Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

IIN К списку тем

IIN
Labdien!
Man steidzams jautājums IIN sakarā.
SIA iznomā no privātpersonas automašīnu uz noteiktu termiņu (11 dienas). Noslēdz līgumu par samaksu, no kuras tiks ieturēts IIN.
Man jautājums par nodokļa likmi - 10% vai 25%
Es tā kā sliecos uz 25 %, klients saka, ka kursos ir teikts, ka no 2012. gada var piemērot 10%

Atradu likumā:
15.pantsNodokļa likmes
7. Šā likuma 3.pantatrešās daļas 9.1 un 9.2 punktā un 8.pantatrešās daļas 15. un 15.1 punktā minētajam ienākumam, kā arī 11.pantadivpadsmitajā daļā minētajam ienākumam no īpašuma tiek piemērota 10 procentu likme.

11. pants. No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana
12. Ja maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma [iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu (arī pārdodot īres tiesības), nododot lietu tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam, iznomājot kustamo mantu vai gūstot samaksu par dabas resursu izmantošanu vai izmantošanas aprobežojumiem] vai gūstot ienākumu no kustamas lietas atsavināšanas, kas atbilst tikai šā panta 1.3 daļas 2.punktam var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu. Maksātājs veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti. Saimnieciskās darbības ieņēmumus maksātājs hronoloģiskā secībā uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, kurā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, attaisnojuma dokumenta numuru un datumu, darījuma dalībnieku (fiziskās personas vārdu un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu), darījuma aprakstu, darījuma summu un citu nepieciešamo informāciju.

Kā tad pareizi ir jārīkojas? Nesanāk bieži saskarties ar izmaksām fiziskai personai, tāpēc pieļauju, ka kaut kas paskrien garām.
Mēģināju EDSā aizpildīt paziņojumu par iz
Maira1
Maira1 13.06.2012 17:08
98 сообщений на сайте

Ответы (5)

Ir tāda lieta no šī gada, bet kā tas reāli darbojas, pieredzes nav. Kaut kur lasīju vai dzirdēju, ka šis nomas līgums jāpiereģistrē VIDā, tā kā painteresējieties drīzāk tur.
Abra
Abra 13.06.2012 18:53
2285 сообщений на сайте
Nu jā, Mēģināju EDSā aizpildīt paziņojumu par izmaksām fiziskai personai, ieliekot kodu 1009 - ieņēmumi no kustamas mantas iznomāšanas, uzreiz automātiski rēķina 25%.

Kaut kā murgaini viss liekas.

Šī panta sakarā lasīju par telpu nomu - līgums fiziskajai personai jāreģistrē VIDā, kur pēc tam izsniedz izziņu par to, ka neesi reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs. Vai uz kustamās mantas nomas līgumu varētu tas pats attiekties? Nespēju nekur atrast nekādus loģiskus skaidrojumus.
Maira1
Maira1 14.06.2012 08:14
98 сообщений на сайте
Ir rakstīts : "var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs". Kur rakstīts, ka obligāti ir jānes saimnieciskās darbības apliecība atpakaļ uz VID? Neuzskaita izdevumus saistītus ar nomu un viss. Ja juristi tiesā tiesātos, tad taču vadītos pēc likuma pantiem. Un ja iepriekšējos gados IIN deklarācijas D3 pielikumā jau ir uzrādīts saimnieciskās darbības veids un adrese, kā arī, izņemot saimnieciskās darbības apliecību, ir norādīts darbības veids un adrese, kādēļ ar katru līgumu vajadzētu doties uz VID.
Un vēl - par zemes iznomāšanu drīkst atskaitīt NĪN - kurā momentā tas tagad ir iespējams: atlīdzības izmaksātājam vajadzētu ieturēt 10%, bet kā viņš zinās NĪN summu, ko atskaitīt un kā EDS to sapratīs. Pašam iznomātājam caur EDS nav iespējams nodot D1'.
Atļauti ir 10% , bet kā tos pielietot? It kā tiek strādāts pie birokrātijas mazināšanas, bet papīru kaudzīte kā neplok, tā neplok...
Stradniex
Stradniex 14.06.2012 08:56
573 сообщения на сайте
Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.pantadivpadsmitā daļa nosaka, ka ja maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma [iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu (arī pārdodot īres tiesības), nododot lietu tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam, iznomājot kustamo mantu vai gūstot samaksu par dabas resursu izmantošanu vai izmantošanas aprobežojumiem] vai gūstot ienākumu no kustamas lietas atsavināšanas, kas atbilst tikai šā panta 1.3 daļas 2.punktam var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šā likuma 11.pantadivpadsmitajā daļā minētajam ienākumam no īpašuma tiek piemērota 10 procentu likme.
Tādejādi ar 2012.gada1.janvāri fiziskai personai ir tiesības nereģistrēt saimniecisko darbību gūstot ienākumu no īpašuma (piem., iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu, nododot lietu tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam, iznomājot kustamo mantu u. c) un šiem ienākumiem piemērojama 10% likme, ja nodokļu maksātājs piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas informē par to Valsts ieņēmumu dienestu (likuma 28.panta8.punkts). VID nodokļu maksātājam izsniegs izziņu, kuru nodokļu maksātājs iesniegs ienākumu izmaksātājam un pamatojoties uz šo izsniegto izziņu ienākuma izmaksātājs ieturēs IIN 10% apmērā izmaksas vietā un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā, kā arī iesniegs paziņojumu līdz nākamā mēneša 15.datumam
Ja ienākumu saņēmējs, kas nav reģistrējis saimniecisko darbību un nav iesniedzis VID izsniegtu izziņu , tad ienākuma izmaksātājs izmaksas brīdī ieturēs IIN 25% apmērā.

Atbildei ir informatīvs raksturs.
Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājas lapā www.vid.gov.lv sadaļā Tiesību akti. VID informatīvais tālrunis 1898.

Ar cieņu,
VID konsultanti
Maira1
Maira1 14.06.2012 11:34
98 сообщений на сайте
IIN likuma 11. panta 12. daļa spēkā ar 2010. gada 01. septembri un 15. panta 3.1 daļa ar 2011. gada 01. janvāri
Stradniex
Stradniex 14.06.2012 14:26
573 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.