Nerezidents, dividendes un nodokļi
Lūdzu palīdzību tikt skaidrībā ar nerezidentam, trešās valsts fiziskai personai, izmaksātajām dividendēm un nodokļiem:

1) Vai es pareizi saprotu, ka nerezidentam izmaksātās dividendes parastā kārtībā ir iekļaujamas ar UIN apliekamajā ienākumā? Lasīju likumus krustu šķērsu, redzēju arī UIN 5.pantu kurā dividendes nav minētas, bet manuprāt ieturētais UIN un no apliekamā ienākuma aprēķinātais UIN ir divas dažādas lietas.

2) Tātad, ja dividendes iekļauj UIN apliekamajā ienākumā, tālāk deklarē izmaksātās dividendes kā nerezidenta neapliekamu ienākumu.

3) Pats sāpīgākais jautājums - vai dividenžu saņēmējam savā valstī nenāksies maksāt vēlreiz nodokli par saņemtajām dividendēm, ja viņa valstī no ārvalstīm saņemtās dividendes ir apliekams ienākums? Pat ja ir nodokļu konvencija ar attiecīgo valsti, tāpat iznāk, ka Latvijā šis ienākums ir bijis neapliekams, tātad nevarēs dabūt izziņu par Latvijā samaksāto nodokli? Teorētiski tā pat neiznāk dubulta aplikšana ar nodokļiem, kaut arī praktiski dalībnieks rezidents beigās būs samaksājis mazāku nodokli nekā dalībieks nerezidents. Varbūt ir tomēr kāds mehānisms, kā no tā izvairīties?

Iepriekš ļoti atvainojos, ja kādam šie jautājumi šķiet muļķīgi. Kopš jaunā UIN stāšanās spēkā man nav iznācis saskarties ar dalībniekiem nerezidentiem. Patreiz viens esošais klients vēlas piesaistīt partneri no 3.valsts tāpēc arī nepieciešams noskaidrot, kas notiks ar dividendēm.