Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
kases izdevumu orderis.
ja es nemaldos tad MK 584 noteikumos ir teikts pie kases izdevumu ordera obligātajiem rekviz;itiem- 15.7. izsniedzamā skaidrās naudas summa, izteikta ar vārdiem un cipariem (šo summu veidojošās valūtas vienības — lati, eiro un citas — ar vārdiem, bet to daļas — santīmi, centi un citas — ar cipariem);...
Tas nozīmē ko? Kas raksta summu vārdiem. VID izdara aizrādījumus, ka summu vārdiem jāraksta summas saņēmējiem, bet noteikumos es saprotu, ka izsniedzamo summu vārdiem un cipariem raksta izsniedzējs, respektīvi kasieris.
MK noteikumos no saņēmēja tiek prasīts tikai:
15.3. fiziskās personas — skaidrās naudas saņēmēja — vārds, uzvārds un personas kods (rezidentiem), personu apliecinoša dokumenta dati (dokumenta nosaukums, numurs, izsniegšanas datums un vieta) vai personas identifikācijas kods un valsts nosaukums (nerezidentiem), ievērojot šo noteikumu 26.punktā noteikto kārtību attiecībā uz ārvalsts valūtas pārdošanas darījumiem;
15.8. skaidrās naudas saņēmēja paraksts;
Tātad VID atkal piekasās nevietā? UN izsniegto summu var rakstīt datorā nevis ar roku likt rakstīt naudas saņēmējam?
Ответы (38)
Interesants jautājums !!! Tiešām ta arī sanāk. Bet to prasa ne tikai VID. Arī teorētiķi un pasniedzēji māca šo orderu no veciem laikiem pierasto aizpildīšanu.
Bet kā visi rīkojas? Es līdz šim rakstīju ar roku, lai nebūtu jāstrīdās ar VID, bet ja es uztaisu excelī kases orderus un tagad vēl ar jauno formulu "summa vārdiem"- tad tak es varu pamatoties uz MK 584 noteikumiem un summu vārdiem rakstīt datorā nevis ar roku? Vai tomēr nedrīkstu?
Man ir jau sen kases orderi Excelī, tur ir uz leju zem pamatojuma summa vārdiem elektroniski, vadītāja un grāmatveža paraksti, vieta, kur summu vārdiem, datumu un un parakstu raksta saņēmējs, saņēmēja dati un kasiera paraksts - viss tā, ka bija no seniem laikiem. Un kaut-kā negribas riskēt šajā jautājumā. VID noteikti kādreiz to pamanīs un būs grozījumi, es domāju.
В принципе сумму прописью должен писать тот, кто получает деньги ( по крайней мере так было испокон веков
). Но если распечатывается сумма прописью, то ведь остается только подписаться.
Я в этом году вообще не заполняю сумму прописью вместо получающего. Тоже сравнивала сравнивала старые и новые правила... ну раз в правилах не написано, что надо заполнять - решила не мучаться. Впрочем своему аудитору 'этот же вопрос задала - вот жду ответ.
mozhet izpokon vekov tak i bilo, no vedj pravila pomenjaljisj a tam neskazano kto imenno dolzhen summu propisju pisatj. Vot i v VID poslala meilom etot vopros, interesno otvetjat mnje ilji net.
Будем ждать ответа вместе.
Savā laikā stradāju uzņēmumā (kurināmas malkas sagatavošana un eksports) un redzēju tadus večukus, kas saņēmot naudu par kokiem, nemacēja pat datumu pareizi uzrakstīt kur nu vēl par summu runāt. Kopš tā laika man ir uz ordera drukāta summa vārdiem. Šādos gadījumos tā ir "špargalka" tiem, kas nesaprot ko tad īsti viņiem tur jāraksta.
gribat teikt,ka orderos jābūt divreiz summai vārdiem??? Nu es to noteikumos neredzu.
Cleo, миленькая, ты, наверно, просто невнимательно смотришь.
Cleo! Agrāk tā un bija - 2 reizes. Tagad pēc noteikumiem - 1 reizi.
nu a ja o 4jom? vienu reizi summa vārdiem.
15. Kases izdevumu orderim ir obligāti šādi rekvizīti (identifikācijas dati):
15.1. uzņēmuma — skaidrās naudas izsniedzēja — nosaukums (komersanta firma) un reģistrācijas numurs Tieslietu ministrijas reģistru iestādēs (vai nodokļu maksātāja reģistra kods);
15.2. dokumenta nosaukums, numurs un sagatavošanas datums;
15.3. fiziskās personas — skaidrās naudas saņēmēja — vārds, uzvārds un personas kods (rezidentiem), personu apliecinoša dokumenta dati (dokumenta nosaukums, numurs, izsniegšanas datums un vieta) vai personas identifikācijas kods un valsts nosaukums (nerezidentiem), ievērojot šo noteikumu 26.punktā noteikto kārtību attiecībā uz ārvalsts valūtas pārdošanas darījumiem;
15.4. saimnieciskā darījuma apraksts un pamatojums (norāda arī pievienotā attaisnojuma dokumenta (ja tāds ir) nosaukumu, numuru un sagatavošanas datumu);
15.5. valūtas kods;
15.6. izsniedzamā skaidrās naudas summa, izteikta ar cipariem;
15.7. izsniedzamā skaidrās naudas summa, izteikta ar vārdiem un cipariem (šo summu veidojošās valūtas vienības — lati, eiro un citas — ar vārdiem, bet to daļas — santīmi, centi un citas — ar cipariem);
15.8. skaidrās naudas saņēmēja paraksts;
15.9. uzņēmuma vadītāja un/vai atbildīgā grāmatveža paraksts;
15.10. kasiera paraksts.
Nestrīdos, ka agrāk tā bija, bet tagad taču nav.
ir divas reizes ar cipariem, bet ar vārdiem vienu reizi.
vecajos nteikumos bija jā, bet jaunajos nav- vecie noteikumi :
14. Skaidro naudu kasieris izsniedz saskaņā ar uzņēmuma vadītāja un atbildīgā grāmatveža parakstītiem kases izdevumu orderiem, kuros norādīti šādi obligātie rekvizīti:
14.1. uzņēmuma — naudas izsniedzēja — nosaukums;
14.2. uzņēmuma reģistrācijas numurs vai nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs;
14.3. dokumenta nosaukums, numurs un sagatavošanas datums;
14.4. naudas saņēmēja vārds, uzvārds un personas kods;
14.5. saimnieciskā darījuma apraksts un pamatojums;
14.6. valūtas kods;
14.7. izsniedzamā summa cipariem un vārdiem;
14.8. uzņēmuma vadītāja paraksts;
14.9. atbildīgā grāmatveža paraksts;
14.10. saņemtā summa cipariem un vārdiem;
14.11. skaidrās naudas saņemšanas datums un naudas saņēmēja paraksts;
14.12. naudas saņēmēja personu apliecinoša dokumenta dati (dokumenta nosaukums, numurs, izsniegšanas datums un vieta);
14.13. kasiera paraksts.
http://www.likumi.lv/doc.php?id=9321
nav spēkā/
Tātad iznāk, ka summu vārdiem nav jāraksta saņēmējam, bet gan kasierim, ja? Es tā saprotu.
Ну убедила !!! (я просто шутила, что-то сегодня серьезно не думается)
ja es pareizi salīdzināju, tad arī datums pie saņemtās summas nav vajadzīgs vēlreiz, pietiek ar vienu datumu kases ordera izrakstīšanas.
a VID udastsja ubeditj a?
Закрыть
Краткое описание нарушения