Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

SIA dibināšana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā К списку тем

SIA dibināšana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā
Čiu! Sakarā ar pirmā bērniņa gaidīšanu rodas aizvien vairāk un vairāk jautājumu, bet šoreiz meklēju atbildi uz vienu. Esmu apskatījis dažādus interneta resursus, bet viennozīmīgu atbildi tā arī neesmu atradis, tāpēc vēršos pie jums. Iespējams kāds no jums ir bijis līdzīgā situācijā un spēs mani apskaidrot. Lieta ir sekojoša, šobrīd esmu nodarbināts SIA "X", bet paralēli vēlos dibināt arī savu SIA "Y". Neskaidrība ir sekojoša, vai ir iespējams saņemt bērna kopšanas pabalstu par darbu "X", ja man paralēli pieder "Y", kur pats neveicu nekādu darbību, bet nodarbinu darbiniekus? Cerams, ka apskaidroju savu jautājumu kaut cik saprotami.
Fro
Fro 21.02.2016 11:48
9 сообщений на сайте

Ответы (6)

Atrodoties bērnu kopšanas atvaļinājumā, valdes loceklis saņem vecāku pabalstu, kura viens no piešķiršanas priekšnoteikumiem ir atrašanās bērna kopšanas atvaļinājumā un ienākumu negūšana (likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.4panta 1.daļa).
No sociālās apdrošināšanas viedokļa valdes loceklis bērna kopšanas atvaļinājuma laikā nevar pildīt amata pienākumus. Vecāku pabalsta mērķis ir kompensēt darba ņēmējam algotā darba ienākumus, kurus tas zaudē bērna kopšanas laikā, jo nespēj veikt algotu darbu.
Tādēļ arī nebūtu pieļaujama situācija, ka darba ņēmējs juridiski ir bērna kopšanas atvaļinājumā, bet faktiski veic darbu. Ja tā tomēr notiek, tad nepastāv juridiskie priekšnoteikumi pabalsta izmaksai un, to konstatējot, VSAA varētu pabalsta izmaksu pārtraukt vai atprasīt jau izmaksātās summas.
Japaina
Japaina 21.02.2016 12:43
10269 сообщений на сайте
Vienkāršāk izsakoties, vienlaicīgi nevaru būt SIA īpašnieks un saņemt bērnu kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu?
Fro
Fro 21.02.2016 15:51
9 сообщений на сайте
Jautājiet www.vsaa.lv
Precīzi un ļoti ātri.
Pārbaudīts
Mu-maija
Mu-maija 21.02.2016 16:31
15885 сообщений на сайте
Задавали VSAA похожий вопрос на предмет регистрации SIA MU.

Еs šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu bērna kopšanas un vecāku pabalstus. Ja es gribu reģistrēt SIA, mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, kā dalībinieks - vai man izmaksās šos pabalstus vai man zūd tiesības uz tiem?

Получили такой ответ:

Vecāku pabalsta saņēmējam, kurš neizmanto bērna kopšana atvaļinājumu, vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtās pabalsta summas.

Dibinot mikrouzņēmumu, persona automātiski tajā ir darba ņēmējs, līdz ar to šajā uzņēmumā arī jābūt piešķirtam bērna kopšanas atvaļinājumam, lai vecāku pabalsts tiktu izmaksāts piešķirtajā apmērā.
Iberry
Iberry 21.02.2016 16:49
97 сообщений на сайте
Paldies par atbildēm! Manā gadījumā ga nav MU, bet standarta SIA. MU gadījumā, es automātiski skaitītos kā darba ņēmējs, bet standarta SIA gadījumā kā darba devējs - tāpēc arī radās neskaidrības par "darba devēja" un ar bērna kopšanas atvaļinājumu saistītiem pabalstiem. Noteikti precizēšu šo jautājumu arī VSAA, bet vispirms vēlējos dzirdēt arī jūsu viedokli.
Fro
Fro 21.02.2016 17:14
9 сообщений на сайте
Fro
varbūt izdevās precizēt VSAA šo jautājumu? jo šobrīd saskaros ar šo pašu problēmu. Dibinam uzņēmumu: Sia, nav MU (tur viss skaidrs - dibinātājs automātiski valde un darba ņēmējs), bet ar SIA dibinātājs nav darba ņēmējs! līdz ar to - esam divi dibinātāji un par valdi nezinu - vai iet abiem, vai labāk man šobrīd nē, kamēr esmu BKA, vai tomēr drīkst? jo nu negribas, piem., pēc pus gada vai vēlāk iet atkal uz UR un maksāt par izmaiņām... A, un būs arī darbinieks, līdz ar to nebūs tā, ka valde vienīgās personas uzņēmumā
Petersone.ieva
Petersone.ieva 26.02.2016 16:19
1 сообщение на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.