflikti;

• Profesionālā kompetence un piesardzība

Profesionālam grāmatvedim pakalpojumi jāsniedz ar zināmu piesardzību, kompetenci un rūpību. Viņa pienākums ir pastāvīgi uzturēt savas profesionālās zināšanas un prasmi tādā līmenī, kas nodrošinātu klientam vai darba devējam kompetentus profesionālus pakalpojumus, kuri balstīti uz jaunākajiem sasniegumiem praksē, likumdošanā un mūsdienu metodēm.

• Konfidencialitāte

Profesionālam grāmatvedim ir jānodrošina iegūtās informācijas konfidencialitātes saglabāšana. Iegūto informāciju nedrīkst izmantot vai atklāt bez klienta pilnvarojuma, izņemot gadījumus, kad viņam ir juridisks vai profesionāls pienākums to atklāt.
Andaz
Andaz 02.11.2010 09:58
27892 сообщения на сайте
• Profesionāla rīcība

Profesionālam grāmatvedim ir jārīkojas tā, lai neciestu profesijas reputāciju, un jāatturas no jebkuras darbības, kas varētu diskreditēt šo profesiju. Viņam jāpilda profesionālie pienākumi pret klientiem, pārējām personām, citiem šīs profesijas pārstāvjiem, personālu, darba devējiem un sabiedrību.

• Profesijas standartu ievērošana

Profesionālam grāmatvedim savi pakalpojumi ir jāsniedz saskaņā ar profesijas standartiem. Viņa pienākums ir ar profesionālu piesardzību un prasmīgi izpildīt klienta vai darba devēja uzdevumus tiktāl, ciktāl tie atbilst godprātības, objektivitātes un – sabiedriskajā praksē strādājoša profesionālā grāmatveža gadījumā – neatkarības principiem. Viņam ir arī jālieto profesijas standarti un norādījumi, kurus publicējusi:

• IFAC (Starptautiskā Grāmatvežu asociācija);

• Starptautiskā Grāmatvežu standartu komiteja;

• Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija.

Bez tam ir jāievēro Latvijas Republikas likumi, normatīvie akti un standarti.
Andaz
Andaz 02.11.2010 09:58
27892 сообщения на сайте
Kas attiecas uz amatpersonām - ja pareizi atceros - draud sods par nepakļaušanos amatpersonām.
Andaz
Andaz 02.11.2010 10:01
27892 сообщения на сайте
_susurs_

Jums tācu vajadzētu būt attiecīgā uzņēmuma Grāmatvedības metodikai, ko apstiprinājis uzņēmuma vadītājs. Ja tā atbilst spēkā esošajiem tiesību aktiem, tad Jums tā jāievēro. Un saskaņā ar to arī jāsniedz paskaidrojumi pārbaudītājiem.

Muļķības gvelzt profesionālam ārpakalpojumu sniedzējam par savu klientu it kā nevajadzētu, manuprāt.
Aivars007
Aivars007 02.11.2010 11:22
26984 сообщения на сайте
Amatpersonas sūtīt uz VIDu var tikai tad, ja tie ir zinoši cilvēki, kas neapvainosies, ja VID uzdos visādus jautājumus, kas viņiem pēc procedūras jāuzdod. Man tādu amatpersonu tajos klientu uzņēmumos, kam mēdz rasties pārmaksas, diemžēl nav. Tādēļ eju pati. Ja zinu, kāda ir konkrētā darījuma būtība, tad atbildu pati, ja nē - tad sazinos ar uzņēmumu un noskaidroju. Tā visiem ir ērtāk.

Reizēm gadās, ka es saku - "cik man zināms" vai arī "es domāju, ka..., bet ja jūs vēlaties, varu noskaidrot konkrētāk". Ārpakalpojumu grāmatvedis nevar zināt visu tik detalizēti, kā grāmatvedis, kas strādā uzņēmumā uz vietas, lai cik arī profesionāls viņš nebūtu.
Ilzex
Ilzex 02.11.2010 11:56
2676 сообщений на сайте
Ну- во-первых, если вас уполномочили подписать акт, то , наверное, не бесплатно.В первую очередь, вы отвечаете перед уполномочившим вас лицом, соответственно , если оно решит, что своими действиями вы нанесли ему вред, то может обратиться в суд с просьбой возместить ему ущерб.

А во-вторых, если вы ведете бухгалтерию фирмы, то должны иметь представление о том,kur jūs likāt šitos pakalpojumus потому, что как вы их можете провести по бухгалтерии, если не знаете, а вариантов при этом не один,явно.
Solik
Solik 02.11.2010 12:33
4622 сообщения на сайте
Когда я подписывала в последний раз -в августе. Мне сказали так: "Подпишитесь здесь, о том, что Вы передадите акты руководству"
Julijatim
Julijatim 02.11.2010 13:11
8799 сообщений на сайте
Katrs gadījums ir unikāls - visi gadījumi nekad nav vienādi.

