Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Оформление бухгалтерских и товарных документов, устройства регистрации платежей. Документы, удостоверяющие сделки

Nozaudēts čeks К списку тем

Nozaudēts čeks
Kā pareizi rīkoties, ja darbinieks norēķinājies firmas vajadzībām par preci ar uzņēmuma karti, bet nozaudējis čeku? Jāliek uz iztrūkumiem konkrētajam darbiniekam?
Damama
Damama 09.05.2011 14:30
71 сообщение на сайте

Ответы (26)

Darbinieks aiziet uz veikalu un palūdz čeka kopiju.
Andaz
Andaz 10.05.2011 09:36
27895 сообщений на сайте
Nav tas nekāds iztrūkums.

Ja nav iespējams saņemt čeka kopiju, jālūdz darbinieka paskaidrojums, jāiegrāmato uz izdevumiem, neatskaitot PVN.

Protams, ja tā nv astronomiska summa, un ja konta izrakstā var redzēt, KAM maksāts, un ja ir loģiska (likumsakarīga) saikne starp visiem minētajiem dokumentiem.
Aivars007
Aivars007 10.05.2011 10:56
26984 сообщения на сайте
на основании паскайдроюмса ставим на хоз? низачто, без чека не прокатит

Анда, ну не ожидала такого либеализма
Kel
Kel 10.05.2011 11:07
12066 сообщений на сайте
Kel - kas neriskē, tas nedzer šampanieti.

Nedomāju, ka tāda sistēma jāievieš, bet vienreiz mūžā no tā neviens nenomirs.
Aivars007
Aivars007 10.05.2011 11:10
26984 сообщения на сайте
Айвар, во-первых, шампанское не люблю

во-вторых, мне не нра расклад, когда рискую я, а шампик пьет потерявший чек

и, основное, п.3, тс, списав один раз, чем вы объясните нежелание списывать все следующие десять? хотя, даже не это основное, просто нет расхода без дока, и все тут
Kel
Kel 10.05.2011 11:27
12066 сообщений на сайте
Kel - es nestrīdos.

Katram ir tiesības visu darīt tikai un vienīgi pareizi.

Katru gadījumu arī es izvērtēju - kāds pirkums, kāds darbinieks, kāda summa, cik liels risks un tml.

Gribēju tikai pateikt, ka dažkārt es riskēju, jo gadījumi dzīvē mēdz būt dažādi.

Protams, ka pēc visiem normatīvajiem aktiem Jums ir taisnība - nav attaisnojuma dokumenta - nav izdevumu. Par to noteikti NAV strīda.
Aivars007
Aivars007 10.05.2011 11:50
26984 сообщения на сайте
Kel - kas neriskē, tas nedzer konjaku (viskiju, vīnu, alu)!
Aivars007
Aivars007 10.05.2011 11:50
26984 сообщения на сайте
Man parasti čeku pazaudētāji ir valdes locekļi, ar kuriem nav tik viegli cīnīties.

Es arī izvērtēju summu, kā arī to, vai skaidrs, par ko maksāts. Ja pārdesmit lati un ir skaidrs, ka tas varētu būt pamatā par saimn.izdevumiem tad lieku uz izdevumiem bez PVN.

Bet daudz biežāk es rīkojos sekojoši - lieku uz attiecīgās personas avansu norēķiniem. Ja vēlāk čeks atradīsies - "noņemšu" no avansu norēķiniem ar visu PVN. Ja neatradīsies - skaitīsies nauda, kas izsniegta avansu norēķiniem un nevienam netraucēs. Tādējādi man atkrīt problēmas mēģināt sadzenāt katru čeku, kas ir apgrūtinoši, ja tādi čeku "aizmirsēji" ir vairāki.
Ilzex
Ilzex 10.05.2011 12:03
2688 сообщений на сайте
Расходы без чека не провожу,но пить могу напитки разные.Не знаю,как там с риском,но тут вопрос принципиальности.
Nak
Nak 10.05.2011 12:08
9201 сообщение на сайте
Может быть я бы приняла копию чека, если бы на копии было видно, что там вбиты реквизиты нашего предприятия.
Iriss
Iriss 10.05.2011 12:12
12893 сообщения на сайте
Ja pārdesmit lati un ir skaidrs, ka tas varētu būt pamatā par saimn.izdevumiem- bet izlasīt galveno grāmatvežu likumu? "7. pants. Grāmatvedības reģistros nedrīkst izdarīt ierakstus, kuri nav pamatoti ar attaisnojuma dokumentu."
Andaz
Andaz 10.05.2011 13:10
27895 сообщений на сайте
Mani pārāk nesatrauc 7.pants Lielākas iespējas to ievērot ir, protams, grāmatvežiem, kas strādā vienā uzņēmumā un var pieprasīt no darbiniekiem nest čeku kopijas, vai arī "mest miskastē" tādus čekus, kam trūkst kāds no rekvizītiem.

