Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Apmaksāta brīvdiena К списку тем

Apmaksāta brīvdiena
Labdien!

Vēlējos uzdot jautājumu ...kur var iepazīties ar definīciju - apmaksāta brīvdiena? (šo definīcu lieto Valsts Darba Inspekcija un Valsts ieņēmumu dienests, bet nekur tādu skaidrojumu šim jēdzienam neatrodu!)
Santaat
Santaat 08.05.2014 10:28
377 сообщений на сайте

Ответы (22)

Darba likums
74.pants Atlīdzība gadījumos, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ

(1) Darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks:
neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā;
(3) Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā vidējo izpeļņu.
Solik
Solik 08.05.2014 11:01
4622 сообщения на сайте
= 8
Solik
Solik 08.05.2014 11:01
4622 сообщения на сайте
Paldies!

bet tomēr vienu vēl neizprotu: ja darbinieks nostrādājis svētku dienā un viņam firma piešķir brīvu citu darba dienu (pēc Darba likuma 144.panta(2) ), tad kā to apmaksāto brīvdienu darba laika tabelē Tildes Jumī parāda, lai tā tiktu apmaksāta? Tad jau vajadzētu vēl sadalījumu - apmaksāta brīvdiena / neapmaksāta brīvdiena (arī attaisnots kavējums / neattaisnots kavējums)
Santaat
Santaat 08.05.2014 11:44
377 сообщений на сайте
Lūdzu - vai kāds varat minēt saprotamu piemēru saistībā ar šo:

Darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks:
neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā;

Kuram darbiniekam un kādos gadījumos svētku diena iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā?
Piemērs?

Man ir noteikta mēneša alga 1 500 EUR. Šogad 23.jūnijs ir pirmdiena, 24.jūnijs - otrdiena, abas ir svētku dienas.
Vai darba devējs man piemaksās? Cik daudz? Jo... "šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu..."

Būšu priecīgs par atbildi.
Aivars007
Aivars007 08.05.2014 12:09
26984 сообщения на сайте
ja ir mēnešalga tad nekas netiek piemaksāts par svētku dienām... manā gadījumā ir summētais darba laiks ar stundas tarifa likmi...
Santaat
Santaat 08.05.2014 12:18
377 сообщений на сайте
(3) Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu.

KĀPĒC netiek piemaksāts?
Man ir noteikta tieši "laika alga".
Aivars007
Aivars007 08.05.2014 13:04
26984 сообщения на сайте
n viņam firma piešķir brīvu citu darba dienu
Santaat 08.05.2014 11:44
Nevajag jaukt visu vienā putrā. Ja viņam svētku dienā nebija jāstrādā un viņš strādāja, TAD viņam piešķir brīvu dienu un to nu gan neapmaksā!
Savukārt, apmaksātā brīvdiena ir tad, ja 1.maijā būtu jāstrādā, bet ir brīdveina.
Jumī to visu var izdarīt ļoti eleganti - izlasiet rokasgrāmatā - tur viss ir uzrakstīts, kas un kā jādara!
Andaz
Andaz 08.05.2014 13:05
27892 сообщения на сайте
vislabāk ar šādiem jautājumiem griezties pie Valsts Darba Inspekcijas...jo es uz savu jautājumu saņēmu atbildi, vienīgi viņu lietotais jēdziens "apmaksāta brīvdiena" palika man nesaprotams
Santaat
Santaat 08.05.2014 13:08
377 сообщений на сайте
Apmaksāta brīvdiena:
- ja darbavieta piešķir brīvu dienu sakarā ar tuvinieku bērēm;
- laulībām;
- 1.septembrī
.....
Lūdzu, tās ir apmaksātas brīvdienas, ja darbavieta apmaksā.
Andaz
Andaz 08.05.2014 13:11
27892 сообщения на сайте
Jautājums uzdots VDI:

"Darbinieks pieņemts darbā uz pilnu darba laiku ar summēto darba laika uzskaiti. Darbinieks piemēram aprīlī nostrādā svētku dienā 18.aprīlī un par to viņam piešķir citā darba dienā brīvdienu.
Vai par nostrādāto dienu svētku dienā darbiniekam jāsaņem piemaksa 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, vai tā skaitās kā parasta darba diena un apmaksa par šo dienu netiek rēķināta ar piemaksu, jo tika piešķirta brīva diena citā darba dienā?
Darba likuma 144.pants Darbs svētku dienās
(1) Darbinieki netiek nodarbināti likumā noteiktajās svētku dienās.
(2) Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību."

