PVN proporcija un saņemtie rēķini no klienta
Labdien!Vēlētos dzirdēt citu grāmatvežu pieredzi.
Man ir apliekamie un neapliekamie darījumi, kā rezultātā ir nodrošināta atsevišķa uzskaite, gan apliekamajiem, gan neapliekamajiem darījumiem un to ieņēmumu/izdevumu uzskaitei, bet visi tie izdevumi, kuri ir attiecināmi, gan apliekamajiem, gan neapliekamajiem, kā telpu noma&komunālie tiek rēķināta proporcija.
Tagad mans jautājums - kā Jūs uzskaitat un rēķinat proporciju, ja rēķins par telpām kaut par oktobri ir saņemts novembrī, bet oktobrī Jums ir bijuši tikai neapliekami darījumi. Parādīt izdevumus oktobrī es varu caur uzkrātajām saistībām, bet priekšnodokli es varu uzrādīt tikai brīdī, kad ir saņemts rēķins no klienta.
Man oktobrī ir bijuši tikai neapliekami darījumi (realizācija), kas nozīmētu, ka šo priekšnodokli es nevarētu uzrādīt PVN oktobra deklarācjā, jo iznāktu, ka tas ir 100% neapliekamiem darījumiem, ja rēķins tiktu saņemts oktobrī, bet, es vēl nezinu, kāda man šī proporcija iznāks novembrī.
Priekšnodokli var uzskaitīt tikai tad, kad saņemta prece/pakalpojums + rēķins, bet pakalpojums oktobrī, bet reķins- novembrī.
Iekļaut pašizmaksā arī nevaru, jo visiem šiem darījumiem priekšnodokli uzskaitu atsevišķi, lai gada beigās rēķinātu proporciju vēlreiz un redzētu apliekamo/neapliekamo darījuma īpatsvaru un to koriģētu jau ar PVN gada deklarāciju.
Kā Jūs grāmatojat priekšnodokļa proporciju, ja zinat jau precīzi iepriekšējā mēneša proporciju, bet rēķins ir saņemts nākošajā mēnesī par iepriekšējā mēneša pakalpojumiem - novembrī, ja šo rēķinu iekļaušu proporcijas aprēķinā un man būs tikai apliekamie darījumi, mākslīgi palielināšu priekšnodokli, ko prasu no budžeta.
Paldies