BET arī ļoti rūpīgs grāmatvedis pietiekami bieži ir spiests neievērot 7.pantu Piemēri ir daudzi un dažādi. Piemēram, elektroniskās aviobiļetes, ārvalstu dokumenti (rēķini, kvītis, čeki). Kaut vai Latvenergo, LMT rēķini, nekustamā īpašuma nodokļa paziņojumi utt. Gribētu redzēt, ko teiktu apzinīga grāmatveža priekšnieks, ja viņam to visu atmestu atpakaļ kā neatbilstošus attaisnojuma dokumentus.
Ilzex
Ilzex 10.05.2011 13:39
2688 сообщений на сайте
Šoreiz solidarizējos ar Ilzi.

Ne vienmēr un ne visur es eju ar principiem pa priekšu.
Aivars007
Aivars007 10.05.2011 14:05
26984 сообщения на сайте
У меня дальнобои заграницей рассчитываются Mastercard и ессно иногда теряют чеки. Но расход-то в выписку попадает. Я пока ставила эти расходы на несвязянные с хоз деят . А сейчас вот задумываюсь, может выписка банка тоже оправдвтельный док? Правда там не видно, что покупалось, а видно только название поставщика. Может кто-то сталкивался с этим? Просто в этом случае уж точно дубликат не получить, а суммы иногда не маленькие и множить их в довесок на 1,5 ну совсем не хочется..
Mina1
Mina1 10.05.2011 15:07
52 сообщения на сайте
А почему на несвязянные с хоз деятельностью-то? На каком основании? Деньги в подотчет, не сумел отчитаться, значит останется должен фирме. Конечно они "теряют" чеки, когда фигню всякую покупают, а потом бухгалтерии сказки всякие рассказывают. Как же, знаем...
Albina
Albina 10.05.2011 15:23
64779 сообщений на сайте
Mina1, несвязанные - это всё равно расходы хоз. деятельности. Это они для ПНП несвязанные, а так очень даже связанные. А у вас вырисовывается дебитор-подотчетоне лицо или зарплатные налоги.
Iriss
Iriss 10.05.2011 15:32
12893 сообщения на сайте
Zināt, pietiek vienu reizi vadībai iedot aprēķinu - cik zaudē PVN, cik UIN no summas jāaprēķina vai arī cik algas nodokļos pa virsu sanāk uzrēķināt - un neko vairs nezaudē. Un, ja pazaudē, tad atnes kopijas čekiem, ka prieks.

Un izdresēt visus darbiniekus - tikai vienu reizi avansu norēķinu atvilkt no algas.

Kas attiecas uz Ilzes teikto "Lielākas iespējas to ievērot ir, protams, grāmatvežiem, kas strādā vienā uzņēmumā" - mani tas teksts nošokēja pilnībā! Ilzesprāt - ja grāmatvedis strādā vairākos uzņēmumos, tad var haltūrēt šī vārda vissliktākajā nozīmē?

Nav nozīmes - strādā vienā vai vienpadsmit uzņēmumos - kārtībai jābūt šā vai tā.
Andaz
Andaz 10.05.2011 15:44
27895 сообщений на сайте
Jūs, Anda, spriežat kā tipiska darba ņēmēja. Ja Jums būtu pieredze ne tikai kā pašnodarbinātai personai, bet arī kā darba devējai, tad ļoti iespējams, ka Jūsu viedokļi nebūtu tik kategoriski. No otras puses, man patīk, ka forumā tiek pārstāvēta plaša viedokļu gamma un gandrīz par katru jautājumu pastāv viedokļu dažādība.

