Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Бухгалтерская отчетность, СГД - взаимоотношения, информация, аудит

ПВН в строительстве К списку тем

ПВН в строительстве
Уважаемые коллеги,подскажите может у каго в хранилище имеется методический материал по новому примеменению ПВН в строительстве или закон,где это можно почитать,заранее спасибо
Tanita2
Tanita2 06.02.2012 14:11
679 сообщений на сайте

Ответы (53)

Par Saeimā 2011.gada8.decembrī pieņemto likumu
„Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli””

2011.gada8.decembrī Saeima pieņēma likumu „Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli””, kurš publicēts 2011.gada23.decembra laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” Nr.202 (4600) un stājas spēkā 2012.gada1.janvārī.
Ar minētajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” (turpmāk – likums) noteikts, ka par būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē, pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) aprēķina un budžetā maksā būvniecības pakalpojumu saņēmējs, ja šo pakalpojumu sniedzējs un arī saņēmējs ir apliekamās personas, t.i., piemēro īpašo PVN maksāšanas kārtību, veiktas atsevišķas izmaiņas attiecībā uz PVN taksācijas perioda noteikšanu un veikti citi precizējumi un papildinājumi.

PVN piemērošana būvniecības pakalpojumiem

Likuma 13.6panta izpratnē būvniecības pakalpojumi ir būvdarbu veikšana jaunas būves (ēkas, inženierbūves) būvēšanai vai esošās būves vai tās daļas renovācijai, rekonstrukcijai, restaurācijai, konservācijai vai nojaukšanai.
Nodokli par minētajiem būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē, budžetā maksā būvniecības pakalpojumu saņēmējs, ja būvniecības pakalpojumu sniedzējs un to saņēmējs ir apliekamās personas.
Īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro arī valsts vai pašvaldības iestāde vai pašvaldība, kas ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā un saņem būvniecības pakalpojumus saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru vai kā publiskais partneris saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu.
Īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro būvniecības pakalpojumiem, tai skaitā:
1) būvlaukuma sagatavošana;
2) būvobjekta pagaidu būvju būvēšana un to nojaukšana;
3) būves nulles cikla izbūve;
4) būves nesošo un nenesošo elementu vai konstrukciju (tai skaitā iebūvējamo konstrukciju) būvēšana;
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:39
8241 сообщение на сайте
5) konstrukciju uzstādīšana ar piegādi vai bez tās (tai skaitā stikloto konstrukciju, logu un durvju ielikšana, liftu uzstādīšana);
6) iekārtu, kas ir būves neatņemama sastāvdaļa (tai skaitā ventilācijas sistēma, apkures sistēma), uzstādīšana un montāža;
7) būves ārējā apdare (tai skaitā fasādes apdare un siltināšana);
8 ) būves iekšējā apdare (tai skaitā sienu un griestu apdare, siltināšana, grīdas ieklāšana, tapešu līmēšana, virsmu krāsošana vai lakošana);
9) inženierkomunikāciju izbūve (tai skaitā ar būvi vai tās daļu funkcionāli saistīto inženiertīklu pievada un būves iekšējo inženiertīklu izbūve);
10) būves vai tās daļas konservācija;
11) būves vai tās daļas nojaukšana;
12) būvlaukuma sakopšana un labiekārtošana pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būvobjekta nodošanas ekspluatācijā (izņemot apzaļumošanu).
Sniegtā būvniecības pakalpojuma vērtībā iekļauj izmaksas, kas ir tieši saistītas ar konkrētā pakalpojuma sniegšanu (tai skaitā būvmateriālu, konstrukciju vai iekārtu, kas ir būves neatņemama sastāvdaļa, vai citu normatīvajos aktos būvniecības jomā paredzēto iekārtu iegādes un uzstādīšanas vērtība, būvniecības instrumentu, mehānismu vai tehnoloģisko iekārtu nomas vērtība).
Piemērojot īpašo PVN maksāšanas kārtību būvniecības pakalpojumiem, pakalpojuma sniedzējs izraksta būvniecības pakalpojuma saņēmējam nodokļa rēķinu, kurā norāda sniegtā pakalpojuma vērtību bez PVN. Tas ir, piemērojot iepriekš minēto kārtību, pakalpojuma sniedzējam izrakstītajā nodokļa rēķinā nav jānorāda tādi nodokļa rēķina rekvizīti kā piemērotā PVN likme un aprēķinātā PVN summa.
Būvniecības pakalpojuma saņēmējs samaksā pakalpojuma sniedzējam nodokļa rēķinā norādīto pakalpojuma vērtību.
Būvniecības pakalpojuma saņēmējs par saņemto pakalpojumu maksā, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus.
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:39
8241 сообщение на сайте
Valsts vai pašvaldības iestādei vai pašvaldībai, kura nav reģistrēta VID ar PVN apliekamo personu reģistrā un kura ir noslēgusi ar būvniecības pakalpojumu sniedzēju līgumu par būvniecības pakalpojumu saņemšanu saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru vai ir iesaistīta kā publiskais partneris publiskās un privātās partnerības projektā saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu, pirms šo pakalpojumu saņemšanas ir jāreģistrējas VID ar PVN apliekamo personu reģistrā uz laiku līdz līgumā norādītā būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņa beigām. Šai valsts vai pašvaldības iestādei vai pašvaldībai piešķir reģistrācijas numuru VID ar PVN apliekamo personu reģistrā, kas ir izmantojams tikai būvniecības pakalpojumu saņemšanai un ir derīgs līdz līgumā norādītā būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņa beigām.
VID var izslēgt valsts vai pašvaldības iestādi vai pašvaldību (kura ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā tikai būvniecības pakalpojumu saņemšanai saskaņā ar noslēgto līgumu), ja ir beidzies līgumā norādītais būvniecības pakalpojumu sniegšanas termiņš.
Piemērojot īpašo PVN maksāšanas kārtību, būvniecības pakalpojuma saņēmējs par saņemto pakalpojumu maksā PVN valsts budžetā tajā taksācijas periodā, kad saņemts pakalpojums un saņemts nodokļa rēķins vai samaksa veikta avansā saskaņā ar rēķinu.

