Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

Procentu ienākumi un PVN deklārācija К списку тем

Procentu ienākumi un PVN deklārācija
Labdien,
Nesaprotu vai bankas procentus uzskatīt ka ar PVN neapliekami darījumi vai vispār ārpus PVN likuma?
Vai procentu ieņēmumi par konta atlikumu un no depozīta noguldījuma jārāda PVN deklarācijas 49.ailē kā ar PVN neapliekami darījumi?
Vai bankas ieskaitītie % par sabiedrības konta atlikumu bankā būtu uzskatāmi par neapliekamiem ienākumiem, kurus iekļauj priekšnodokļa proporcijas aprēķinā?

Variantu par ārpus likumu es atradu metodiskajā materiāla no 22.07.2013.

Vai likuma normas piemēro?
- procentu ienākumiem par noguldījumiem kredītiestādēs, tai skaitā par bankas konta atlikumu un depozītu (izņemot gadījumus, kad šos procentu ienākumus saņem kredītiestādes);

Atbilde
Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību nosaka atkarībā no darījuma ekonomiskā satura un būtības. Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamus darījumus nosaka Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5.pantapirmā daļa. Tā kā uzskaitītie darījumi pēc ekonomiskās būtības nav uzskatāmi par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību, tiem likuma normas nepiemēro.

un PVN likuma 52.panta1.daļas 21.punktac apakšpunktā noteikts, ka ar PVN neapliek finanšu pakalpojumus (ieskaitot starpniecību), kas attiecas uz noguldījumu un norēķinu kontiem un citu atmaksājamo līdzekļu piesaistīšanu, skaidras un bezskaidras naudas maksājumu veikšanu, uzticības (trasta) operācijām.

Paldies!
Sirena
Sirena 29.10.2015 14:05
212 сообщений на сайте

Ответы (6)

Jūsu gadījumā %% ir ārpus likuma, tāpēc PVN deklarācijai ar tiem nav sakara.
Aivars007
Aivars007 29.10.2015 14:12
26984 сообщения на сайте
Tak atbilde ir nepārprotama.
Tā kā uzskaitītie darījumi pēc ekonomiskās būtības nav uzskatāmi par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību, tad tiem likuma normas nav piemērojamas.
Japaina
Japaina 29.10.2015 14:17
10269 сообщений на сайте
Paldies par atbildi!
bet
kādā gadījumā procenti var būt PVN deklarācijas 49.ailē? (Procenti no aizdevuma Latvijas nodokļu maksātājam-firma? vai Procenti no aizdevuma ārzemju firmas?
Sirena
Sirena 29.10.2015 14:21
212 сообщений на сайте
Man visu saprašanas sajauca gan VID atbilde uz manu jautājumu , gan raksts iFinansēs.

tāds bija jautājums VIDam:
lūdzam sniegt konsultāciju šādā situācijā:
1) SIA (PVN) maksātājs aizdod naudu ārzemes uzņēmumam "X" un saņem no X procentus. Vai procentu ieņēmumus ir jāuzrāda PVN deklarācija 49.ailē Neapliekamie ar PVN darījumi?
2) SIA (PVN) maksātājs ieguldīja naudu Latvijas kredītiestādē depozītu un saņem procentus. Vai šādus procentu ieņēmumus ir jāuzrāda PVN deklarācija 49.ailē Neapliekamie ar PVN darījumi?
Ar cieņu

Atbilde:
Labdien!
Izskatot elektroniski uzdoto jautājumu, sniedzam šādu informāciju.

1)Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19.pantapirmo daļu, ja pakalpojums tiek sniegts nodokļa maksātājam, pakalpojuma sniegšanas vieta ir pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta. Tādējādi sniedzot finanšu pakalpojumu ārvalsts uzņēmumam pievienotās vērtības nodokli (PVN) neaprēķina.
2)Sniedzot finanšu pakalpojumu Latvijas PVN maksātājam, tas jāuzrāda PVN deklarācijas 49.rindā. Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 127.pantaotrās daļas 1.punktureģistrētam nodokļa maksātājam nav pienākuma izrakstīt nodokļa rēķinu par šādiem darījumiem.

un kā to saprast?
Sirena
Sirena 29.10.2015 14:29
212 сообщений на сайте
Задала аналогичный вопрос и получила такой ответ
Izskatot Jūsu uzdoto jautājumu elektroniskā veidā, sniedzam šādu informāciju.

Saņemtos procentu maksājumus uzrāda PVN deklarācijas 49.rindā atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52.panta21.punktam
Jelena001
Jelena001 30.10.2015 11:56
1242 сообщения на сайте
49.rindā uzrāda – ar PVN neapliekamo darījumu vērtību saskaņā ar likuma 6.pantapirmo daļu;
Linete
Linete 09.11.2015 14:03
2983 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.