Акции фонда недвижимости/ NĪ fonda akcijas
Коллеги,

латвийское предприятие купило у нерезидента акции латвийского фонда недвижимости. Структура баланса фонда сложная, там есть и здания, и есть доли множества дочерних предприятий, которые в свою очередь владеют недвижимостью. Кстати, есть ли методика, как точно считать удельный вес недвижимости в активах в этом случае.

Смысл этих акций - держать их у себя и получать ежегодные дивиденды.

Смущает, что акции купили у нерезидента. И вот этот вот пункт закона о ПНП

"(45) Šā panta ceturtās daļas 7.punktaizpratnē atlīdzība par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu ietver arī ienākumu no kapitāla daļu, akciju vai cita veida līdzdalības atsavināšanas (izņemot līdzdalības atsavināšanu šā likuma 6.2 vai 6.3 pantā minētā reorganizācijas procesa ietvaros) Latvijā vai ārvalstī izveidotā komercsabiedrībā vai citā personā, ja taksācijas periodā, kurā notiek atsavināšana, vai iepriekšējā taksācijas periodā vairāk nekā 50 procentus no šādas personas aktīvu vērtības tieši vai netieši (caur līdzdalību vienā vai vairākās citās Latvijā vai ārvalstī izveidotās personās) veido vai ir veidojis Latvijā esošs nekustamais īpašums. Nekustamā īpašuma īpatsvaru personas aktīvu vērtībā nosaka, pamatojoties uz personas bilances datiem pēc stāvokļa attiecīgā taksācijas perioda sākumā...."

Надо в нашем случае удерживать 2%? Может быть именно для акций фондов есть какие-то исключения или особые формы налогообложения, которые я не нашла?

Заранее благодарю за направление поиска

Īsi arī latviski:

Ja Latvijas SIA pērk Latvijas nekustamā īpašuma fonda akcijas no nerezidenta, vai ir jāietur UIN 2%. Fonda bilancē ir gan ēkas, gan meitas uzņēmumu daļas, kuru bilancēs arī ir ēkas. Kā šajā gadījumā aprēķināt NĪ īpatsvaru aktīvos? Neviens uzņēmums neplāno neko atsavināt, fonds maksā dividendes akciju turētājiem. Vai uz fondu akcijām nav gadījumā kāda īpaša nodokļu režīma?