VDI atbilde:

"Ja darbinieks ir strādājis svētkos – 18.aprīlī, jebkurā gadījumā viņam pienākas piemaksa par darbu svētku dienā saskaņā ar Darba likuma 68.pantu
Jautājums par citas brīvas dienas piešķiršanu vai atbilstošas atlīdzības izmaksu ir atkarīgs no kopīgā nostrādātā stundu skaita mēnesī.
Ja darbinieks aprīlī nostrādās saskaņā ar darba laika kalendāru 158 stundas, tad, ņemot vērā summēto darba laiku, viņam nepienākas piemaksa par virsstundu darbu vai cita apmaksāta brīva diena, kā to nosaka Darba likuma 144.pants Ja nostrādāto stundu skaits aprīļa mēnesī pārsniegs normālā darba laika stundas, tad darbiniekam pienāksies arī piemaksa par virsstundām saskaņā ar Darba likuma 68.pantuvai cita brīva apmaksāta diena, kā to pieļauj Darba likuma 144.pants "
Santaat
Santaat 08.05.2014 13:17
377 сообщений на сайте
Ļoti skaidra atbilde. Kas Jums nav saprotams?
Andaz
Andaz 08.05.2014 13:18
27892 сообщения на сайте
"...vai cita brīva apmaksāta diena, kā to pieļauj Darba likuma 144.pants"

neizprotu jēdzienu -"brīva apmaksāta diena"
Santaat
Santaat 08.05.2014 13:51
377 сообщений на сайте
Nestrādās, bet būs apmaksāta.
Japaina
Japaina 08.05.2014 14:04
10269 сообщений на сайте
vislabāk ar šādiem jautājumiem griezties pie Valsts Darba Inspekcijas...jo es uz savu jautājumu saņēmu atbildi, vienīgi viņu lietotais jēdziens "apmaksāta brīvdiena" palika man nesaprotams
"vislabāk griezties", bet jēdziens nav saprotams.

Kāda jēga man tur griezties, ja atbild ar nesaprotamiem jēdzieniem!
Darba inspekcija nu gan priekš manis vienmēr būs pati pēdējā instance, kur griezties, jo viņu skaidrojumi ir "pupu mizas".
Aivars007
Aivars007 08.05.2014 14:17
26984 сообщения на сайте
ok, nestrādās, bet kā darba laika tabelē to uzrādīt, lai Tilde aprēķina šo brīvdienu kā apmaksātu? (Tildē nav izdalītas apmaksātas un neapmaksātas brīvdienas...ir tikai darba diena svētku dienā un svētku diena darba dienā!)
Santaat
Santaat 08.05.2014 14:19
377 сообщений на сайте
"vislabāk griezties", bet jēdziens nav saprotams.

Kāda jēga man tur griezties, ja atbild ar nesaprotamiem jēdzieniem!
Darba inspekcija nu gan priekš manis vienmēr būs pati pēdējā instance, kur griezties, jo viņu skaidrojumi ir "pupu mizas".
Aivars007 08.05.2014 14:17
Nu vismaz kaut kādu atbildi saņēmu, kaut vai neizprotamu
Santaat
Santaat 08.05.2014 14:20
377 сообщений на сайте
Un ko Jūs ar to atbildi iesāksiet?
Izdrukāsiet un piešūsiet pie lietas vai pakārsiet attiecīgā telpā uz nagliņas?

Es bez šādas atbildes esmu tikpat gudrs kā Jūs ar šādu atbildi.
Vai ne?
Aivars007
Aivars007 08.05.2014 14:22
26984 сообщения на сайте
varbūt kādu jauku dienu sapratīšu kas tajā atbildē bija domāts
Santaat
Santaat 08.05.2014 14:26
377 сообщений на сайте
ok, nestrādās, bet kā darba laika tabelē to uzrādīt, lai Tilde aprēķina šo brīvdienu kā apmaksātu? (Tildē nav izdalītas apmaksātas un neapmaksātas brīvdienas...ir tikai darba diena svētku dienā un svētku diena darba dienā!)
Es ieliktu tās stundas, kas būtu jāstrādā, lai sev nesarežģītu dzīvi.
Japaina
Japaina 08.05.2014 14:39
10269 сообщений на сайте
Es ieliktu tās stundas, kas būtu jāstrādā, lai sev nesarežģītu dzīvi.
Japaina 08.05.2014 14:39
un tur jau sākas problēmas...ja darbiniekam kādreiz vajadzīga izziņa ka viņš nav tajā dienā strādājis...mazums kāds (ne)gadījums...un likumdošanā paredzēts katru darbinieka darba dienu un brīvdienu uzskaitīt! Tad jau tā sanāktu fiktīva darbība no grāmatvežu puses (reālo faktu sagrozīšana, lai nebūtu problēmu aprēķināt algu )
Santaat
Santaat 08.05.2014 14:45
377 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.