Arī es esmu parakstījis aktus, taču paskaidrojumus par darījumiem sniedza uzņēmuma vadītājs. Jo par darījumu būtību man nav jāatbild. Man jāatbild par dokumentu (iegrāmatoto!) atbilstību normatīvajiem aktiem.
Aivars007
Aivars007 02.11.2010 14:03
26984 сообщения на сайте
Так а как вы определяете что связано, а что не связано с х/д? Сами граматуете? Или кто помогает?
Solik
Solik 02.11.2010 14:29
4622 сообщения на сайте
Solik

Kam Jūs to jautājat?
Aivars007
Aivars007 02.11.2010 17:05
26984 сообщения на сайте
У того, кто grāmatvedis (ārpakalpojums).И uz jautājumiem atbildi teorētiski nezinu (no sērijas kur jūs likāt šitos pakalpojumus).
Solik
Solik 03.11.2010 09:29
4622 сообщения на сайте
Solik,

Kā "kā nosakām" - ir uzņēmumi, kuros pēc vadības domām VISS ir saistīts ar saimniecisko darbību un tā ir grāmatveža problēma kurā kontā iegrāmatot Un tad man kā grāmatvedim rodas problēma paskaidrot VIDam kādā tad konkrēti veidā šis nesaistītais (pēc manām domām) izdevums ir tomēr saistīts ar saimniecisko darbību. Bet nu viss kārtībā - aktā rakstīšu "pēc manā rīcībā esošās informācijas", bet ja VIDam vajadzēs papildus skaidrojumus par to kurā objektā konkrētais ķieģelis ir iemūrēts - lai pēc tam vadītājs pats raksta papildus paskaidrojumu ar savu parakstu
_susurs_
_susurs_ 03.11.2010 09:38
848 сообщений на сайте
_susurs_

Varu vien atkārtot - šādiem mērķiem ir paredzēta Grāmatvedības metodika. Tajā arī jācenšas aprakstīt kontu saturu. Šo metodiku apstiprina uzņēmuma vadītājs.

Solik

Paldies, tagad sapratu. Savu viedokli šajā jautājumā jau izteicu. Protams, nav pieļaujama situācija "nezinu". Ja esi uzņēmies sniegt šādu pakalpojumu, tad ir jāzina - gan teorētiski, gan praktiski.
Aivars007
Aivars007 03.11.2010 09:42
26984 сообщения на сайте
Aivars007

Diemžēl dzīvē notiek savādāk Kāda vēl metodika? Ja vadītājam ir dzīves moto "nodokļus nemaksāju - pilnīgi nekādus un nekad", tad tur nekāda metodika nepalīdzēs.
_susurs_
_susurs_ 03.11.2010 09:50
848 сообщений на сайте
_susurs_

Tas nekas, tas nav nekas jauns.

Taču Jums kā grāmatvedim šis dokuments ir obligāts.

Bez tā Jūs tāpat nekur tālu netiksiet.

Jūsu līgumā ar klientu taču jābūt ierakstam "grāmatvedības uzskaiti veikt atbilstoši Latvijas Republikas likumam “Par grāmatvedību”, attiecīgiem Ministru kabineta Noteikumiem, VID normatīvajiem dokumentiem u.c. grāmatvedības uzskaiti reglamentējošiem normatīvajiem aktiem...".

Vai ne tā?
Aivars007
Aivars007 03.11.2010 10:09
26984 сообщения на сайте
Nupat paprasīju pārvirzīt "pārmaksu pirms 01.01.07" vienam uzņēmumam un tagad sēžu un baidos. Šo konkrēto grāmatvedību kārtoju otro gadu un sakarā ar grūtiem laikiem nekādi ekstravaganti pirkumi nav veikti (tādi, kur man rastos grūtības pamatot to saistību ar saimniecisko darbību). Bet paskatoties agrāk iegādāto PL sarakstu, mati ceļas stāvus. Jahta gluži tā nav, bet skaistumkopšanas iekārtas un ar sportu/izklaidi saistītas lietas. Var jau būt, ka tas nepieciešams klientu izklaidēšanai vai reprezentācijas nolūkiem, bet... Es amatpersonu brīdināju, ka būs jāspēj pārliecinoši pastāstīt, kādēļ šādas lietas iegādātas un iekļautas PL sastāvā.

Es gan pārmaksas iesniegumu speciāli centos iesniegt reizē ar šī ceturkšņa atskaiti, paļaujoties uz to, ka VIDam šobrīd nebūs laika un resursu rīkot pārbaudi par samērā nelielu summu.
Ilzex
Ilzex 03.11.2010 12:25
2676 сообщений на сайте
Jau rakstīju - man šādā gadījumā pieprasīja dažu mēnešu sīkus priekšnodokļa atšifrējumus (visus darījumus) - līdz santīmam, kā arī rakstveida paskaidrojumu, kādos gadījumos atkaitīts priekšnodoklis.

Man gan nebija tādu greznumlietu, bet dzīve ir dzīve. Var nākties skaidrot.
Aivars007
Aivars007 03.11.2010 17:56
26984 сообщения на сайте
Tas bija "treknajos" gados, kad tās zelta ķēdes dāvināja? Mēs reiz te visu apstriedām
Andaz
Andaz 03.11.2010 18:02
27892 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.