Ja pārmaksātā PVN summa taksācijas periodā pārsniedz 1000 latu un tā izveidojusies par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem tādu būvniecības pakalpojumu nodrošināšanai, kuriem piemērota īpašā PVN maksāšanas kārtība, VID atmaksā šo pārmaksāto PVN summu apliekamās personas norādītajā bankas kontā, ievērojot likuma 12.panta12.3daļā noteikto termiņu.
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:39
8241 сообщение на сайте
Īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti, sākot ar 2012.gada1.janvāri, izņemot būvniecības pakalpojumus, kas sniegti valsts vai pašvaldības iestādei vai pašvaldībai, kas ir reģistrēta VID ar PVN apliekamo personu reģistrā un saņem būvniecības pakalpojumus saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru vai kā publiskais partneris saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu.
Savukārt par būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti līdz 2011.gada31.decembrim, īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro, sākot ar 2013.gada1.janvāri.
Būvniecības pakalpojumiem, kas sniegti valsts vai pašvaldības iestādei vai pašvaldībai, kas ir reģistrēta VID ar PVN apliekamo personu reģistrā un saņem būvniecības pakalpojumus saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru vai kā publiskais partneris saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu, īpašo PVN maksāšanas kārtību piemēro saskaņā ar līgumiem, kuri noslēgti, sākot ar 2013.gada1.janvāri.
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:39
8241 сообщение на сайте
PVN taksācijas perioda noteikšana
Apliekamai personai, kuras veikto apliekamo darījumu vērtība taksācijas gada laikā pārsniedz 35 000 latu, PVN taksācijas periods ir viens kalendārais mēnesis.
Apliekamai personai, kura taksācijas gadā reģistrēta VID ar PVN apliekamo personu reģistrā un kura neatbilst likuma 9.panta pirmajā vai 1.2daļā minētajiem nosacījumiem, taksācijas periods ir viens kalendārais ceturksnis.
Ja apliekamai personai, kurai saskaņā ar likuma 9.panta1.1 vai 1.2daļu taksācijas periods bija noteikts viens kalendārais ceturksnis vai puse no kalendārā gada, taksācijas gada laikā veikto apliekamo darījumu vērtība pārsniedz 35 000 latu, tai taksācijas periods ir viens kalendārais mēnesis un tas tiek saglabāts līdz taksācijas gada beigām.
Ja PVN taksācijas periodam taksācijas gada laikā ir jāmainās no ceturkšņa vai no puses no kalendārā gada uz mēnesi, tad šādā gadījumā par taksācijas perioda maiņu apliekamā persona informē VID, iesniedzot PVN deklarāciju par to mēnesi, kurā apliekamo darījumu vērtība pārsniegusi 35 000 latu. Šajā deklarācijā jāiekļauj informācija arī par iepriekšējos mēnešos veiktajiem darījumiem.
Apliekamā persona, kurai taksācijas periods mainās atbilstoši likuma 9.panta1.4daļai, aprēķina un iemaksā nodokli valsts budžetā 20 dienu laikā pēc tā kalendāra mēneša beigām, kurā mainās taksācijas periods.
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:40
8241 сообщение на сайте
Citi precizējumi un papildinājumi

