IIen avanss un nokavējuma nauda
No LR Likuma par iedzīvotāju ienākuma nodokli 18.panta11. daļas ( cik saprotu groz. stājās spēka no 01.10.2010):

"Ja maksātājam ir būtiski mainījies darbības veids, ieņēmumu vai izdevumu struktūra vai samazinājies peļņas apjoms, nodokļa avansa maksājumus par taksācijas perioda atlikušajiem mēnešiem nosaka vienādās summās, ņemot vērā maksātāja iesniegto pamatoto aprēķinu. Starpību starp taksācijas periodam aprēķināto nodokli un nodokļa maksātāja uz prognozes pamata veikto nodokļa avansa maksājumu apmēru, kas pārsniedz 30 procentus no aprēķinātās nodokļa summas, palielina par nokavējuma naudu, kas aprēķināta saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām". Aprēķinātā nodokļa un veikto avansa maksājumu starpības pārsnieguma daļa tiek sadalīta atbilstoši avansa maksājumu veikšanas termiņiem."

Esam "iepriecināti paziņot", ka VID jau veic minētos uzrēķinus ( palielina par nokavējuma naudu), kaut gan avansa maksājumi 2010. gadā tika veikti noteiktos termiņos nevis prognozējot , bet gan aprēķināts pamatojoties uz 2009. gada ienākumiem ( jau ar 26 % likmi). Patreizēja ekonomiskajā situacijā prognozēt ... un par to vēl nodokli maksāt ... var varbūt tikai šo likumu radītāji, nevis SDV, kurš jau tā dzīvo no rokas mutē. Vai tomēr IIeN avansa maksājumi nav domāti, lai neiekrātos lielas summas ar samaksas termiņu uz 16.04.2011.

Izrādās, ka tomēr - lai veiktu papildus uzrēķinu( ja sanāca aprēķina perioda ( gada) beigās tie ienākumi ( nodoklis) lielāki par 30% nekā iepriekšējā gadā) tiem dumjajiem SDV, kas maksā šo nodokli un nepārtapa par SIA, MU vai tml.