Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство

Individuālais komersants К списку тем

Individuālais komersants
Man piedāvā nelielu haltūriņu, bet esmu strādājusi tikai ar apliekamiem SIA. Sakiet ar ko atšķiras grāmatvedības uzskaite? Vai IK var būt PVN maksātājs? Kā izpaužas vienkāršā sistēma, kā ar atskaitēm?
Casy
Casy 23.08.2004 15:55
781 сообщение на сайте

Ответы (6)

IK var reģistrēies kā PVN maksātājs, teikšu man personīgi vienkāršā uzskaite šķiet sarežģītāka, tā ir bez kontiem, pēc kases principa, jāved ieņēmumu - izdevumu žurnāls, ja pVN maksātājs, tad vēl PVN žurnāls, PL kartītes (ja tādi ir), ja ir algotie darbinieki, tad protams soc.atskaite PVN maksātājam PVN deklarācija.. ceturkšān atskaites. Nu atskaišu ziņā tas pats jau kas SIA, atkarībā no situācijas. Degvielas norakstīšanai uz automašīnu arī maršruta lapas vajadzēs.
Cleo
Cleo 23.08.2004 16:03
19234 сообщения на сайте
Ja individuālie komersanti, individuālie (ģimenes) uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, kuru ieņēmumi no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 45000 latu, un citas fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību, grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā un ir reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, attiecīgās personas nekārto kases grāmatu (nepiemēro šo noteikumu II nodaļu un 34., 35. un 36.punktu). Šajā punktā minētie uzņēmumi kases operācijas reģistrē saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada31.jūlija noteikumiem Nr.338 “Kārtība, kādā veicama ieņēmumu un ar to saistīto izdevumu uzskaite iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām”.

Casy, interesei palasiet tos 338 noteikumus.
Cleo
Cleo 23.08.2004 16:04
19234 сообщения на сайте
Liels paldies Cleo par izsmeļošu atbildi. Tātad nekā šausmīgi atšķirīga nav, tikai jāpalasa likumdošana. Es jau arī pieradusi pie divkāršās, uzreiz var kļūdas pamanīt.
Casy
Casy 23.08.2004 16:13
781 сообщение на сайте
Šausmīga jau tik tiešām Casy nav vienkāršajā grāmatvedībā, tikai man nepatīk tas, ka, ja komersnats ir arī pvn maksātājs, tad vienkārši riebjas, ka jāpārraksta gandrīz viens un tas pats kā vienā, tā arī otrā žurnālā.

Pilnīgi piekrītu Cleo viedoklim, ka divkāršā gramatvedība ir vienkāršāka. Bet ja mēnesī IK nav daudz darbību, tad jau žurnālu(s) varēs ātri sarakstīt.
Rita
Rita 23.08.2004 18:55
959 сообщений на сайте
Kā reiz lasu "Grāmatvedība un Ekonomika" 8.numuru

Pirmā īpatnība pie IK:

uzskaites sistēmas izvēle. IK ienākumu un izdevumu uzskaite tiek veikta atbilstoši LR likuma "Par grāmatvedību" 9.pants a) vienkāršo ierakstu sistēma, ja IK ienākumi nepārsniedz aizvadītā gadā 45 000 Ls;

b) ar divkāršo ierakstu, ja gada ienākumi ir lielāki nekā 45 000 Ls.

Otrā IK uzskaites īpatnība - ar ienākuma nodokli apliekamā nodokļa aprēķināšana. ja ienākums mazāks par 45 000 Ls tad attiecas LR likuma Par IIN 11.pantanormas. Ja pārsniedz 45 000 Ls, tad tiek aprēķināts citādi - atbilstoši tā paša likuma 11.1.pantanormām.

Trešā īpatnība - saskaņā ar LR likumu par IIN visi IK lūdz 1.aprīlim iesniedz gada ienākumu deklarācijas ar pielikumu D3 ienākumi no saimnieciskās darbības.

Turklāt likuma par grāmatvedību 13.panta6 un 7 daļa nosaka IK kas sasnieguši vai pārsnieguši 45 000 Ls iesniegt gada pārskatu.

Ceturtā īpatnība - visiem IK, lai samaksātu soc.nodoklijāreģistrējas kā pašnodarbinātajiem.

Ja persona, gūstot vienu un to pašu ienākumu, vienlaikus atbilst darba ņēmēja un pašnodarbinātās personas statusam, tad sociālās iemaksas tā veic atbilstoši darba ņēmējam noteiktajai likmei un kārtībai.

Piektā īpatnība - attiecas uz to dokumnetu, kas skar IK ienākumus un izdevumus, norobežošanu no dokumentiem, kuri attiecas uz šo cilvēku kā fizisku personu. IK uzskaitē vērā tiek ņemti tikai tie dokumenti, kas noformēti uz IK vārdā (firmas nosaukuma). Un protams, ja IK algo darbinieku, tad maksā visus nodokļus par saviem algotajiem darbiniekiem. Tas tā kā konspekts no tā rakstiņa.
Cleo
Cleo 24.08.2004 12:12
19234 сообщения на сайте
Nu skaidrs... Man laikam draud vienkāršā sistēma pagaidām, ja vien uzņemšos šo darbiņu. Jāskatās vai tur kārtība ir, nepatīk man firmas, kurās bardaks.... Informācijas "bagāža" man būs, vismaz neizgāzīšos kā veca sēta tikšanās reizē:))))
Casy
Casy 24.08.2004 12:22
781 сообщение на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.