1. Precizēti nosacījumi, kādi ir nepieciešami, lai metāllūžņu piegādēm un ar tām saistītiem pakalpojumiem, kas veikti iekšzemē, būtu tiesības piemērot īpašo PVN maksāšanas kārtību, t.i.,:
1) metāllūžņu piegādātājs (vai ar metāllūžņu piegādēm saistīto pakalpojumu sniedzējs) un metāllūžņu saņēmējs (vai ar metāllūžņu piegādēm saistīto pakalpojumu saņēmējs) ir apliekamās personas;
2) metāllūžņu saņēmējam (vai ar metāllūžņu piegādēm saistīto pakalpojumu saņēmējam) ir licence metālu atgriezumu un metāllūžņu iepirkšanai Latvijas Republikā vai, ja šādas licences nav, ir atļauja A vai B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai vai atkritumu savākšanas, pārkraušanas, šķirošanas un uzglabāšanas atļauja.
2. Atbilstoši 2011.gada28.jūlijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā no 2011.gada1.oktobra tika mainīta kārtība, kādā ar PVN apliek nelietota nekustamā īpašuma pārdošanu.
Pārdodot jaunuzceltas ēkas un būves, vai renovētas, rekonstruētas vai restaurētas ēkas vai būves, ja tās pēc pieņemšanas ekspluatācijā netika izmantotas, līdz 2011.gada1.oktobrim ar PVN bija apliekama tikai to pirmā pārdošana.
Savukārt pēc 2011.gada28.jūlijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā ar PVN bija apliekama ne tikai pirmā, bet arī jebkura nākamā minēto ēku vai būvju pārdošana, ja tās pēc pieņemšanas ekspluatācijā netika izmantotas.
Likuma grozījumos, kas stājas spēkā 2012.gada1.janvārī, ir iekļauti pārejas noteikumi, kas paredz, ka, ja konkrētais nekustamais īpašums tika iegādāts līdz 2011.gada27.jūlijam, apliekamā persona drīkst nepiemērot iepriekšminēto likuma grozījumu normas līdz 2013.gada1.janvārim. Tas nozīmē, ka, 2012.gadā pārdodot nelietotu ēku, kas iegādāta līdz 2011.gada27.jūlijam, un šī pārdošana ēkai ir otrā pārdošana vai turpmākā pārdošana, apliekamā persona šim darījumam PVN drīkst nepiemērot.
Dinaro
Dinaro 06.02.2012 14:40
8241 сообщение на сайте
У меня в файлах презентация ПВН
Tt7
Tt7 06.02.2012 14:52
37863 сообщения на сайте
Большое спасибо, сейчас гляну
Tanita2
Tanita2 06.02.2012 15:04
679 сообщений на сайте
Почитала,еще больше вопросов появилось
Tanita2
Tanita2 06.02.2012 15:17
679 сообщений на сайте
Ну ничё, к лету обещали на вопросы дать ответы
Tt7
Tt7 06.02.2012 15:55
37863 сообщения на сайте
Тань,а до лета чего делать....Все молчат инстанции
Nak
Nak 06.02.2012 15:57
9201 сообщение на сайте
Позвонила в ВИД,они мне сказали,что это распространяется только на новые здания
Tanita2
Tanita2 06.02.2012 16:00
679 сообщений на сайте
я тоже слышала из-за угла об этом
Nak
Nak 06.02.2012 16:21
9201 сообщение на сайте
Глупости это, не только на новые, но и на реновируемые или реконструируемые, и не только здания, но и инженерные сооружения! Теперь всем бухам, кто завязан на этих услугах, усиленно придётся изучать закон о сторительстве и правила к нему, для справки - закон находится в стадии больших изменений. Основная мысль - новый порядок применяется ко всем видам строительства, на которые получены или вуатляуи или карты, но это пока такое мнение, и ВИД и Финмин завалены вопросами со всех краёв, потому обобщённую методику обещамшись справить к весне. Кому сильно горит, пишите ВИДу свои вопросы, они пытаются отвечать по возможности быстро, а заданные вопросы потом включат в методику с разъяснениями. Очень много вопросов по поводу смежных действий, как то - аренда стройтехники, инструменты и т.д. Вобчим, началось в колхозе утро, коровы мычат, а доярки пьяные...
Tt7
Tt7 06.02.2012 16:36
37863 сообщения на сайте
ну реновация и реконструкция-это уже новое
Nak
Nak 06.02.2012 16:53
9201 сообщение на сайте
Наташа, ты меня пугаешь
Tt7
Tt7 06.02.2012 16:55
37863 сообщения на сайте
Реновация и реконструкция - это вовсе не новое
Cerise
Cerise 06.02.2012 16:56
1426 сообщений на сайте
Меня больше интересуют проектировочные работы (не для сооружений).
Cerise
Cerise 06.02.2012 16:57
1426 сообщений на сайте
Ministru kabineta noteikumi Nr.933
Rīgā 2006.gada14.novembrī
293.4 Likuma 13.6 panta normas neattiecas uz projektēšanu.
(MK 27.12.2011. noteikumu Nr.1010 redakcijā)
Zinme
Zinme 06.02.2012 19:11
1186 сообщений на сайте
Эх,девченки,если бы мне кто провел реконструкцию или реновацию я ж как новая была бы....или в квартире моей больше не шуткую так...Каюсь
Nak
Nak 06.02.2012 20:15
9201 сообщение на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.