Vispirms parēķiniet, kādas var būt izstāšanās sekas, jo jāaprēķina un jāmaksā budžetā nodoklis no krājumiem (un PL), kas ir nerealizēti uz izstāšanās brīdi un par kuriem ir ticis atskaitīts priekšnodoklis.
Ja joprojām ir izdevīgāk izstāties, tad rakstiet iesniegumu, kādēļ vēlaties izstāties (piemēram, ka tiek plānots apgrozījums tikai 10 000 Ls).
Būs jāiesniedz deklarācija par periodu līdz izstāšanās brīdim. Ar to gan var rasties nelielas grūtības sakarā ar to, ka EDS var arī nepieņemt jūsu deklarāciju - man nācās vairākas reizes zvanīt uz VID un skaidroties.
Pirms apmēram gada es "izslēdzu" no PVN maksātājiem vairākus maksātnespējīgus uzņēmumus un dažiem deklarāciju izdevās nodot tikai ar kādu trešo piegājienu. VID konsultanti uzsvēra, ka deklarācijai jābūt līdz datumam, kad uzņēmums izslēgts, taču, ja uzņēmuma taksācijas periods bija piemēram pusgads, tad deklarāciju līdz 15.aprīlim EDS noraida, jo neatbilst plānotajam taksācijas periodam
Nākamais VID konsultantu ieteikums bija iesniegt papīra formā, ko izdarījām, bet ... saņēmām sašutuma pilnu zvanu no vienas nodaļas par to, ka viss jāiesniedz EDS
Kad es laipni apvaicājos, vai darbiniecei ir kādi konkrēti ieteikumi, kā man šādu deklarāciju, ko EDS "met atpakaļ" iesniegt, tad man ieteica konsultēties VID
Visbeidzot izdarīju tā, ka deklarāciju iesniedzu tad, kas tas attiecīgajam uzņēmumam "pieklājās" un norādīju pilnu taksācijas periodu, bet vienlaikus iesniedzu "papildus informāciju PVN deklarācijai", kurā norādīju patieso periodu un lūgumu VID nodaļai izlabot periodu pašiem.