Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство

kredīts un nomāts pamatlīdzeklis К списку тем

kredīts un nomāts pamatlīdzeklis
SIA nomā no fiziskas personas ēku ,ar izpirkšanas tiesībām.Līgumā atrunāts,ka SIA turpmāk maksās kreditiestādei kredītu par ēkas iegādi,kuru līdz šim maksāja ēkas īpašnieks.Te man 2 neskaidrības:
1.Vaitad kredits nav jāpārliek uz SIA?
2.Grāmatot kā-vispār nesaprotu!
Vispār nepatīk man šis gadījums,bet to izdomājuši direktori.
Sella
Sella 25.06.2012 15:58
377 сообщений на сайте

Ответы (20)

Jāņem līgums un jālasa, nevaru neko atbildēt citu. Grāmatojumi atkarīgi no līguma nosacījumiem.
Andaz
Andaz 25.06.2012 16:10
27892 сообщения на сайте
Piemēram, ēka kā un kad pāriet īpašumā utml.
Nav jau nekādu problēmu - parāds FP, bet maksā bankai un dzēšas parāds FP.
Andaz
Andaz 25.06.2012 16:11
27892 сообщения на сайте
Paldies ,Andaz.
Ēka pāries SIA īpašumā,kad tiks dzēsts fizpersonas kredīts.Tā rakstīts līgumā.
Ja ņemu SIA uzskaitē fizpersonas kredītu ..tad kā -K 5410,bet ko tad Debetā?
Sella
Sella 25.06.2012 16:20
377 сообщений на сайте
Svarīgi, kurā brīdī tiek pārņemtas īpašuma tiesības (parasti beigās, kad nomaksātas kredītsaistības).
Kamēr SIA nav ieguvis īpašuma tiesības. viss, ko nomaksā bankai, faktiski ir aizdevums privātpersonai.
Nevar norakstīt ne PVN, ne NĪ nodokli, kas arī būs jāmaksā.

Ir variants ar patapinājumu. Skat. VID uzziņu: http://www.uzzina.lv/vuzn.php?vuzn_id=943
Varat paskatīties attiecīgo likumu L2D, kur pie pantiem norādītas atsauces uz VID publikācijām par attiecīgo likuma pantu, daļu vai punktu.
Piem. visi grāmatojumi tikai uz attaisnojuma dokumentu pamata:
http://www.l2d.lv/l.php?doc_id=66460#pants7
Juris.r
Juris.r 25.06.2012 16:44
21 сообщение на сайте
Kādas muļķības! Nekas nekur nav jātapina!
PL izveidošanas izmaksas sliktākajā gadījumā.
Andaz
Andaz 25.06.2012 16:50
27892 сообщения на сайте
Juri,Jūs mani sabaidāt!Pavisam negribas krāmēties ar fizpersonu aizdevumiem..
PL izveides izmaksas liekas sakarīgāk..
Jebkurā gadījumā paldies par variantiem..
Sella
Sella 26.06.2012 10:46
377 сообщений на сайте
Вообще-то по правилам бухучета арендованное с правом выкупа имущество ставится на баланс арендатора как основное средство и учитывается потом в обычном порядке.
Maija
Maija 26.06.2012 12:01
28223 сообщения на сайте
Protams, pareizi ir tā kā raksta Maija, pie nosacījuma, ka līgumā tā arī ir atrunāts.
Ja nav- izveidošanas izmaksas.
Andaz
Andaz 26.06.2012 12:59
27892 сообщения на сайте
Protams, pareizi ir tā kā raksta Maija, pie nosacījuma, ka līgumā tā arī ir atrunāts.
Ja nav- izveidošanas izmaksas.
Andaz 26.06.2012 12:59
Где вы видели договор, в котором проводки написаны?

Порядок бухучета у нас регламентируется законом, а не договором.
Maija
Maija 26.06.2012 13:05
28223 сообщения на сайте
Nu-nu... Ja līgumā ir noteikts, ka īpašuma tiesības pāriet tikai veicot pilnu apmaksu, tad jāveido PL izveidošanas izmaksas. Un neviens likums nu gan nereglamentē, ka tā rīkoties nedrīkst.
Andaz
Andaz 26.06.2012 13:07
27892 сообщения на сайте
Tātad varbūt tā,rezumējot visus padomus:
1.Rakstupieņemšanas -nodošanas aktu par ēku,kura vēl nav izpirkta-
kredīta summa D1200 -K 5400,līdz ar to ēka ieies SIA pamatlīdzekļos.un SIA būs tiesīga samaksāt arī NĪ nodokli.
2.SIAmaksā fizpersonas kredītu-D5400-K2600
3.KadSIA beigs maksāt kredītu ,tiks kārtots pirkuma līgums un zemesgrāmata par jau izmaksāto ēku..kura jau atrodas bilances kontā 1200.
Sella
Sella 26.06.2012 13:09
377 сообщений на сайте
Ниразу это не значит.

