Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Grāmatvedības politika
Sveiki!
Jautājums visdrīzāk 1. klases līmenī, bet priecāšos, ja kāds padalīsies ar savu viedumu.
Ja uzņēmumā mainās grāmatvedis, kā veic labojumus grāmatvedības politikā?
Paldies!
Ответы (23)
Un kāds ir pamatojums, lai veiktu labojumus?
Grāmatvedības politika nav atkarīga no grāmatveža maiņas, lai mainās kaut vai katru mēnesi, tiem jāizpilda to, ko izstrādāja un apstiprināja uzņēmuma vadība.
Ja uzņēmuma vadība uzskata par vajadzīgiem kaut-kādus grozījumus, tā tos grozījumus izstrāda un apstiprina.
Grāmatvedība nav nekāda slota, kurai sarus var mainīt, kad vien ienāk prātā! Klvn2 ir pilnīga taisnība.
Nu labi, būsim reālisti. Man nav vēl gadījies neviens tāds klients, kur uzņēmuma vadība izstrādātu grāmatvedības politiku (tādēļ, ka strādāju ar maziem uzņēmumiem). Politiku uzrakstu es. Ja pārņemu uzņēmumu, kam ir bijis cits grāmatvedis, tad palasu, kas politikā rakstīts. Ja es uzskatu, ka uzņēmumam (patiesībā man) ir ērtāk darīt citādi, tad laboju politiku un gandrīz vienmēr - kontu plānus.
Līdz ar to atbilde uz jautājumu ir tāda - atbildīga par grāmatvedības politiku ir vadība, bet ne vienmēr vadībai piemīt nepieciešamā kompetence šo politiku izstrādāt un koriģēt.
tad palasu, kas politikā rakstīts.
Tad jau vēl labi, ka ir, ko palasīt. Daudzi grāmatveži nemaz neatdod to politiku, vai nu arī nemaz nav.
Japaina, tā politika tiek prasīta un meklēta tikai tad, kad ierodas VID. To var bieži lasīt te, VGK: Lūdzu, atsūtiet to un to, pie mums VID!
Jautājums bija "kā veic labojumus grāmatvedības politikā"
uz to arī atbildēju
Protams, ka visbiežāk to uzraksta grāmatvedis, pati arī tos rakstu.
Bet ar grāmatveža maiņu var mainīties uzskaites metodika, bet ne politika
Man arī vēl tādi brīnumi, ka varētu pārņemt kādu normatīvo dokumentu - nav gadījušies.
Tad jau kādā skurstenī krusts būtu jāievelk.
Protams, ka visbiežāk to uzraksta grāmatvedis, pati arī tos rakstu.
Можно написать и политику, и методику, и руководство к действиям- бумага всё стерпит
Главное иметь понимание о смысле написанного
Bet ar grāmatveža maiņu var mainīties uzskaites metodika, bet ne politika
Vispār jau tā politika ne pēc kā neizklausās, labāk metodika.
Politika ir sabiedrisks process, kurā dažādas iedzīvotāju interešu grupas, nacionālas un starptautiskas institūcijas, uzņēmumi vai atsevišķi indivīdi, veic darbības savu oficiālu vai neoficiālu varas, ietekmes, ekonomisko vai citu mērķu sasniegšanai. Zinātnes nozare, kurā tiek pētīta politika, ir politoloģija.
Politikai ir cita definīcija.
Savukārt, metodika ir atbilstošs vārds:
Paņēmienu kopums un apraksts, kas paredzēts mērķtiecīgai kādu darbu veikšanai, piem., statistikas izpētes Δ, uzņēmuma gada bilances sastādīšanas Δ.
Nosūtiet, lūdzu, šo izskaidrojumu VIDam.
Jo tematiskajās pārbaudēs VID joprojām pieprasa uzrādīt tieši "Grāmatvedības politiku"...
Kā lai es viņiem ieskaidroju, ka politika ir sabiedrisks process, kurā dažādas iedzīvotāju interešu grupas, nacionālas un starptautiskas institūcijas, uzņēmumi vai atsevišķi indivīdi, veic darbības savu oficiālu vai neoficiālu varas, ietekmes, ekonomisko vai citu mērķu sasniegšanai...
Prasa politiku - uzrādu metodiku
Nav tik vienkārši.
Es arī tā izmēģināju - nepieņēma.
Nācās labot dokumenta nosaukumu - nosvītroju vārdu "metodika" - tā, lai varētu izlasīt, kāds vārds bija. Tad uzrakstīju vārdu "politika", tad vēl "Labotam ticēt", svītrošanas vieta (Rīga), amats, paraksts, paraksta atšifrējums (vārds un uzvārds), svītrošanas datums.
Un lapas apakšējā daļā lika pierakstīt - "Svītrojumam ticēt", svītrošanas vieta (Rīga), amats, paraksts, paraksta atšifrējums (vārds un uzvārds), svītrošanas datums.
Un tikai tad žēlīgi pieņēma.
Jā, bet mēs te laužam šķēpus, runa gāja vai rāpoja, ja pat VID nezina, kas ir politika.
Visas cerības uz Jums - ka viņus par to informēsiet, kā tika lūgts augstāk.
Nav tik vienkārši.
Vajag ''blatu'' - pazīšanos.
http://likumi.lv/doc.php?id=84251&from=off
Latvijas grāmatvedības standarts Nr.1 "Finanšu pārskata sagatavošanas pamatnostādnes"
kurā ir skaidrojums, kas ir grāmatvedības politika un politikas apraksta ilustratīvs piemērs ir sniegts standarta 2.pielikumā.
Bet metodikā rakstam, kādus rēķinus kuros gadījumos kādos kontos grāmatosim u.t.t.
Ministru kabineta noteikumi Nr.488
Gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi
3.1. Grāmatvedības politika un tās maiņa
9. Sabiedrība maina grāmatvedības politiku tikai tad, ja ir mainījies normatīvais regulējums vai ja saistībā ar apstākļu maiņu līdzšinējās grāmatvedības politikas piemērošana vairs neatbilst likuma prasībai par patiesu un skaidru priekšstatu.
Bet uzskaites metodika var mainīties, piemēram, reizē ar grāmatveža maiņu maino grāmatvedibas programmu, u.c.
Ja pārņemu uzņēmumu, kam ir bijis cits grāmatvedis, tad palasu, kas politikā rakstīts. Ja es uzskatu, ka uzņēmumam (patiesībā man) ir ērtāk darīt citādi, tad laboju politiku un gandrīz vienmēr - kontu plānus.
Закрыть
Краткое описание нарушения