GNP atbildes par sk.naudas lietošanas ierobež.attiecībā uz ražotājiem
Jautājums:

Vai vairumtirdzniecībā noteiktais skaidras naudas lietošanas ierobežojums ir attiecināms arī uz nodokļu maksātāju, kurš nodarbojas ar preču ražošanu un to pārdošanu?

Atbilde:

Nodokļu maksātājam, kurš nodarbojas ar preču ražošanu un to pārdošanu, savas saražotās produkcijas pārdošana ir tā saimnieciskās darbības (t.i., ražošanas) cikla daļa, un tā nav uzskatāma par vairumtirdzniecību.

Tādējādi nodokļu maksātājs, kurš realizē savu saražoto produkciju, norēķinus ar pircējiem var veikt gan skaidrā naudā, gan bezskaidrā naudā, to skaitā ar maksājumu kartēm.

(Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta1.2 un sestā daļa)

Jautājums:

Vai nodokļu maksātājs, kurš bez savas saražotās produkcijas pārdošanas nodarbojas arī ar iepirktu preču pārdošanu, drīkst veikt skaidras naudas norēķinus?

Atbilde:

Ja nodokļu maksātājs bez savas saražotās produkcijas pārdošanas veic preču iepirkšanu, sakomplektēšanu, sašķirošanu un sakārtošanu, pārkraušanu, sadalīšanu, pārsaiņošanu un pārdalīšanu, tas ir uzskatāms par vairumtirgotāju, kuram jāievēro vairumtirgotājiem noteiktie skaidrās naudas lietošanas ierobežojumi – norēķini jāveic tikai bezskaidrā naudā, to skaitā ar maksājumu kartēm.

(Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta1.2 un sestā daļa)