Более того, не помню где, сказано, что сделки надо граматать по их экономической сущности, а не только по юридической форме.
При лизинге (что по сути есть аренда с выкупом) право собственности тоже переходит после всех выплат. Однако никто не заливает бензин в "izveidošanas izmaksas".
Maija
Maija 26.06.2012 13:11
28223 сообщения на сайте
Tātad varbūt tā,rezumējot visus padomus:
1.Rakstupieņemšanas -nodošanas aktu par ēku,kura vēl nav izpirkta-
kredīta summa D1200 -K 5400,līdz ar to ēka ieies SIA pamatlīdzekļos.un SIA būs tiesīga samaksāt arī NĪ nodokli.
2.SIAmaksā fizpersonas kredītu-D5400-K2600
3.KadSIA beigs maksāt kredītu ,tiks kārtots pirkuma līgums un zemesgrāmata par jau izmaksāto ēku..kura jau atrodas bilances kontā 1200.
Sella 26.06.2012 13:09
Nē! Ņemiet līgumu un izlasiet visu, kas tur teikts par īpašuma tiesību pāriešanu, ierakstiem Zemesgrāmatā. Mēs taču neredzam no šejienes to līgumu.
Pie reizes - izlasiet, kas ir pamatlīdzekļi.
SIA nav un nebūs nekādu kredītu, kur Jūs to ņēmāt?
Jūs nesaprotat PL būtību, tāpēc arī nesaprotat mūsu atbildes.
Andaz
Andaz 26.06.2012 14:08
27892 сообщения на сайте
Jau rakstīju iepriekš:1.ēka pāries SIA īpašumā ,tikko tiks samaksāts fizpersonas(ēkas šobrīža īpašnieka) kredīts.
Un ēka jau patreiz tiek izmantota uz patapinājuma līguma pamata-kā juridiskā adrese.
Kā tad sauks to maksājumu-kur SIA veiks fizpersonas kredita maksājumus?Te piekrītu Maijai(13:11),tas pats līzings vien iznāk.Pēc būtības,nevis papīriem.Un līzingā pirktās lietas tak ņemam uzskaitē pamatlīdzekļos?
Sella
Sella 26.06.2012 14:17
377 сообщений на сайте
Ēku kā īpašumu var reģistrēt tikai ar Zemesgrāmatu. To Jūs dabūsiet tikai pēc pilnas vērtības nomaksas. Jums var būt:
1) avansa maksājumi par PL;
2) PL izveidošanas izmaksas (jālasa līgums, es nevaru pateikt vai 1.vai2. variants).

tas, ka Jūs maksājat FP kredītu, nenozīmē, ka Jums ir kredīts, ja vien bankā neveicat pārkreditēšanu.
Līzingi ir dažādi - pēc viena ņem uzskaitē uzreiz, pēc cita - tikai pēc līzinga summas pilnīgas nomaksas.
Andaz
Andaz 26.06.2012 14:21
27892 сообщения на сайте
Andaz,tieši tas jau bija mans tēmas jautājums-ko darīt(kā saukt un grāmatot) ar šito svešo kredītu?Jebkurā gadījumā šīs summas tak būs jādabūn pamatlīdzekļu kontos-vai kā pamatlīdzekļu izveidošana,avansa maksājumi vai kā nomāts pamatlīdzeklis šobrīd...ar sekojošu FP kredīta pakāpenisku apmaksu.
Sella
Sella 26.06.2012 14:45
377 сообщений на сайте
Mīļo cilvēk, piedodiet, bet izskatās, ka Jums ir dikti maza nojēga par grāmatvedību kā tādu.
Nekā personīga!
Andaz
Andaz 26.06.2012 16:38
27892 сообщения на сайте
Andaz,es uzdevu ļoti konkrētu jautājumu...uz kuru jūs katrs sniedzāt savādāku atbildi.tātad jums katram ir savādāka nojēga par grāmatvedību?
grāmatvedības pamatprincipi ir vienādi,un ja uz konkrēto jautājumu nespējat atbildēt,tad nemokieties velti,meklēdama nez kādus iemeslus .
Sella
Sella 27.06.2012 08:34
377 сообщений на сайте
Es šo darījumu grāmatotu šādi:

1) Debetā PL (ēka) - Kredītā Parāds pret fizisko personu, sadalot to sīkāk pa kontiem (īstermiņa saistības, ilgtermiņa saistības).
2) Maksājot bankai fiziskās personas vietā kredītu, tādejādi dzēšot saistības pret fizisko personu, grāmatojam sekojoši:
Kredītā maksājums no bankas, Debetā - saistību dzēšana pret fizisko personu
Irinacumika
Irinacumika 27.06.2012 10:28
2 сообщения на сайте
Andaz,es uzdevu ļoti konkrētu jautājumu...uz kuru jūs katrs sniedzāt savādāku atbildi.tātad jums katram ir savādāka nojēga par grāmatvedību?
grāmatvedības pamatprincipi ir vienādi,un ja uz konkrēto jautājumu nespējat atbildēt,tad nemokieties velti,meklēdama nez kādus iemeslus .
Sella 27.06.2012 08:34
Labi, atsūtiet man savu līgumu e-pastā - izlasīšu un paskaidrošu kā grāmatot to jūs ēku. Es neesmu gaišreģe, bez līguma izlasīšanas konkrētu atbildi sniegt nav iespējams.
Andaz
Andaz 27.06.2012 12:59
27892 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.