VID 16.02.2005. vestuli Nr.15.2.1-9/4418 par pievienotas vertibas
Lasu un nevaru iebraukt.Jautājums - Vai PVN deklarācijā pēc 2005.gada1.janvāra jāuzrāda preču iegāde ES teritorijā gadījumā, ja Latvijas Republikas apliekamā persona no ES dalībvalsts apliekamas personas par preču iegādi saņēmusi rēķinu, kurā PVN nav norādīts?
VID atbilde:
Saskaņā ar likuma (redakcijā, kas ir spēkā no 01.01.2005.) 1.panta34.punktu preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā - preču saņemšana iekšzemē no citas dalībvalsts, ja preču nosūtīšanu vai transportēšanu no citas dalībvalsts nodrošina preču piegādātājs vai preču saņēmējs, vai trešā persona preču piegādātāja vai preču saņēmēja vārdā.
Savukārt likuma 30.pantapirmā daļa nosaka, ka, ja apliekamā persona saņem preces no citas dalībvalsts apliekamās personas, tad tā aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli, piemērojot šim darījumam atbilstošo nodokļa likmi saskaņā ar šā likuma 5.pantapirmo vai trešo daļu.
Tātad, ja apliekamā persona iekšzemē ir veikusi preču iegādi ES teritorijā, tā aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli, uzrādot šo darījumu attiecīgajā PVN taksācijas perioda deklarācijā.
Ko tas nozīmē? Tad pircējam jāiemaksā budžetā 18% PVN??? Ja es preci pirktu te Latvijā, tad man būtu priekšnodoklis, bet ja tur, tad man jāiemaksā budžetā vēl PVN pa virsu? Jeb es nesaprotu to VID atbildi.