Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
darījums ar ES
Lietuvā no PVN apliekamas personas nopirkts autobusiņš, kas paredzēts pilnībā izmantot apliekamu darījumu nodrošināšanai. Busu nopirka LR ar PVN apliekama persona. Invoicā no Lietuvas nav vispār nekādas PVN likmes.
Dodiet kādu ievirzi kā iz pareizi? LR apliekamā persona uzrādīja šo darījumu PVN deklarācijā, veicot reverso PVN pa abām pusēm, Lietuva zvana un saka, ka PVN deklarācijā nav jāuzrāda, jo pēc viņu likumdošanas - viņi esot nopirkuši to busu bez nodokļa un viņiem arī bez nodokļa tas tālāk jāpārdodot, uzrādot to kā neapliekamo darījumu.
Nevaru atrast mūsu likumdošanā, vai arī mums nebūtu tas buss jāparāda PVN deklarācijā?
Ответы (12)
autobusiņš nav jauns transportlīdzeklis.
Domāju, ka izdarīji pareizi, pēc mūsus likumdošanas. Bet ko saka VID konsultanti?
nu pie VID vēl tikai iešu, bet ar tām VID konsultācijām ir kā ir (mutiskām) parasti viss rakstiski jāprasa, jo mutiski saka vienu, rakstiski atbild dažkārt pilnīgi pretējo.
У них то может и необлагаемая, а вот у нас :-? Реверс не нужно делать, если фирма-продавец не ПВН-плательщик или купили на их территории с их ПВНом. Я бы сделала реверс.
А в ВИД все равно сходи. Посмотрим, что они там скажут.
uz jautājumu - Vai PVN deklarācijā pēc 2005.gada1.janvāra jāuzrāda preču iegāde ES teritorijā gadījumā, ja Latvijas Republikas apliekamā persona no ES dalībvalsts apliekamas personas par preču iegādi saņēmusi rēķinu, kurā PVN nav norādīts?
VID atbild: Saskaņā ar likuma (redakcijā, kas ir spēkā no 01.01.2005.) 1.panta34.punktu preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā - preču saņemšana iekšzemē no citas dalībvalsts, ja preču nosūtīšanu vai transportēšanu no citas dalībvalsts nodrošina preču piegādātājs vai preču saņēmējs, vai trešā persona preču piegādātāja vai preču saņēmēja vārdā.
Savukārt likuma 30.pantapirmā daļa nosaka, ka, ja apliekamā persona saņem preces no citas dalībvalsts apliekamās personas, tad tā aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli, piemērojot šim darījumam atbilstošo nodokļa likmi saskaņā ar šā likuma 5.pantapirmo vai trešo daļu.
Tātad, ja apliekamā persona iekšzemē ir veikusi preču iegādi ES teritorijā, tā aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli, uzrādot šo darījumu attiecīgajā PVN taksācijas perioda deklarācijā.
Ja es pareizi saprotu, tad saskaņā ar 30.pantujāaprēķina PVN 18% un jāieliek PVN deklarācijā kā maksājamais budžetā PVN, bet savukārt saskaņā ar 10.pants Priekšnodokļa atskaitīšana un budžetā maksājamā nodokļa aprēķināšana(1.2) Nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem atskaitāmas pēc preču vai pakalpojuma un nodokļa rēķina saņemšanas vai pēc nodokļa rēķinā norādītās nodokļa summas samaksas avansā.
- Bet rēķinā nav norādīts PVN, kā tad iznāk, jāaprēķina un jāiemaksā budžetā vai tomēr reversais????
VID konsultācijās teica, ka izdarīts pareizi un veikts reversais, bet uz kā pamata tad ieliek priekšnodoklī? Ir vēl kāds pants?
vai arī uz priekšnodokli attiecas 10.panta1.daļas 3.punkts) aprēķināto nodokļa summu, kas apliekamajai personai taksācijas periodā jāmaksā kā pakalpojuma saņēmējai savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai, kā arī tādu ārvalstīs veiktu darījumu nodrošināšanai, kuri būtu apliekami ar nodokli, ja tie tiktu veikti iekšzemē.
Un uz šī pamata veidojas reversais PVN ?
jeb 7.daļa) aprēķināto nodokļa summu par Eiropas Savienības teritorijā iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem savu apliekamo darījumu nodrošināšanai.
Esmu sapinusies.
Tā ir ļoti bieža parādība, ka ārzemnieki nenorāda savos rēķinos nekādu PVN. Latvijā ir spēkā koncepcija, ka eksports, piemēram, ir apliekams ar 0% likmi (bet skaitās APLIEKAMS darījums). Dažās citās valstīs to uzskata par NEAPLIEKAMU darījumu, kurš tomēr dod tiesības uz 100% priekšnodokļa atskaitīšanu (jeb tādu, kas neietekmē proporciju).
Tādēļ nevajag uztraukties, ja lietuvieši to pie sevis uzskata par neapliekamu darījumu. Tās ir viņu problēmas
Jūs uz viņu rēķina pamata pati sarēķināsiet PVN, uztaisīsiet reversu un deklarācijā parādīsiet abās pusēs.
Cleo, tā saucamais "reverss" tas arī ir, ka saskaņā ar vienu patu, jums ir jāaprēķinā, bet pēc tam ir ir dotas tiesības to atskaitīt.
Moshka, to es zinu.
Ilzex, tur jau tā lieta, ka Lietuva kliedz, ka mēs esam uzrādījuši PVN deklarācijā un viņiem prasa uzrādīt, bet šie grib iegalvot mums, ka mums tas darījums nebija jāuzrāda PVN deklarācijā. Tāpēc jāsacer atbilde leišiem, ka pēc mūsu likumdošanas ir tā un ne savādāk.
Bet pēc mūsu likumdošanas esat rīkojusies pilnīgi pareizi. Ja nebūtu uzrādījusi šo darījumu, tad varētu draudēt sods 10% apmērā no reversā nodokļa vērtības (labi vēl, ka ne 100%)
Ja nu turpmākā sadarbība ar leišiem ir tik būtiska, tad jau var kaut ko arī atbildēt.
Man arī šķita, ka reversais ir pareizais variants, bet nez kāpēc Lietuvas firma esot skaidrojusies ar VIDu, ka nekādu reverso nevajagot un viņi savā neuzrāda. Nu bet labi, mēģināsim kaut ko atbildēt un tad jau redzēs, kā beigsies. Paldies.
Закрыть
Краткое описание нарушения