PVN par preču iegādi ar montāžu - pakalpojums vai prece
Labvakar!Gribu dzirdēt gudro grāmatvežu domas.
Ir uzņēmums LR PVN maksātājs, kurš no ES reģistrēta PVN maksātāja, saskaņā ar līgumu, iegādājas preci (darbagaldu), kuru šis pats ES PVN maksātājs gan transportē uz LR, gan LR veic montāžas darbus.
Atbilstoši līgumam un tāmei pie līguma ir atrunāta gan preces cena, gan transporta izmaksas, gan montāžas izmaksas.
Līgumā ir atrunāts, ka maksājumi tiek veiki avansa veidā ar vienādiem 3 maksājumiem, procentuāli līguma summai nevis izpildītiem darbiem.
Ir samaksāts pirmais avanss atbilstoši līgumam. Avansu par preci PVN deklarācijā uzrādīt nevajag, vajag uzrādīt tikai rēķinu, kad ir saņemta pati prece.
Bet, ja tiek uzskatīts, ka prece kopā ar montāžu ir pakalpojums, tad šis avanss ir jāuzrāda PVN deklarācijā - man VID telefoniski sniedza šādu skaidrojumu, bet punktu un pantu, kāpēc man tā vajadzētu uzskatīt, pateikt nevarēja.
Gribu dzirdēt kompetento grāmatvežu viedokli:
1) Prece ar montāžu ir pakalpojums un samaksāto avansu uzrādu PVN deklarācijā avansa apmaksas brīdī? Vai tomēr nē - tā ir prece, pakalpojums ir montāža, kuru uzskatu atsevišķi par pakalpojumu, transports - pats par sevi pakalpojums?
2) Kāda likme šim darījumam rēķinā jāpiemēro 0% kā precei vai NAV kā pakalpojumam?
3) Kāds likuma pants un punkts to nosaka, jo man VID īsti nevarēja atbildēt
Paldies! Un ceru uz palīdzību