Man kā ārpakalpojumu grāmatvedei ir jākontaktē nevis ar cilvēku, kurš ir mans priekšnieks, un kolēģiem, kuriem var atvilkt no algas, bet gan KLIENTIEM. Ja es savus klientus mēģināšu dresēt, tad viņi vienkārši izvēlēsies citu pakalpojumu sniedzēju, un man nebūs no kā samaksāt saviem darbiniekiem.

Manā gadījumā avansu norēķinu personas ir mazu firmu vadītāji, kas nenāk pie manis tādēļ, lai es viņiem lasītu lekcijas par kaut kādiem nebūtiskiem sīkumiem kā čeku rekvizīti vai vēl labāk - ieteiktu atvilkt no viņu algas
Ilzex
Ilzex 10.05.2011 16:47
2688 сообщений на сайте
Ilzex!

Вот те на....а чья же это обязанность как не буха, объяснять своим работодателям что и как должно быть оформлено, что и как сдано и что и как подписано. И нет никакой разницы постоянный Вы у них бухгалтер или ведёте бух. обслуживание.. Не поверю, что Вы ведёте бухучёт закрыв глаза на оформление различных документов (не только чеков), журналов и пр...Да. Верно. Работодатели приходит к Вам не для того, чтобы Вы им лекции читали, а для того, чтобы Вы вели бухгалтерию на их фирмах, согласно нашему Законодательству...И если какие-то документы не соответствуют этому Законодательству Вы просто Обязаны оповестить об этом Вашего клиента.
Sletla
Sletla 10.05.2011 17:32
13564 сообщения на сайте
Es, piemēram, uzskatu, ka normālā valstī nav nepieciešams ne likums par gada pārskatiem, ne par grāmatvedību, zināmā mērā tās ir paliekas no padomju laikiem, kad šķiet, ka pilnīgi visās jomās jāpastāv valstiskam regulējumam likumu līmenī. Pilnīgi pietiktu ar nodokļu likumdošanu un grāmatvedības standartiem. Minimālas prasības par gada pārskatiem varētu ietvert Komerclikumā.

Grāmatvedības likums ir rakstīts uzņēmumam, kurā strādā daudz darbinieku un kurā, iespējams, ir grāmatvedības nodaļa, līdzīgi kā noteikumi par kasi ir sacerēti tajos laikos, kad algas izsniedza caur restotiem lodziņiem. Pasakiet man, lūdzu, kā vispār ir iespējams pareizi noformēt kases orderus, ja uzņēmumu apkalpo ārpakalpojumu grāmatvedis, kurš dokumentus saņem reizi mēnesī un tikai tad programmā vispār izveido orderus? Kases orderis paredz grāmatveža parakstu, bet ko šis paraksts apliecina, ja tas ir veikts varbūt mēnesi pēc darījuma? Es saviem klientiem iespēju robežās iesaku atteikties no kases kā tādas.

Tāpat grāmatvedības likums ir neglābjami novecojis, kaut arī tajā ir mēģinājuši ieviest kosmētiskas izmaiņas, pieļaujot elektronisku parakstu esamību, bet nav spējuši atteikties no paraksta kā dokumenta rekvizīta vispār. Drīz vispār daļa sarakstes vairs nenotiks papīra formā, daudzkur pasaulē mēģina pāriet uz e-pārvaldi, biometrisko datu izmantošanu.

Manuprāt, ārpakalpojumu grāmatvedim būtiskāk koncentrēties uz jomām, kur iespējami lielāki riski - vai tiek ievērota nodokļu likumdošana, ne arhaiskais likums par grāmatvedību (pamēģiniet ievērot 7.pantuun izmest miskastē čeku ar trūkstošiem rekvizītiem, bet vienlaicīgi pārkāpjot 2.pantu ka grāmatvedībai jāataino VISI darījumi).

Es uzskatu, ka ārpakalpojumu grāmatvedis nav īsti kompetents dot padomus liela uzņēmuma galvenajam grāmatvedim, ja viņam pašam nav bijusi šāda darba pieredze, bet tikpat labi arī lielā uzņēmuma grāmatvedis īsti neizprot ne ārpakalpojumu grāmatvežu, ne arī pavisam mazo uzņēmumu specifiku. Lai katram veicas savā lauciņā
Ilzex
Ilzex 10.05.2011 20:01
2688 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.