Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
PZA posteņu saturs
Labdien!
1) Kur var atrast kādus materiālus (likumi, MK, VID metod.mater., skaidrojumi utt.) par to kas tieši ir iekļaujams PZA posteņos, kā pareizi sadalīt ieņēmumus, izmaksas, utt?
2) Kādus nodokļus parasti parāda “Pārējie nodokļi” postenī?
Iepriekš paldies!
Ответы (27)
Хороший вопрос. А Вы бухгалтер, или сампосебе? Ну на всякий случай можете и сдесь посмотреть
http://www.likumi.lv/doc.php?id=66461
un saistītie dokumenti arī jāpalasa
Tur ir tikai vispārējie principi (~5 punkti) ļoti skopi!
Ko darīt piemēram šādā situācijā:
Uzņēmumam ir ēka:
40% platību tiek izmatotas pamatdarbībā
30% tiek iznomātas (nav pamatdarbība - blakus ieņēmumi)
30% stāv tukši
Uzkrātais nolietojums pārskata gadā ir ļoti liels. Ja 100% nolietojuma likt “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” tad “Bruto peļņa vai zaudējumi” būs ar mīnus zīmi.
Tāpēc man šķiet kā būtu labāk “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” postenī likt tikai 40% nolietojuma, kas tieši attiecās uz pamatdarbību.
Jautājums kurā postenī parādīt pārējos 60% no nolietojuma
Tāpēc būtu ļoti interesanti apskatīties kas ir teikts normatīvajos aktos par ieņēmumu, izmaksu sadalījumu starp PZA posteņiem. Šādos dokumentos gandrīz nekā nav:
- Likums "Par uzņēmumu gada pārskatiem”
- MK noteikumi Nr.488 "Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi"
Jautājums Nr.2 uz kuru likumos atbildi arī neatradu:
Kurā PZA postenī likt Nekustāmā īpašuma nodoklī?
Ja nekur nav teikts, tas nozīmē ka var likt jebkurā izmaksu postenī?
Mācību grāmatas, bibliotēka, pierakstu klades, priekšmeta pasniedzējs.
Nekustāmā īpašuma nodoklī vajag likt “Pārējie nodokļi” postenī.
Nekustāmā īpašuma nodoklī vajag likt “Pārējie nodokļi” postenī.
Liels paldies!
Vai kas zin, kā atbildet arī uz šo jautājumu (iepriekš paldies):
Ko darīt šādā situācijā:
Uzņēmumam ir ēka:
30% stāv tukši
Uzkrātais nolietojums pārskata gadā ir ļoti liels. Ja 100% nolietojuma likt “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” tad “Bruto peļņa vai zaudējumi” būs ar mīnus zīmi.
Tāpēc man šķiet kā būtu labāk “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” postenī likt tikai 40% nolietojumu, kas tieši attiecās uz pamatdarbību.
Jautājums: kurā PZA postenī parādīt pārējos 60% no nolietojuma?
Es tiešam nezinu vai var dalīt nolietojumu un vai tam vispar ir jega, bet kapec jus ta pardzīvojat no ta, ka “Bruto peļņa vai zaudējumi” būs ar mīnus zīmi. Nu vienu gadu peļņa, otru zaudējumi-tas ir normali.
Cerība63! Jums vispirms vajag atrisināt problemu ar nolietojumu un tikai pēctam meklēt kurā PZA postenī to bāzt.
Jūs rakstat, ka:
30% stāv tukši
Tad kāpēc Jūs to Eku nolietojat 100 procentīgi?
Да это вообще абсурд, если здание одно, то и износ на него начисляется, как на одну единицу. Еще по кабинетам додумайтесь амотизацию начислять.
Ja taksācijas gada laikā uzkrāto nolietojumu par ēku pilnīgi parādīt “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” postenī, tas palielinās pašizmaksu par 25%
Man šķiet, kā tas ir nepareizi, jo pamatdarbībai tiek izmantotas tikai 40% ēkas plātības. Tāpēc es gribu pārējo 60% nolietojuma daļu parādīt citos PZA posteņos.
1) Kas liedz to darīt?
Par NĪN uzrādīšanu. Atbilde no nodokļu konsultantes:
Citāts: “Nekustamā īpašuma nodokli uzrāda PAZ divējādi, to var iekļaut izdevumos jau aprēķinot peļņu vai arī norāda PZA beigu daļā pie pārējiem nodokļiem.
Uzņēmumos tas ir precizēts uzskaites metodikā.”
2) Vai viņas viedoklis ir pareizs?
Es gan sliecos uz to, ka tas izskatās pēc ieguldījumu īpašuma nevis parasta PL
http://www.likumi.lv/doc.php?id=159383
Да это вообще абсурд, если здание одно, то и износ на него начисляется, как на одну единицу. Еще по кабинетам додумайтесь амотизацию начислять.
Ну почему же...не обязательно. А если, к примеру, часть здания находится в таком состоянии, что не может быть использовано ни в какой деятельности...
NĪN es arī iekļauju PZ aprēķinā pirms UIN.
"Ja taksācijas gada laikā uzkrāto nolietojumu par ēku pilnīgi parādīt “Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas” postenī, tas palielinās pašizmaksu par 25%
Man šķiet, kā tas ir nepareizi, jo pamatdarbībai tiek izmantotas tikai 40% ēkas plātības. Tāpēc es gribu pārējo 60% nolietojuma daļu parādīt citos PZA posteņos."
Cerība63! PZA Jūs aizpildat tā, kā Jums šķiet, ir pareizi!
"Par NĪN uzrādīšanu. Atbilde no nodokļu konsultantes:
Citāts: “Nekustamā īpašuma nodokli uzrāda PAZ divējādi, to var iekļaut izdevumos jau aprēķinot peļņu vai arī norāda PZA beigu daļā pie pārējiem nodokļiem.
2) Vai viņas viedoklis ir pareizs? "
Interesanti! Vai Jums ir kautkāds trešais variants?
Vai viņas viedoklis ir pareizs?
на мой взгляд, да, жестко это не регламентровано
Ну почему же...не обязательно. А если, к примеру, часть здания находится в таком состоянии, что не может быть использовано ни в какой деятельности...
Если она не может быть использована ни в какой деятельности, значит ей нечего делать в учёте ОС
Если она не может быть использована ни в какой деятельности, значит ей нечего делать в учёте ОС
Pilnīgi manas domas!
Tas gan ir precizēts lukumā:
iekļaut izdevumos jau aprēķinot peļņu -par nomātu īpašumu
norāda PZA beigu daļā pie pārējiem nodokļiem-par savu īpašumu
Закрыть
Краткое описание нарушения