Reorganizācijas rezultātā "jāsadala" bilance
Pieņemsim, ka divi īpašnieki nolemj "šķirties" un sadalīt biznesu. Uzņēmumam ir, piemēram, nekustamais īpašums 10 000 Ls vērtībā (atlikusī kredīta vērtība 5000 Ls) un auto 5000 (līzinga atlikums 2500). Pieņemsim, ka pārējos aktīvus (debitorus, naudu, citus PL) nolemts sadalīt uz pusēm. Uzņēmuma aktīvu bilances vērtība, teiksim 30000. Viens paturēs nekustamo īpašumu (un tam ņemto kredītu), otrs pretendē uz auto (komplektā ar līzingu). Uzņēmuma uzkrātie zaudējumi ir 10000 ls ko līdz šim līdzsvarojuši īpašnieku aizdevumi.Tā kā ir diezgan skaidra aktīvu (un dažu pasīvu - kredītu, īpašnieku aizdevumu sadale), es plānoju izveidot speciālu starpkontu, kurā debitēt vai kreditēt nodalāmos aktīvus un saistības. Tiktāl būtu skaidrs.
Jautājums, kas man nav gluži 100% skaidrs ir sekojošs - šajā starpkontā noteikti izveidosies kaut kāda starpība, ko visdrīzāk atrisina tā, ka "līdzi iedod" daļu no uzkrātajiem zaudējumiem. Manuprāt, reorganizācijas "rezultātam" nebūtu jāietekmē kārtējais peļņas un zaudējumu aprēķins, atšķirībā no citiem gadījumiem, kad tiek norakstīti aktīvi (kas rada izdevumus) vai saistības (kas rada ieņēmumus). Mans kolēģis turpretī uzskata, ka starpkonta atlikums jāiekļauj PZA kā reorganizācijas peļņa vai zaudējumi. Es atkal negribētu aiztikt PZA, bet aprēķināt, tieši cik no uzkrātajiem zaudējumiem "pārnest" uz jauno uzņēmumu, lai bilancē debets sakristu ar kredītu.
Varbūt kāds var padalīties pieredzē?